Bozo Radic / CROPIX / CROPIX
Solidarni

Čak 115 glumaca i glumica uputilo apel za spas kulutrne scene u Zagrebu

Brojni kazalištarci potpisali su apel Skupštini Grada Zagreba da vrati na snagu odluku iz ožujka i hitno isplati novce za javne potrebe u kulturi.

Glumci i djelatnici zagrebačkih kazališta uputili su apel Skupštini Grada Zagreba. Umjetnici su reagirali na odluku donesenu ranije u svibnju kojom se ukida hitna isplata sredstava za javne potrebe u kulturi.

"Ova sramotna odluka ugrožava sve do sada započete projekte i programe i ostavlja naše kolege i kolegice bez sredstava za rad i život", stoji u apelu kojeg je potpisalo čak 115 glumaca i glumica. Od Nine Violić i Kristijana Ugrine do Ane Begić i Enesa Vejzovića traže solidarnost s kolegama koji su slobodni umjetnici, kao i nastavak rada kulturne scene u glavnom gradu.

Tekst njihova apela prenosimo u cijelosti:

"Na sjednici Skupštine grada Zagreba održanoj 14. svibnja 2020. skupštinska većina Bandić Milan 365 i HDZ poništila je Zaključak od 19. ožujka 2020. o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi. Ova sramotna odluka ugrožava sve do sada započete projekte i programe i ostavlja naše kolege i kolegice bez sredstava za rad i život.

Mjere poduzete zbog izvanredne situacije pandemije i potresa već su narušile ionako krhku kulturno umjetničku produkciju, a ovakav izostanak financijske podrške dovodi u pitanje opstanak brojnih inicijativa, organizacija i institucija, i ugrožava egzistenciju velikog broja kolega i kolegica.

Mi dolje potpisani solidarno s nezavisnom kulturnom scenom zahtijevamo od Grada Zagreba i Skupštine da postupe prema ranije donesenoj odluci i hitno isplate odobrena programska sredstva prema rezultatima natječaja za javne potrebe u kulturi svim subjektima kojima su ta sredstva odobrena, a ne selektivno kako je najavljeno, i time omoguće nastavak ionako otežanog rada kulturne scene u Zagrebu".

Pročitajte i:

Linker
24. travanj 2024 08:14