HINA/ POOL/ Damir SENCAR/CROPIX / CROPIX
Najvažnija kombinacija u životu

Kako su se hrvatske prve dame (i jedan gospodin) mijenjale kroz inauguracije

Predsjedničkih inauguracija u hrvatskoj povijesti bilo je sedam. Osma po redu održat će se na Pantovčaku i imat će svega 43 uzvanika. Zoran Milanović odlučio se na minimalizam kakav nismo vidjeli kod njegovih prethodnika. Prve dame odabirale su, doduše, elegantne i svedene kombinacije, kako i priliči prigodi.

Predsjednička inauguracija Zorana Milanovića održava se danas, 18. veljače, na Pantovčaku. Prva je to inauguracija koja nije održana na Markovom trgu i s najmanje uzvanika do sada. Pozvane su 43 osobe - dužnosnici po funkcijama, još danas aktualna predsjednica, dvojica bivših predsjednika te obitelj izabranog predsjednika i članovi njegovog izbornog stožera.

Cijela Hrvatska pomno će pratiti prisegu petog hrvatskog predsjednika, a u fokusu će svakako biti i njegova obitelj - sinovi i supruga Sanja Musić Milanović. Ne sumnjamo da će i ovog puta briljirati modnim odabirom, poznato je da gospođa Milanović ima istančan modni ukus. Ne odmiče pretjerano od klasike, uvijek je elegantna i odjevena primjereno događaju.

Jednostavna elegancija prve dame: Sanja Musić Milanović zablistala u haljini domaćeg brenda

Izvrsna Kolinda Grabar Kitarović blistala uz supruga Jakova 2015. godine u hrvatskom dizajnu

U prošlosti su se hrvatske inauguracije pratile s podjednakom pozornošću, prije pet godina sve su oči bile uprte u Kolindu Grabar Kitarović i njezinog supruga Jakova. Prva je to žena na predsjedničkoj funkciji, osim toga, s modnim izazovima se borila tijekom cijelog mandata. Nekad je briljirala, nekada joj se omakla greška, no na inauguraciji je blistala. Na veliki dan odlučila se odjenuti u hrvatski dizajn. Kaput i haljina bili su kreacija Mode Stolnik, nosila je plavu boju s nenametljivim detaljem hrvatskog pletera. Obula je klasične salonke Anite Zannotti Štulec i tako zaokružila svoj otmjeni izgled na inauguraciji.

Pratio ju je suprug Jakov, noseći crno odijelo, kaput i bijelu košulju s kravatom boje leda.

Zagreb, 150215.
Markov trg.
Svecana predsjednicka inauguracija novoizabrane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic na Trgu sv. Marka.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: HINA / pool / CROPIX
CROPIX / Hanza Media
Kolinda Grabar Kitarović

Tatjana Josipović elegantno izdanje prepustila je vrsnom Daliboru Bettiju, ni u čemu nije pretjerala

Kolindi Grabar Kitarović prethodio je Ivo Josipović. Kada je prisegnuo 2010. godine, predsjednik je prisegnuo u odijelu sisačke modne kuće Siscia, dok je njegova supruga Tatjana nosila haljinu dizajnera Dalibora Bettija, odnosno modne kuće Estare Culto. Izvrsno su se modno uskladili, prva dama bila je vrlo elegantna u indigo plavom kaputu tik ispod koljena, a poveći broš na lijevoj strani kaputa bio je izvrstan modni detalj koji je zaokružio izvrsnu stilsku priču gospođe Josipović i cijele predsjedničke obitelji.

Zagreb, 180210.
Markov trg, inauguracija treceg Hrvatskog predjednika Ive Josipovica. 
Na slici: hrvatski predsjednik Ivo Josipovic i njegova supruga Tatjana Josipovic tijekom inauguracije.
Foto:  FAH / POOL / Damir Sencar
FAH / POOL / Damir Sencar / Hanza Media
Ivo i Tatjana Josipović

Milka Mesić iza sebe ima dvije inauguracije

Kada je Stipe Mesić prisegnuo na dužnost 2000., a potom i 2005. godine, uz njega je bila njegova supruga Milka. Prvi mandat dobio je 2000., i tada je na inauguraciju stigao sa suprugom iz smjera Banskih dvora. Odmah po prisezi čestitali su mu tadašnji ustavni sudac, a potom i supruga. Obratio se nakon toga Mesić građanima i počeo tako desetogodišnju predsjedničku priču.

zagreb, 180200
stipe mesic, svecana prisega  na markovom trgu,
foto damjan tadic
Damjan Tadić / Hanza Media
Stipe i Milka Mesić - inauguracija 2000. godine

Drugi mandat osvojio je 2005. godine, ponovno je prisegnuo u društvu supruge Milke, koja mu je čestitala tada na drugom izboru za predsjednika države.

Na inauguraciji Zorana Milanovića pjeva Josipa Lisac: Prisjetili smo se kome je pripala ta čast prije nje

zagreb 18022005   
inauguracija predsjednik stipe mesic trg sv. marka
i supruga milka
foto: srdan vrancic
-desk-
Srđan Vrančić / Hanza Media
Stipe i Milka Mesić - inauguracija 2005. godine

Ankica i Franjo Tuđman 'udarili' su standarde

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman prisegnuo je prvi put ratne 1992. godine, a potom je isto napravio i 1997. Prisega prvog hrvatskog predsjednika dogodila se '92. na zagrebačkom Gornjem gradu. Prisegnuo je tadašnjem predsjedniku Ustavnog suda Jadranku Crniću.

Drugi put, Tuđman je predsjednikom postao 5. kolovoza kada je prisegnuo pred sucima Ustavnog suda Republike Hrvatske. Lokacija prisege se promijenila pa je na Trg svetog Marka tada stigao u pratnji supruge Ankice i drugi put prisegnuo narodu Republike Hrvatske.

franjo tudjman inauguracija 1992. foto Žarko Rešetar
Žarko Rešetar
Franjo Tuđman i Ankica Tuđman na inauguraciji '92. godine

Elegancija Zorana Milanović i supruge Sanje

Sanja Musić Milanović i prije nego je postala prva dama Hrvatske, plijenila je pažnju elegantnim modnim stilom. Uvijek se trudila biti odmjerena i decentna, a za inauguraciju svojeg supruga odabrala je jednostavnu haljinu iz najnovije kolekcije popularnog domaćeg brenda - Varteksa.

Dok je novi hrvatski predsjednik nosio elegantno crno odijelo s bijelom košuljom i plavom kravatom, Sanja je, kao dama istančanog modnog ukusa, nosila zvonoliku, blijedo ružičastu haljinu domaćeg brenda Varteks koja još nije u prodaji. Uz nju je kombinirala tamne salonke na visoku potpeticu, a od nakita je nosila naušnice i prsten s potpisom dizajnera Nenada Sovilja.

Zagreb, 180220.
Pantovcak.
Predsjednicka inauguracija Zorana Milanovca u svecanoj dvorani na Pantovcaku.
Na fotografiji: Sanja i Zoran Milanovic.
Foto: HINA/ POOL/ Damir SENCAR
HINA/ POOL/ Damir SENCAR/CROPIX / CROPIX

Linker
12. travanj 2024 02:32