Ivan Posavec
Intervju koji otkriva sve

Nakon tri desetljeća na sceni, Tony Cetinski će napokon ispuniti svoj najveći životni san

Čini se kako će naredni period donijeti puno lijepoga u privatni i poslovni život našeg popularnog glazbenika.

U godini u kojoj obilježava tri desetljeća svoje iznimne karijere Tony Cetinski (50) u Opatiji bajnoj, gradu koji je izabrao za život sa svojom suprugom Dubravkom Cetinski (35), upravo pokreće svoju školu pjevanja. To je, kaže, ostvarenje njegova životnog sna, jer iskustvo i znanje, stečena u protekla tri desetljeća želi prenijeti novim generacijama.

Istodobno sprema nove pjesme s Marinom Ivanovićem Stokom, Jurom Brkljačom, Markom Kutlićem i Marijom Šerifović, a s pet godina mlađim bratom Matteom Cetinski već je snimio duet.

Uskoro ga očekuje i snimanje emisije o njegovom rodnom Rovinju za tursku nacionalnu televiziju, čiji je domaćin i glavni protagonist, a vrhunac njegove turneje #samoljubav bit će zagrebački koncert u Areni 30. svibnja, dan uoči njegova 51. rođendana.

Press

Je li vaša škola pjevanja akademija, majstorska radionica, tečaj...?

- Krećemo polako i pomalo, od nule, jer nisam čovjek koji juri pred rudo i preuveličava stvari unaprijed. Ove godine počinjemo s osnovnim paketima za polaznike u koje su uključene osnove tehnike pjevanja i disanja, pjevanja klasike, solo jazza, popa i rocka... A pripremamo i individualne treninge, ubrzane tečajeve, te ljetne radionice s gostima poput Dine Merlina, Zdravka Čolića, Gibonnija, Elvisa Stanića, Jure Brkljače, te svih ostalih koji nam se žele pridružiti.

Kakav je odaziv?

- Jako dobar, dosad nam se javilo tristo kandidata, pa ćemo sredinom ožujka morati napraviti audiciju, prije nego što krenemo s radom. U ekipi su akademski obrazovani glazbenici poput basa Slavka Sekulića i maestra Igora Vlajnića iz riječkog HNK, pa ćemo sigurno moći zadovoljiti i standarde akademskog obrazovanja, kad i ako za to dođe vrijeme.

Zašto Opatija?

- Jer imamo veliku podršku gradonačelnika Ive Dujmića i gradskih struktura na svim razinama, od Centra Gervais od Festivala Opatije, ali i običnih ljudi, koji su prema nama jako pozitivni i prijateljski raspoloženi. Svim polaznicima i članovima njihovih obitelji, primjerice, osiguran je smještaj po povlaštenim cijenama u hotelima i hostelima grupacije Amadria Park.

toni cetinski zagreb 19022020  fotografija ivan posavec
Ivan Posavec

Koja je vaša uloga?

- Kad se polaznici isprofiliraju, najbolji ulaze u moju grupu gdje ću ih učiti scenskom nastupu, studijskom radu, pjevanju s mikrofonom..., te ih dalje usmjeravati prema probnim snimanjima i suradnji s diskografskom kućom Hit Records. Predviđeni su i javni nastupi na brojnim gradskim društvenim događajima, te koncerti kojima obilježavamo godišnjice rođenja velikana poput Ive Robića, Toše Proeskog, Olivera Dragojevića, Arsena Dedića..., čije opuse ćemo njegovati.

Tko je vas učio pjevati?

- Samouki sam pjevač, ali sam završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Nažalost nisam postao profesor glazbenog, jer sam studij na Pedagoškom fakultetu u Puli prekinuo upravo zbog svoje profesorice solo pjevanja. Njezina je teorija, naime, bila da pjevači s mikrofonom nisu pravi pjevači. Pobunio sam se protiv tog njezinog tumačenja i upitao je što onda znače one bubice kod Pavarottija, te napustio predavanje i fakultet - zauvijek.

Je li se otvaranje škole namjerno poklopilo s tri desetljeća vaše karijere?

- Ne. O školi već dugo razmišljam. Početna ideja je bila da krenemo u Rovinju, ali su me u Opatiji dočekali raširenih ruku i omogućili mi uvjete kakvima se, iskreno, nisam niti nadao.

Jeste li se zbog škole preselili u Opatiju?

- Opatija je supruzi i meni drugi dom, a škola će nas dodatno usidriti na Kvarneru. Moj dom je, naime, bio i ostao u Rovinju, rodnom gradu iz kojeg sam prije trideset godina krenuo u svijet i otada mu stalno vraćam. No, većinu vremena sada provodimo u Opatiji, iz koje na dan-dva odlazimo u Istru i povremeno do Zagreba.

Linker
17. travanj 2024 13:36