U najstrožoj karanteni

Naša poznata novinarka i voditeljica iz Madrida: 'Imala sam simptome Covida-19'

  • 15.04.2020. u 08:30

  • Autor:
    • Damir Leljak,
    • Copyright Gloria

Televizijska voditeljica i novinarka Fani Stipković, koja sedam godina živi u Madridu, misli da je preboljela koronu, ali i dalje poštuje stroga pravila karantene te uzima pripravke na bazi vitamina C. Evo što je ispričala samo za magazin Gloria.

Među hrvatskim građanima koji su ovih dana iz inozemstva prebačeni u domovinu nije bila TV voditeljica, novinarka i bivša manekenka Fani Stipković (37). Smatra da se naša zemlja odgovorno suočila s koronavirusom, da još drži sve pod kontrolom i da može biti primjer drugima, ali kako već gotovo sedam godina živi u Madridu, odluku o evakuaciji nije mogla donijeti preko noći.


Bijeg u predgrađe

No, atraktivna Korčulanka poznata po intervjuima s najpoznatijim svjetskim sportašima kao što su Cristiano Ronaldo, Luis Figo i Novak Đoković iz vibrantne četvrti Salamance preselila se u stan u mirnom predgrađu španjolske prijestolnice. Ondje ima okućnicu i mnogo zelenila pa joj je i karantena podnošljivija.

 

- U Španjolskoj izvanredno stanje traje više od tri tjedna, a u tom razdoblju stvari su se dodatno pogoršale pa smo sada u najstrožoj karanteni. Samo jedan član obitelji smije otići u supermarket i ljekarnu, a šetanje pasa dozvoljeno je najviše 200 metara od stana, odnosno minimalno koliko je dovoljno da kućni ljubimac obavi svoje potrebe. Na posao mogu samo oni koji se bave zanimanjima nužnima za krizu, kao što je sanitarni ili prehrambeni sektor, ali za to moraju imati posebnu dozvolu. Policija je na svakom uglu, a zbog alarmantne situacije stroge mjere produljene su najmanje do kraja travnja. Ljudi su ljuti jer se vlada loše pripremila i nije poduzela nikakve mjere predostrožnosti. Sa svime su zakasnili te sada plaćamo njihovu neodgovornost. No, isto tako, svi s optimizmom čekaju da sve ovo završi i da se vrati veselje koje je esencija španjolskog mentaliteta - govori Fani, koja je u Madridu magistrirala produkciju i televizijski menadžment, a uz ekskluzivne intervjue i pisanje posvetila se i produkciji te sportskoj komunikaciji.

Sada su, međutim, projekti stali pa joj dani izgledaju slično: budi se u devet, meditira, vježba, svakodnevno putem poruka i videopoziva komunicira s obitelji i prijateljima, kuha… Ribu, povrće i voće koji su temelj njezine prehrane naručuje online - iako su dućani i ljekarne, zasad, dobro opskrbljeni - ali već mjesecima nema dovoljno medicinskih maski.

Pojačana doza

To je, kaže, zastrašujuće jer je od Covida-19 oboljelo mnogo njezinih poznanika.

Neki nisu imali nikakve tegobe ni simptome, neki su osjećali kao da imaju gripu, neki su u komi i bore se za život, a neki su izgubili članove obitelji.

 

- Nemoguće je živjeti ovdje i ne poznavati nekoga tko je obolio, s obzirom na to da je službena brojka zaraženih već gotovo 140 tisuća, a neslužbena 10 - 12 puta veća. Mislim da sam i ja već prvi tjedan karantene preboljela koronu jer sam imala skoro sve simptome. Bilo je to kao neko stanje pred gripu - umor, temperatura, glavobolja… Prema uputama liječnika sam se odmarala, pila paracetamol i sve mi je prošlo kroz nekoliko dana. Sada sam dobro, ali pijem velike količine vitamina C i svaki dan radim napitke od limuna, meda i đumbira. - kaže za magazin Gloria.

 

- I prije sam to prakticirala, a sada sam pojačala dozu. Osim toga, strogo se držim svih pravila Svjetske zdravstvene organizacije i poštujem izolaciju pa me to umiruje u čitavoj ovoj turbulentnoj situaciji. Nisam se testirala jer se to u Španjolskoj ne provodi kod osoba s blagim simptomima. Moramo biti solidarni prema teškim slučajevima kojima treba ozbiljna medicinska pomoć pa se prema uputama liječnika u bolnicu ide samo u slučaju ozbiljnih problema s disanjem. Nemamo ni dovoljno uređaja za testiranje, a onih 650 tisuća koje je vlada bila kupila od Kineza pokazali su se nepouzdanima - govori Fani Stipković kojoj je plan da i dalje čuva sebe i bližnje te da svoj posao polagano prilagodi novonastaloj situaciji.

ČITAJTE I:

Fani Stipković o dramatičnim danima: Moja borba s teškom dijagnozom

Ne predaje se: Fani Stipković ni nakon teške dijagnoze nije prestala vježbati