U GOSTIMA

Što točno znači adaptirati i uređivati stan u strogom centru Zagreba? Donosimo iskustvo mladog para iz prve ruke

 Biljana Blivajs/Cropix
Od ojačanja međukatne konstrukcije i rušenja zidova do izvedbe štukatura, doznali smo sve detalje ovog zahtjevnog projekta

U građanskom stanu u centru Zagreba, u zgradi sagrađenoj 1920. godine, sve djeluje magično i sa starim šarmom, a opet idealno za moderan život: visina stropova od čak 320 centimetara, orijentacija stana istok-zapad, međukatna konstrukcija koja je zapravo drveni gredni skelet, pregradni i nosivi zidovi izrađeni od pune NF opeke, obostrano žbukani i već spomenuti stropovi napravljeni od žbukane trstike ovješene na daščanu oplatu.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Vlasnici, mladi bračni par, ističu da su jako zadovoljni kako je na kraju ispala adaptacija i finalno uređenje. Na tom zahtjevnom projektu radile su Anja i Marina iz AMMA Livinga (interijersko rješenje) te ekipa iz tvrtke Izgradnja Bolanča (izvođači radova).

Što se tiče rasporeda prostorija i organizacije, stan zapravo nastavlja klasičnu ideju iz vremena gradnje: glavni reprezentativni prostori uz uličnu fasadu te oni intimniji i utilitarni uz dvorišnu. Ovdje su se tako na reprezentativnoj strani našli velika dnevna zona s kuhinjom i blagovaonicom, radna soba s bibliotekom te glavna spavaća soba, a na dvorište su orijentirane dječje sobe i kupaonice.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Radi se o građanskom stanu koji je, u usporedbi s prvobitnim stanjem, nekoliko puta parcijalno renoviran. Usprkos prijašnjim renoviranjima, sada se radila kompletna i temeljita adaptacija stana i sanacija, što je uključivalo zamjenu i ojačanje greda međukatne konstrukcije mokrih čvorova. Rušenjem pregradnih zidova i izradom novih formiralo se sadašnje tlocrtno rješenje. Kompletno su izvedene nove instalacije vode, struje, grijanja i klimatizacije. Zamijenjene su odvodne i dovodne vertikale u zgradi. Podovi su izravnani nasipavanjem ekspandirane gline u letvani kostur te obloženi dvostrukim slojem OSB ploča. U mokrim čvorovima koristili smo cementne ploče kao podlogu za keramičke pločice. Zamijenjena je kompletna vanjska stolarija drveno-aluminijskom. Ugrađene su unutarnje kamene klupice na nišama gdje su ugrađena radijatorska grijača tijela. Kupaonice su obložene keramičkim pločicama velikog formata, a podovi višeslojnim hrastovim parketom. Površine zidova su armirane utapanjem staklene mrežice u građevinsko ljepilo te završno gletani i bojani u neutralne tonove. Završni izgled zidova oplemenjen je ugradnjom štukatura - detaljno opisuje i objašnjava Antonio Bolanča, vlasnik tvrtke Izgradnja Bolanča koja je obavila, kako napominju vlasnici, odličan posao tijekom adaptacije stana.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

A kako je teklo uređenje ili onaj ljepši dio svakog ovakvog projekta?

- Mi smo se zapravo uključili u proces uređenja u trenutku kada je adaptacija već načelno isplanirana, ali i kada se uvidjelo da bi za konačni ishod u domeni estetike ipak bilo dobro angažirati dodatne snage. Nakon varijacija u tlocrtnoj dispoziciji, prvi korak na gradilištu, a ujedno i onaj najizazovniji, bilo je definiranje podnih i zidnih obloga te opreme kupaonica. Nakon tog se izbora prirodno nastavio definirani smjer u kasnijim razradama namještaja, odabiru pojedinačnih komada, rasvjete i detalja. Investitor nas je angažirao prema preporuci prijatelja kojem smo prethodno izvodili adaptaciju stana. Nakon prvog sastanka i preuzimanja izvedbenog rješenja, koje je izradila naša tvrtka, izradili smo vrlo detaljan troškovnik i dinamički plan radova, gantogram u kojem je točno vidljivo koji dan se izvode pojedini radovi, te počeli zajedničku avanturu. Cijeli proces uređenja protekao je bez većih turbulencija i kašnjenja ugradbenih elemenata - priča Antonio Bolanča.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Dizajnerice Anja i Marina iz AMMA Livinga dodaju kako je od početka naglasak bio na eleganciji koja je nježno ukomponirala velike kremaste matirane plohe s izražajnijim detaljima u mramoru i naglascima u drvu oraha. Ta je kombinacija stvorila okvir kako u vidu obloga tako i velikih komada namještaja, a cjelokupni je prostor dodatno omekšan pomno odabranim tekstilima i decentnim naglascima u rasvjeti.

Rasvjeta koja sada krasi stan kupljena je na različitim lokacijama (Rasvjeta Hipotenuza, Prggin rasvjeta, 2rPi studio), a zavjese su s potpisom Dekora MV.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

- Veliku zaslugu za konačni izgled stana ima stolarski tim Slivar Design i Martinić Art Interijeri s kojima je bilo zadovoljstvo surađivati. Parketi su odabrani u tvornici Drvoproizvod, a sanitarije i ugradbene miješalice u Keraterm trgovini - otkrivaju vlasnici.

Najizazovniji je dio projekta, kaže Antonio Bolanča, bilo organizirati radove da se nesmetano obavljaju i teku na lokaciji u centru Zagreba.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

A kada smo fotografirali stan, bio je i prigodno božićno ukrašen. Klasične boje Božića, zelena i crvena, s naglascima na dočaravanju topline doma ukrasnim lampicama, dali su mu posebni čar.

- Najdraži božićni ukras nam je sam bor za koji smo ukrase skupljali jedan po jedan i s puno ljubavi. Zasad smo se zadržali na dekoraciji zajedničkih obiteljskih prostorija, a u budućnosti će se blagdansko dekoriranje sigurno proširiti na ostale prostorije stana - za kraj su ispričali vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 16:47