Mara Bratoš
Uspomene na neprežaljenog Arsena

Nikša Kušelj s Dedićem je snimao jednu od njegovih posljednjih pjesama - znakovitog naziva i značenja!

Proslavljeni glumac otkriva nam kakve uspomene nosi na velikog Arsena Dedića, koji je upravo s njim snimio jednu od svojih posljednjih pjesama. 'Odjavna špica' nastala je za potrebe albuma 'Berači soli' i na njemu zauzima posebno mjesto, kao što će je sam Nikša Kušelj uvijek nositi sa sobom.

Sjećanja su posebna kategorija, kroz njih oživljavamo proživljeno, vraćamo se onome što nam je ostalo zapisano u vječni amanet od onih koje smo voljeli, cijenili, poznavali. Tako je i proslavljenom hrvatskom glumcu i glazbeniku Nikši Kušelju ostalo do danas živo sjećanje na Arsena Dedića, čiji rođendan slavimo proteklih dana. Ovaj jedinstveni velikan s Nikšom je surađivao na njegovom albumu "Berači soli", snimivši s njim jednu od svojih posljednjih pjesama.

Čitateljicama i čitateljima portala Gloria.hr ekskluzivno poklanjamo album 'Berači soli'!

'Gdje je taj, dovedite mi ga!'

U intervjuu za Gloria.hr Kušelj nam daje jedinstveni uvid u njihov susret, suradnju i uspomene koje od ovog velikana nosi kroz život. "Taktika da dođe uopće do suradnje je bila otprilike ovakva: s jedne strane ga je Zoran Škugor 'upozorio' na mene, s druge strane glumica Perica Martinović, a onda i Igor Hajdarhodžić kojemu je Arsen ujak. Tako da se zbilja radilo o jednoj glumačko-glazbenoj-'familijarnoj' suradnji. Oni su ga pritisnuli tako da je jedan dan Arsen rekao: 'Gdje je taj, dovedite mi ga!'. Testiranje je bilo više nego zanimljivo, naravno razgovarali smo o filmovima, glazbi, kazalištu, vinu, 'Kumu' i Marlonu Brandu. Kada sam u tom dijelu položio tražio me da mu pokažem pjesmu i rekao je: 'Ooo, ovo je moja odjavna špica, neka se tako zove pjesma!' Ja sam zamislio da se pjesma zove 'Poslije predstave', no, tek sam poslije vidio da je njegovo ime pjesme bolje i da je on zapravo nepogrešiv", sjeća se Kušelj.

Arsen je posebice u studiju bio nenadmašan, njegov ulazak u studio, pozdravljanje s ostalim ljudima u studiju i oko njega su originalni i nenadmašni u svakom smislu

Nosio je, kaže, dozu strahopoštovanja, pokušavajući je ipak skriti od Arsena. No, teško da je to Dediću, kaže Kušelj, promaknulo. "Odmah se počeo šaliti na svoj originalan način: bockati, upućivati zajedljive komentare na račun glumaca, režisera i muzičara. A kada smo se u priči dotakli Dubrovnika, led je bio probijen. Suradnju je možda najbolje usporediti s vrhunskim vinom: godina berbe je bila izvrsna, vino je odležalo i čekalo se pravi trenutak za otvaranje. Mislim da je to bio pravi trenutak. Arsen je posebice u studiju bio nenadmašan, njegov ulazak u studio, pozdravljanje s ostalim ljudima u studiju i oko njega su originalni i nenadmašni u svakom smislu. Posebno me impresioniralo kada je iz svoje crne torbe izvukao note moje pjesme ispisane njegovom rukom, tj. krasopisom. To je tako divno izgledalo ispisano raznim bojama da sam ga molio da mi taj rukopis; nije mi dao i rekao je da njemu treba. Meni je bilo drago da želi imati moju pjesmu, bio je velik i shvatio je da bi meni to i ovako puno značilo".

I tako je ostala zapisana njihova suradnja na 'Beračima soli', albumu koji se sastoji od Nikšinih autorskih pjesama. Pisati je, kaže, volio još kao dječak. Prednjačio je u rugalicama upućenima njegovim vršnjacima, a našle su se tu i nagrađivane pjesme još tijekom osnovne škole.

Mara Bratoš /
Zaigrana narav odvela je Nikšu vrlo rano u životu u svijet umjetnosti, igre riječima, melodijama i ljudskim karakterima.

Pisanje se proteglo kroz osnovnu školu gdje sam dobivao nagrade, u srednjoj sam imao grupu u kojoj sam bio glavni tekstopisac, a onda su krenule predstave, filmovi, reklame (u kojima sam se obilato koristio svojim umijećem pisanja), pa i prepjevi nekih kazališnih djela u stihovima.

" Izdao sam zbirku pjesama pod nazivom 'Fleur de sel', a mislim da ću do kraja jeseni završiti i drugu zbirku pjesama na kojoj sada radim - 'Soulipstick'. Zapravo, moja glazbeno-glumačka kombinacija se sigurno dogodila pojavom pjesme 'Nadalina', jer sam tu vidio glumačko–glazbenu kombinaciju Olivera Dragojevića i Borisa Dvornika. Time sam bio oduševljen i tu sam se našao, to je bilo to. Splitska trojka: Oliver, Boris i Zlatko Vujović su heroji mojega djetinjstva", priča Kušelj. U svijet glazbe nije ga trebalo gurati, imao je, kaže, materijala spremljenih u dvije velike kutije. Samo su čekali da izađu van, a poznanstvo s vrsnim gitaristom i glazbenikom Antom Mažuranom to je i omogućilo. "Počeli smo zajedno raditi i svirati te je tako nastao album 'Berači soli'", sjeća se Kušelj.

