Livio Andrijić
odvažile se i mi

Bile smo na Fuliranju: Ovo je devet najzabavnijih slastica na Adventu, odabrale smo favorite

Odvažile smo se i mi, unatoč prvim minusima i pričama da su po središtu Zagreba već krenule prave adventske gužve, posjetiti Advent, a odredište je bilo - Fuliranje Gourmingle na Strossmayerovom trgu. Od toliko maštovitih slastica i slatkih pića bilo je teško odlučiti se koju probati, a kojoj odoljeti, no nit vodilja bile su delicije za kojima već vlada pomama ili su prvi put u ponudi i izgledaju neodoljivo.

Znate onu scenu kada Miranda, Carry, Samantha i Charlotte izlaze iz trgovine s cipelama Manolo Blanik, s onim širokim osmjehom na licu? Baš tako smo se nas tri osjećale na Fuliranju nakon što smo isprobale sve slastice koje su se našle pred nama. Evo što smo sve probale i kakav su dojam na nas ostavljali okusi...

Rougemarin - Čupavac

Livio Andrijić
Rougemarin - Čupavac

Prvo smo navalile na sve samo ne običan čupavac na kućici Rougemarin - izvrstan poslovni potez poznatog zagrebačkog chefa Marina Medaka koji zna da bez čupavca u Hrvatskoj ne prolazi niti jedan blagdan ili praznik, ali i da se na Adventu sve češće traži germknedla, tradicionalni desert koji dolazi iz Austrije i Njemačke, pa je spojio ta dva užitka.

I dobro ih je spojio! Riječ je zapravo o knedli od batata (koji nimalo ne prevladava po okusu), punjenoj toplom nugat kremom, čokoladom i kokosom. Povrh dolazi bogati preljev od čokolade i posip od tostiranog kokosa - i unatoč samom po sebi slatkom batatu, punjenju i preljevu, kolač nije presladak. Za 35 kuna, sve tri smo se složile, porcija je dovoljna za utažiti i najveću glad za slatkim.

Koktel GINgle bells

Livio Andrijić
Koktel GINgle bells

Uz čupavac smo poželjele vrući koktel i izbor je pao na GINgle bells. Riječ je o prirodnom soku od jabuka koji se kuha s klinčićima, cimetom i anisom uz dodatak gina. U kuhani se napitak pri serviranju po želji dodaju pupoljci ruže, korica limuna i naranče, cvijet hibiskusa. Budući da alkohol kuhanjem ishlapi, prije serviranja doda se još i malčice gina. Eto izvrsnog, ukusnog rješenja za sve skeptike koji ne žele eksperimentirati s kvalitetom kuhanog vina.

Biomania - Vanilla vice pie

Livio Andrijić
Biomania - Vanilla vice pie

Za oko nam je potom zapela kućica naziva Biomania i njihova 'zamjenska pita' koja se servira u maloj staklenci. Pitale smo se u prvi mah, može li poduži popis sastojaka uguranih u staklenku, te iznimno dekorativan posip od jestivog cvijeća, opravdati cijenu ove delicije od 48 kuna. Jabuka, kruška, cikla, suhe smokve, grožđice, datulje, cimet, kardamon, bademi, slanutkovo brašno, zobene pahuljice, limunova korica i umak od vanilije - da, sve se to nalazi u ovom obroku. Gurnule smo žličicu do dna ne bi li zahvatile sve slojeve i sastojke, a na žlici je zbog boje dominirala cikla... pogledavale smo se neko vrijeme i kad su se okusi proželi, složile smo se - ovo je stvarno ugodno iznenađenje! Zaključile smo da bismo tu pitu voljele pojesti za doručak, ukusan i hranjiv. Cikla se, budite bez brige, uopće ne osjeti prejako, kao što smo i mi mislile pri samom pogledu na ovo jelo - svi su sastojci u balansu. Kolegica koja ne "brije" na organsko i vegansko, ali itekako voli prigovarati oko hrane, ovaj put je samo rekla: "Ja sam zadovoljna!", a vjerujte, to je dovoljna preporuka.

I da, ako ovaj zalogaj uzmete nakon što ste već pojeli kobasicu, dovoljno je zasitan da ga možete dijeliti popola.

Le Kolač - Fritula gingerbread

Livio Andrijić
Le Kolač, Fritula gingerbread

Advent je tek počeo, a poznati hrvatski chef Robert Hromalić već je nakon prvih par dana imao svoj bestseller - divovsku fritulu punjenu kremom od tamne čokolade i gingerbread biskvitom. Tijesto smo malo teže raspukle, a onda je iz njega naglo potekla čokolada što je ugodan faktor iznenađenja. Na okus odlične... no i dalje smo se borile s komadanjem tijesta. Iako je jednoj od nas u jednom trenutku pukla vilica, smijale smo se, i kad smo pojele, rekle smo: 'Taman!" Cijena - 26 kuna.

