Livada umjesto krova

Fascinantni biljni krov samo je preludij onoga što se nalazi unutra ove kuće mlade žene

 AFTER PARTY
„Kuća i rijeka” namijenjena je mladoj ženi koja živi sama, ali ju jako često posjećuje mnogobrojna obitelj i prijatelji

Arhitektonski studio After Party iz Litve nedavno je završio projekt kuće na samom sjeveru zemlje koja između ostalog ima ružičastu kuhinju i „livadu” umjesto krova. Nismo mogli odoljeti, a da ne saznamo još i više o ovom intrigantnom projektu.

Smještena u predgrađu Panevezysa kuća pod nazivom „House and the river” odnosno u prijevodu Kuća je osmišljena tako da se prilagođava potrebama vlasnice, s dnevnim boravkom koji je dovoljno ugodan za boravak jedne osobe kao i veće grupe i s vanjskim i unutarnjim prostorima koji se isprepliću.

image
AFTER PARTY
image
AFTER PARTY

Osnivači ureda After party i projektanti ovog projekta Giedrius Mamavičius i Gabrielė Ubarevičiūtė daju poseban i jedinstven karakter kući vještom uporabom oštrih kutova te neočekivanim odabirom boja i materijala. Kuća se rasprostire na 150 metara kvadratni na dvije etaže i izgleda kao da uranja u zemljinu površinu ili kao da se spušta prema rijeci i naklanja joj se. Prva etaža kuće je uronjena u zemlju dok se poviše nje diže druga etaža trokutastog oblika čiji krov je prekriven travom i biljkama.

image
AFTER PARTY
image
AFTER PARTY
image
AFER PARTY

Još jedna zanimljivi detalj je terasa koja se otvara prema rijeci i skoro nevidljivo se spaja s unutarnjim dijelom kuće točnije dnevnim boravkom posvajajući na taj način prekrasnu okolinu kao neodvojivi dio interijera. - Velika drvena terasa pruža osjećaj mira i izoliranosti od okolnih kuća, uokviruje pogled na rijeku i služi kao dnevni boravak pod otvorenim nebom. Blago okretanje terase djeluje kao uređaj za hvatanje širih pogleda na rijeku, omogućuje da jutarnje sunce nesmetano ulazi u unutarnji prostor i prirodno ga zonira s različitim visinama stropova – napominju iz ureda.

image
AFTER PARTY
image
AFTER PARTY
image
AFTER PARTY
image
AFTER PARTY

Ostatak životnih prostora organiziran je oko kuhinje i terase. Spremište je postavljeno u prostore u kojima je visina stropa niska, dok su spavaće sobe smještene u jednu stranu prizemlja, a u mezzaninu se smješta glavna spavaća soba i zasebni dnevni boravak. Bijeli zidovi, podovi i stropovi daju svijetli i moderni izgled interijeru, dopuštajući da se ključni elementi dizajna istaknu. Među tim istaknutim značajkama su kamin smješten u zlatnu nišu i s kamenom u podnožju, ružičasto obojeni kuhinjski otok s ružičastom terazzo pločom i niz antiknih komada namještaja. - Svi ovi elementi očituju ideju da se luksuz gradi, ne nužno kroz skupe stvari ili materijale, već kroz priče koje oni pričaju – ističu iz After Partyja.

image
AFTER PARTY
image
AFTER PARTY

Saznajemo kako blagovaonski stol potječe još iz ere Sovjetskog saveza, a prekrasni antikni ormar je pripadao vlasničinoj mami. Kamen koji se nalazi u podnožju kamina je jedan od dva pronađena na zatečenoj lokaciji te služi kao još jedna poveznica uređenja interijera ove kuće i poštovanja i ljubavi prema zatečenoj prirodi koja okružuje kuću. Krov kuće zasađen je travama, začinskim biljem i cvijećem, stvarajući ugodnije iskustvo u prostorima za življenje, istovremeno dopuštajući da zgrada postane utočište za pčele i druge insekte. Budući da je zemljište na kojem se nalazi kuća, zajedno sa susjedima, tek nedavno od livade postalo građevinsko zemljište, arhitekti su željeli održati biološku raznolikost i osjećaj jedinstva s prirodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 05:54