Glazbeno-glumačka kombinacija nit je vodilja njegovog rada, izgleda, jer ovih dana u studiju "Strawberry Fields" u Brezovici kod Pere Ištvančića polako završava pjesme za njegovu predstavu. "Mislim da će biti 'zrela' negdje na jesen. Brezovica mi je prekrasna. U tom studiju su snimali Arsen i Rade tako da sam na dobrom tragu glumačko-glazbene kombinacije".

Kušelj i u 'novom normalnom' radi punom parom - snima seriju, priprema dokumentarac i predstavu...

Osim pripreme nove predstave, Kušelj ovih dana snima seriju - u kojoj glumi estradnu zvijezdu. "Igram estradnu zvijezdu, pjevača lakih nota i rokerskog temperamenta prema ženama, vinu i pjesmi. Ne moram ni napominjati kako sam se specijalizirao u ulogama glazbenika svih vrsta... od opera do hard rocka", kroz smijeh dobacuje Kušelj i dodaje - 'što se tiče snimanja u doba koronakrize, mislim da glumcima najmanje smeta nošenje maske, oni su na to naviknuli i imaju ih svugdje: u ladicama, džepovima i na licu. Tako da na snimanjima podnosimo mjere i pridržavamo ih se disciplinirano i odgovorno. To je neprijatelj kojeg ne treba izazivati".

Pojavu koronavirusa i svega što je on donio, Kušelj vidi kao priliku da budemo više sami sa sobom, da imamo boji uvid u puno različitih stvari, prvenstveno u vlastitu nutrinu. "Otkako se pojavila korona, iako sam strastveni gledalac filmova, prestao sam ih gledati i okrenuo sam se čitanju knjiga. To se dogodilo samo od sebe što mi se sviđa".

Dubrovnik, 270718.
Premijera predstave Michelangelo Buonarotti, HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka, na Dubrovackim ljetnim igrama.
Na fotografiji: Mara Bratos i Niksa Kuselj.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / Hanza Media
Mara Bratoš i Nikša Kušelj ljeta provode u rodnom kraju...

Na snimanju filma 'Pouke o čovječnosti' Branku sam počeo pričati o Odredu, on se zapalio za ideju i rekao: 'Snimat ćemo mi to, ali dokumentarac'!

Uskoro ćemo, otkriva nam ovaj dubrovački umjetnik, gledati i njegov film - doduše, dokumentarni. S Brankom Ištvančićem snima filma o Odredu naoružanih brodova - ispunjenje je to obećanja koje je u mladosti dao u jednom od svojih prvih intervjua. "Poslije sam shvatio da sam se zaletio i onda sam se dugo hladio. Na snimanju filma 'Pouke o čovječnosti' Branku sam počeo pričati o Odredu, on se zapalio za ideju i rekao: 'Snimat ćemo mi to, ali dokumentarac'! Tako se pružila prilika da održim svoju riječ. Branko je naš najnagrađivaniji dokumentarist, a ovo jedna vrlo zanimljiva, suptilna i poetična tema. Ne sumnjam da ćemo je pretvoriti u izvrstan film. Gledamo da bude gotov za tridesetu obljetnicu, tako da se puno stvari tu poklopilo i da se isplatilo čekati. Ovakvoj priči je potrebno vremena da odleži", jasan je Kušelj.

kuhinja glumac Niksa Kuselj, kcerkica pavla, zagreb, 240620
foto ines stipetic
recept hladna puretina s pecenim kruskama
ines stipetic
U obitelji se natječu tko će što bolje skuhati ljetni ručak.

Prije aktivne jeseni koja će krenuti jakim radnim ritmom, Nikša baterije puni tradicionalno na jugu, otkud je rodom. Sa svojom partnericom Marom Bratoš i njihovom kćerkicom Pavlom uživa u divnim ljetnim danima, slažući usput veliku i idiličnu sliku života. "Imam ritam koji je uobičajen, jutra se sastoje od trčanja, plivanja, odlaska na plac, kupanja s Pavlom te zajedničkog ručka na kojem se natječemo tko će što pripraviti. Jutra su mi neprocjenjiva i teško mi je naći zamjenu za tako nešto. Uglavnom imam puno malih, slatkih obaveza, ljude koje volim i obilazak mjesta bez kojih ne mogu. A oni čine veliku i divnu sliku". Ljeto se, dodaje, može sumirati u četiri životne konstante bez kojih ne može - 'Pavla, Mara, ja i gitara'.

Čitajte i:

Male tajne Nikše Kušelja! Glumac otkriva u čemu najviše uživaju njegove najvažnije djevojke

Poznati dubrovački umjetnici pozivaju na odmor u Grad: 'Dubrovnik nije grad za jedan put, on je dar za cijeli život'

Novo poglavlje Nikše Kušelja: 'Pavla me promijenila, danas se dižem u vrijeme u koje sam nekad dolazio doma'

Linker
20. travanj 2024 09:02