Ekspertiza

Zubne ljuskice - najtraženiji estetski zahvat u stomatologiji

Gotovo sto godina nakon što je pionir estetske stomatologije Charles Pincus dizajnirao savršene, ali privremene zube za glumce holivudskih filmova, besprijekoran osmijeh postao je trajna mogućnost - zahvaljujući kompozitnim i keramičkim ljuskicama uz koje se puni samopouzdanja smijemo češće, glasnije i "od uha do uha".
 ISTOCK

Da zubi u stvaranju općeg dojma imaju veliku ulogu svjedoče i brojna istraživanja prema kojima su se ljudi izjasnili da prvo što primijete na drugima su redom: osmijeh, oči, ruke i cipele. Druga pak istraživanja pokazuju da će vam osmijeh značajno povećati šansu da se zaposlite, ili da napredujete na poslu. Osmijeh nas čini privlačnijim, društvenijim i samouvjerenijim, popravlja nam raspoloženje i oslobađa nas od stresa. Naprosto, magnetično djeluje na ljude, univerzalni je to jezik koji jednako razumije zapadna kultura, kao i plemena iz najneistraženijih krajeva svijeta. Djeca se nasmiju čak do 400 puta dnevno dok je u odraslih ta brojka znatno manja, samo 15 puta.

A da bismo imali osmijeh "od uha do uha", važno je da su nam zubi zadovoljavajućeg izgleda, oblika i boje. Često smo pritom nestrpljivi i tražimo brzo rješenje za svoj estetski problem. Upravo je zato posljednjih godina najtraženiji estetski zahvat u stomatologiji ugradnja zubnih ljuskica (veeners), posebice kod osoba iz javnog života koje su često pred objektivima kamera i fotoaparata. Zubne ljuskice datiraju još iz 1928., kada je za potrebe snimanja jednog holivudskog filma produkcija zamolila Charlesa Pincusa, pionira u estetskoj stomatologiji, da glumcu privremeno popravi izgled zubi. U to je vrijeme glumac svaki dan nakon snimanja skidao svoj savršeni osmijeh, a danas, razvojem tehnologije, on je - trajan. Ljuskice su idealne za ljude koji imaju zdrave zube bez puno plombi, ali čiji su se zubi kroz život potrošili, otkrhnuli, promijenili boju. One su izvrsna metoda i za mlade ljude koji nemaju potrošene zube, ali nisu zadovoljni s oblikom zuba te čija boja se ne može posvijetliti izbjeljivanjem. Postupak je kratkotrajan i bezbolan te osigurava trajno rješenje za prekrasan osmijeh pa ćete se, ako imate određeni stomatološki estetski problem, uz ljuskice zasigurno osmjehivati i češće.

image
Uz digitalnu ili analognu simulaciju moguće je predvidjeti izgled ljuskica, a time i osmijeha.
ISTOCK

- Postoje kompozitne i keramičke ljuskice. Razlika je u vrsti materijala no uvijek je riječ o tankim listićima koji se apliciraju na površinu zuba i to uglavnom u estetskoj zoni osmijeha, dakle u onom području koji se najviše vidi dok pričamo ili dok se smijemo. Ljuskice su estetski restauracijski nadomjesci koji osmijehu vraćaju stari sjaj ili stvaraju glamurozan osmijeh. Zubne ljuskice možemo postaviti na zdrave, intaktne zube, zube bez velikih ispuna ili endodontskih intervencija. Budući da se izrađuju od biokompatibilnih materijala, kao što su kompozit ili keramika, ne iritiraju zubno meso te ne narušavaju oralno zdravlje, a izgledaju potpuno prirodno u ustima. Riječ je o relativno brzoj terapiji jer su najčešće potrebna samo tri posjeta za uzimanje otiska, izradu i apliciranje ljuskica na zube - kaže doktorica Tamara Miličić iz zagrebačke stomatološke poliklinike TIM DENT Miličić.

Ljuskicama, dakle, možemo korigirati razmak između zubi, veličinu, oblik i boju.

Možemo vizualno korigirati položaj zuba kako bismo izbjegli nošenje ortodontskog aparatića, ali treba napomenuti da je to moguće samo kod izuzetno malih anomalija.