Le Kolač - Ekler

Livio Andrijić
Le Kolač, Ekler

Još jednoj Robertovoj deliciji nismo odoljele, a i za nju se čeka na red unatoč cijeni od 29 kuna. Riječ je o ekleru od lješnjaka, jabuke i čokolade, zasigurno po izgledu najotmjenijoj slastici Fuliranja. Okus je božanstven, savršen spoj biskvita od kakaa i lješnjaka, ganachea od mliječne čokolade, paste od lješnjaka, čokoladne glazure i prženih lješnjaka. Topi se u ustima i iako je kolač naizgled mali, ne brinite - sasvim je dovoljan.

El Toro - Sticky toffee puding

Livio Andrijić
El Toro - Sticky toffe puding

Suprotno nazivu, kolač nije "pudingast" i bliži je onome što bake vole 'biskvit mi je savšeno uspio". Dolazi na podlozi od kreme od vanilije, a povrh prošaran preljevom izboru (jagoda, šljiva, vanilija) uz posip od tostiranih listića badema i hrskave čokolade koja mu daje posebnu draž. Ovaj nas je kolač malčice podijelio - jednoj je tijesto bilo presuho, drugoj je bio 'okej', a treća ga je jela s velikim guštom dodavši da je slastica nešto "savršeno jednostavno i ukusno bez puno filozofije". Cijena Sticky toffe pudinga je 30 kuna.

Lumperaj - Šnenokle

Livio Andrijić
Lumperaj - Šnenokle

Za 30 kuna na Fuliranju smo isprobale i šnenokle, baš kakve su radile naše bake. "Kao da jedem oblak", uzviknula je kolegica na prvi zalogaj. Baš tako prozračne i lagane su šnenokle iz Lumperaja. Nestaju u ustima i pozivaju na još, uz tu neodoljivu, poznatu kremu s daškom vanilije, dok su baza “petit beurre” keksi. Iako uz ovaj desert možete birati još i šarene M&M bombone, kokos i keksić preliven čokoladom, mi smo zaključile da onaj dobri stari okus šnenoklica doista nije potrebno miješati s industrijskim dodacima.

Pastel de TasteAtlas - Brioche con Gelato

Livio Andrijić
Pastel de TasteAtlas - Brioche con Gelato

"Od prvog dana vlada velika potražnja za ovom slasticom. Za vikend smo ih prodavali najmanje 500 po danu. Od svega što imamo u ponudi, ovo je apsolutni hit", doznali smo ispred kućice Pastel de TasteAtlas jedva čekajući svoj brioche. Spoj vrućeg briochea i ledenog sladoleda "fior de late" (stigao je i čokoladni), koji dolazi ravno iz Italije, obogaćen Nutellom i mljevenim Plazma keksima, nepromašiv je. Jede se kao sendvič, cijena mu je 30 kuna, a u ponudi možete birati i kombinaciju s Oreo keksima. Iako smo već bile site kad smo ga probale, oduševile smo se i začas ga pojele.

Nonina tajna - Knedle

Livio Andrijić
Nonina tajna - Knedle

I za kraj - domaće knedle po recepturi koju su osmislili gospođa Duška Vučić i njezin sin Luka iz Malog Lošinja. "Dugo smo razvijali ovaj recept, i ponosni smo što možemo reći da je sve što ide u njih i uz njih - domaće. Same knedle radimo od krumpirovog tijesta i griza. U sredini je domaći pekmez od šumskog voća ili jagoda, a sada radimo i na onom od marelica. Uz knedle dolazi i preljev, po želji od vruće čokolade, Nutelle, vanilije ili oraha. Za 30 kuna dobit ćete tri knedle, lagane, slasne i ne preslatke, čak pomalo "slatko kisele". Mi smo se odmah složile: "Po ovo ćemo doći opet!"

NAŠA PREPORUKA:

Nikolina je toliko uživala u knedlama iz Nonine tajne, da je ljubomorno pogledavala i u naše porcije, dok joj nismo udijelile još po jedan. "Ovo je mrak, mrak!", ponavljala je.

Lea je šutjela jedino dok je jela Brioche con Gelato iz Pastel de TasteAtlas, a Goga bi ponovila i čupavac i šnenoklice bez ikakvih dodataka.

Linker
16. travanj 2024 10:10