Filip Zubčić
 Srdjan Vrančić / Hanza Media
Čestitamo velikom skijašu!

Naš vrijedni dečko na vrhu svijeta: Život je posvetio samoj jednoj stvari, a predanost mu sad donosi rezultate

Najbolji domaći skijaš osvojio je drugo mjesto na veleslalomu u Hinterstoderu u Austriji. Životni put ovog mladog sportaša oda je sportu koji živi i diše od ranog djetinjstva.

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić upravo je osvojio drugo mjesto na veleslalomu u Hinterstoderu u Austriji. Svega 26 bodova dijelilo ga je do malog Kristalnog globusa, koji je ove godine pripao Norvežaninu Henriku Kristoffersenu. Izvanredni skijaš bilježi najveće dane svoje karijere, a u svemu ga je oduvijek svesrdno podržavala njegova obitelj.

Otac Tomislav i majka Jasna te sestra Tamara, također skijašica, zaslužni su za njegove uspjehe koliko i on sam. Barem tako rezonira 27-godišnji Zagrepčanin koji je proskijao u dobi od svega sedam godina, kada su ga roditelji upisali u Skijaški klub Medveščak. Majka Jasna bavila se skijanjem kao tinejdžerica, a onda se odlučila na taj sport usmjeriti svoju djecu. Filip i Tamara odrasli su kao zaljubljenici u skijanje.

Zagreb, 010218.
Teretana na Velesajmu.
Filip Zubcic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrančić / Hanza Media
Filip Zubčić

Skijanje ima primat nad svime u životu, no obitelj je sve

Veliku ulogu u njegovom putu ima trener Marko Šuman, koji je za Sportske novosti ispričao da je s Filipom počeo raditi kada je skijašu bilo svega devet godina.

"Počeo sam raditi s njim još 2003. dok smo bili u Medveščaku, nakon toga smo zajedno prešli u Končar. Radio sam ne samo s njim, nego i s drugom djecom, između ostalog i s Matejem Vidovićem, s Filipovom sestrom Tamarom i još nekim natjecateljima koji su u međuvremenu prestali skijati. Od 2008., kad je prešao u juniorsku konkurenciju, kad je krenuo s FIS utrkama, počeli smo raditi jedan na jedan, da bi, kako je postajao bolji, kako je išao stepenicu po stepenicu gore, došao i serviser", priča Šuman.

Krupnim koracima naprijed

Obožavao je Zubčić treninge i ubrzo je skijanje uzelo primat nad svime u životu, a tako i nad školom, nizali su se izostanci koje je negdje usput nadoknađivao. On se posvetio skijanju u potpunosti, a ostatak obitelji usmjerio se na obiteljski posao - "Hostel 63" u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Direktorica obiteljske tvrtke je Filipova sestra Tamara, koja se prije nekoliko godina povukla iz skijanja.

Zubčić ide krupnim koracima naprijed.

"Samo se nadam da će ostati zdrav, u skijanju je to uvijek najbitnije. Za sljedeću bi nam sezonu onda bio cilj da u veleslalomu ostane tu gdje jest. Naravno, da možda i malo napreduje, koliko god to možda bahato zvuči s obzirom na sadašnje rezultate. U slalomu također očekujemo korak naprijed. Za ovu sezonu nam je bio cilj da se proba probiti u Top 30, sada smo tu na granici, a u svakom slučaju to želimo poboljšati. Osim toga, vozit ćemo tu i tamo i poneku kombinacija, mislim da i tu može pokazati što zna jer je solidan u brzim disciplinama, a slalom zna voziti, tako da i tu može puno napraviti", zaključio je Šuman u intervjuu uoči Filipove vožnje života.

Linker
19. travanj 2024 00:50