Svatko od nas ljepotu i prirodnost vidi drukčije. Neki stomatolozi, poput doktorice Petre Stulić Sandev iz Poliklinike Sandev, ne vole "konfekciju", odnosno radije u dogovoru s pacijentom imitiraju neku njegovu prirodnu nesavršenost koja pridonosi unikatnom osmijehu.

image
Ljuskice mogu trajati od 7 do 20 godina, a na sebe ne hvataju pigmente od kave, čaja, vina...
ISTOCK

- Kako bismo se međusobno razumjeli, kada god je moguće, pacijentu predlažem da napravimo „preview” budućeg rada, bilo da je digitalni ili još bolje analogni, takozvani mock-up. Tako najbolje mogu prezentirati što smatram da je najbolje za njega. Mock-up je zapravo proba budućeg izgleda ljuskica, budućeg osmijeha. Ako nam se mišljenja i želje previše razilaze, radije se zahvalim osobi na ukazanom povjerenju te ne ulazim u proces. Premda nam velika većina pacijenata nakon probnog mock-up-a pokloni povjerenje jer se osjećaju sigurno, ne mislim da je nužno da se složimo sa svakim pacijentom. U tome je ljepota našeg posla: osim medicinske komponente te inženjerski zadanih preciznih koraka postoji i kreativna komponenta, u kojoj svi mi vjerojatno najviše uživamo - kaže doktorica Petra Stulić Sandev.

Pacijenti, dakle, uz pomoć digitalne tehnologije mogu doživjeti kako će njihov novi osmijeh izgledati s ljuskicama. Na konzultacijama pacijentu će se objasniti na koji način i koliko će im se zubi izbrusiti prije stavljanja ljuskica - a dr. med. dent. Petar Bago iz klinike Dentum kaže da najčešća dubina brušenja iznosi i manje od 0.5 mm po zubu. Cementiranje ljuskica je pak najduži postupak u cijelom procesu i u prosjeku je potrebno 15 minuta po zubu. Najčešće se izrađuju keramičke ljuskice jer su propuštaju svjetlo pa zato nalikuju prirodnoj caklini zuba, a izrađuju se u zubotehničkom laboratoriju.

image
Ugradnja kompozitnih ljuskica je reverzibilna: ako niste zadovoljni njihovim izgledom, u jednoj posjeti stomatolog može vratiti zube u početno stanje.
ISTOCK

Posljednjih godina pak, popularna je i metoda ugradnji ljuskica uz koje prirodni zubi ostaju očuvani, što znači da zube prethodno nije potrebno brusiti kao u slučaju i keramičkih ljuskica. Riječ je o “non prep” kompozitnim ljuskicama, čiji sam naziv aludira da se one ugrađuju bez prethodne preparacije zuba. Samim time, zahvat je kraći te potpuno bezbolan i bez lokalne anestezije. Ujedno, i znatno ekonomičniji. Postupak je reverzibilan, odnosno ako u jednom trenu više niste zadovoljni njihovim izgledom, u jednoj posjeti stomatolog može vratiti vaše zube u početno stanje.

Bez obzira na to odlučite li se na keramičke ili kompozitne ljuskice, morate znati da njihovo trajanje uvelike ovise o vašim navikama, održavanju higijene, hranjenju (odgrizanje hrane, konzumacija orašastih plodova) i kontrolnim pregledima kod izabranog stomatologa. Ljuskice u ustima mogu trajati od sedam do 20 godina, a pravilnim održavanjem uvijek će izgledati savršeno. Naime, ljuskice na sebe ne hvataju pigmente (cigarete, kava, čaj, obojena hrana i piće).

image
Ljuskice su idealne za ljude koji imaju zdrave zube, ali koji su se "potrošili", otkrhnuli ili promijenili boju.
ISTOCK

- Održavanje oralne higijene je jednostavno, kao kod prirodnih zuba. Bitno ih je, naravno, prati svakodnevno - ujutro za ljepotu, a navečer za zdravlje te minimalno četkati tri minute mekanom četkicom i pastom. Preporuka je i redovito korištenje zubnog konca koji čisti prostor između dvaju zuba jer ih četkicom ne možete doseći. Povremeno je preporuka koristiti i antiseptičku tekućinu kojom se ispire usna šupljina - podsjeća dr. Matija Gikić iz Dentalne poliklinike dr. Gikić na koji način svi trebamo voditi brigu o vlastitom osmijehu, bez obzira jesu li za njega zaslužne ljuskice ili priroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:49