Što i kada odabrati

NEINVAZIVNI TRETMANI: Kada je pravo vrijeme za lasere, microneedling, a kada za filere

Eksperti Poliklinike Bagatin odgovaraju nam na pitanja koja su nezaobilazna tema mnogih ženskih kavica.
Neinvazivne opcije pomlađivanja su brojne i raznolike, a kirurški zahvati danas se čvrsto zamjenjuju tretmanima.
 Shutterstock

Cindy Crawford službeno je sišla s modne piste prije čak trideset godina, rodila je dvoje djece i ima 52 godine, a gotovo da nema magazina koji je nije stavio na svoju listu najljepših ili najseksepilnijih žena na svijetu jer još uvijek izgleda gotovo jednako kao i na vrhuncu svoje karijere.

Do prije par desetljeća samo je uzak krug žena imao privilegiju održati mladolik izgled, no danas to može gotovo svaka žena.

Tehnologija ljepote napreduje impresivnom brzinom zahvaljujući našoj globalnoj fascinaciji u potrazi za vječnom mladošću, a tretmani i procesi pomlađivanja danas su učinkovitiji nego ikada.


Što odabrati

Neinvazivne opcije pomlađivanja su brojne i raznolike, a kirurški zahvati danas se čvrsto zamjenjuju tretmanima koji se bore sa znacima starosti. Na tom tragu funkcionira bogata paleta od preko 60 tretmana u ponudi Poliklinike Bagatin. Brisanje omraženih znakova starenja, vraćanje elastičnosti i tonusa kože, poboljšanje teksture kože, smanjivanje pora, stimuliranje staničnih mehanizama odgovornih za obnovu tkiva i reduciranje hiperpigmentacija samo su neki od njih, a započinju VISIA profesionalnom analizom kože lica.

Getty Images

20-e & NEINVAZIVNA PALETA TRETMANA

Kada je riječ o borbi protiv neželjenih bora, akna i ožiljaka od akni, beskrajne su mogućnosti kako ih ukloniti i vratiti mladenački sjaj neinvazivnim tretmanima.

- Važno je djelovati istovremeno u različitim razinama kože zbog čega se uvijek radi sinergija različitih metoda, koja daje brže i vidljivije rezultate. Popravlja se tekstura kože, potiču prirodni procesi stvaranja kolagena te preveniraju, odnosno, minimiziraju bore i zateže lice - kaže Kristina Ukalović, voditeljica Poliklinike i kozmetološkog odjela.

Jedan od tretmana koji osvježava i regenerira svaki tip kože, umanjuje bore, ublažava hiperpigmentacije te koži vraća zdrav izgled je - Reviderm Skin Peeler mikrodermoabrazija, pojašnjava Kristina Ukalović.

Nepoželjne stanice i nečistoće s površine lica uklanjaju se pomoću pročišćenih kristala, a metoda je bezbolna, bez rizika od alergije i ožiljaka.

Mikrodermoabrazija temelj je svakog tretmana jer se savršeno nadopunjuje sa svim metodama. Kod normalne i zdrave kože 20-godišnjaka najbolja je u kombinaciji s ultrazvukom, čime se povećava kapacitet vlažnosti kože duboko u potkožju. Kod kože sklone aknama i ožiljcima preporuka je, pak, kombinirati ju s laserom protiv akni ili microneedling tretmanom, točnije Dermapen ili Skin Needler koji iglicama s visokom preciznošću perforiraju kožu radeći male, namjenske proboje u kožu koji, pak, aktiviraju regeneracijske procese.


30-e & MINI TRETMANI ZA BORBU PROTIV ZNAKOVA STARENJA

Lako je reći da su tridesete nove dvadesete, ali izgledati kao da imate 20 godina zahtijeva znatno više pažnje i njege.

- Dehidrirana koža koja je izgubila svoj sjaj, oštećena koža od sunca, sitne borice oko očiju i usana, neujednačena boja lica - novi se znakovi starenja počinju javljati u 30-ima, a loše navike najčešći su krivac za sve navedeno - tumači stručnjakinja za kožu, dr. Jolanda Kanižaj Rajković, specijalistica dermatovenerologije.

Mikrodermoabraziju, koja je temelj svakog tretmana, u 30-ima valja kombinirati s ultrazvučnim liftingom Med Visage, s obzirom na to da lice već polako počinje “padati”.

Ovaj tretman ultrazvukom i radiofrekvencijom zbija vezivna vlakna kože, posebno kolagen i elastin, te stvara efekt prirodnog zatezanja kože. Dvostruko djelovanje ovog tretmana omogućava dubinski tretman koji smanjuje bore i opuštenost kože lica i vrata, a često završava laserskim pomlađivanjem. Koži, pak, intenzivnu hidrataciju, elastičnost, tonus i sjaj osigurava mezoterapija.

- Ovisno o stanju kože, apliciraju se hijaluronska kiselina, vitamini, minerali i antioksidativna sredstva, koja potiču fibroblaste na produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari te slobodnim radikalima štite stanice od oštećenja - kaže dr. Kanižaj Rajković. Na tragu mezoterapije, u 30-im godinama može se krenuti i sa injectablesima, točnije baby botoxom Vistabelom u svrhu prevencije, kao i s dermalnim filerima za podizanje kvalitete kože.


40-e & TRETMANI PROTIV ZNAKOVA STARENJA

Gubitak volumena jedna je od najizraženijih promjena fizionomije lica u 40-ima. Mladolike konture poznate kao "trokut ljepote" odjednom poprimaju kvadratasti oblik. Kapci se spuštaju, podočnjaci su istaknutiji, oči su upale i tamnija je boja suznog kanala, a pojavljuju se duboke nazolabijalne i marionetske bore. No za sve izazove starenja danas postoji rješenje u bočici.

Hijaluronski dermalni fileri i Vistabel, u svijetu poznatiji kao botoks, dva su najpopularnija tretmana.

- Djelotvorni su, s dugotrajnim rezultatima, a jedna od prednosti je aplikacija za koju je potrebno svega par minuta, dakle, mogu se obaviti u pauzi za ručak - kaže dr. Tomica Bagatin.

Ubrizgavaju se ispod kože te traju od 9 do 18 mjeseci, jer ih tijelo, budući da se radi o prirodnom ugljikohidratu, kroz neko vrijeme prirodno apsorbira. Staračke pjege, dublje bore, kapilare i hiperpigmentacije, promjene na koži poput madeža, bradavica, ožiljaka, strija i tetovaža, ali i uklanjanje dlaka mogu se tretirati jednim od čak devet lasera u Poliklinici Bagatin. Jedan od najpopularnijih je tretman laserskog pomlađivanja Skin Rejuvenation.

Što je DNA analiza kože?

SkinDNA inovativni je DNA test u Poliklinici Bagatin koji analizira genetske markere povezane s ubrzanim starenjem kože.

Testom se analizira 16 genetskih markera koji su povezani s pet kategorija na kojima se SkinDNA zasniva: degradacija kolagena, glikacija, oštećenje od sunca i pigmentacija, oštećenje od slobodnih radikala te osjetljivost kože.

- Test utvrđuje genetsku predispoziciju za ubrzano starenje kože kroz kategorije, što omogućuje definiranje ispravnih preventivnih koraka koji će poboljšati budućnost stanja i izgleda kože. Postupak testiranja nema medicinskih rizika te se sastoji od nježnog prikupljanja brisa bukalne sluznice aplikatorom. Uzorak se potom pohranjuje i šalje na analizu u jedan od najvećih laboratorija u Australiji.

PROMO/PRIREDILA I. B.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:58