Žrljko Krušlin Kruška
 Vedran Peteh / Hanza Media
Raspjevani slikar

Novi početak u sedmom desetljeću: Željko Krušlin Kruška pronašao je novu veliku ljubav

Kada nije na pozornici, zagrebački glazbenik vrijeme provodi ispred štafelaja u svom domu gdje raznim tehnikama crta portrete i aktove, na što su ga potaknule supruge Ivana i kći Edita.

Glazbenik Željko Krušlin Kruška (64) već godinama neumorno slika zahvaljujući dvjema ženama - supruzi Ivani (45), novinarki na radiju Sljeme, i kćeri Editi, 20-godišnjoj studentici politologije. Prije šest godina, naime, kći ga je zamolila da joj pomogne nacrtati jelena za školu, a on je to učinio na brzinu jer mu se žurilo na tenis. Vidjevši kroki crtež, Ivana je zaključila da je Željko iznimno talentiran i upisala ga u Centar za likovni odgoj na Rokovom perivoju.

zagreb 24.04.2020
Zeljko kruslin kruska
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
Predložak za njegove crteže danas su fotografije, našalio se izrazivši sumnju da bi mu u ovim godinama ijedna dama pristala pozirati.

U početku mi je sve išlo na živce jer ne volim školu.

"No, zaintrigirao me proces kako se prazan papir pretvara u nešto zanimljivo. Toliko sam se zaljubio u crtanje da sam umjesto jednom tjedno, kako je bilo dogovoreno, počeo dolaziti svaki dan. Radio sam s olovkom, ugljenom i kredom, no najviše mi se svidjelo crtati bijelom pastelom na crnom papiru - objašnjava glazbenik koji je kupio štafelaj i dio prostranog dnevnog boravka, gdje svjetlo najljepše pada, pretvorio u slikarski kutak.

zagreb 24.04.2020
Zeljko kruslin kruska
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
Veliki Kruškin talent za crtanje primijetile su njegova supruga i kći pa ga je njegova Ivana upisala u Centar za likovni odgoj.

Ilustrirat će knjigu poezije koja mu uskoro izlazi

Predložak su mu fotografije jer sumnja da bi mu u ovim godinama ijedna dama pristala pozirati. "Prvu samostalnu izložbu imao sam u knjižnici na Savici, drugu u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović na Cvjetnom trgu, gdje je postav mojih radova bio izložen mjesec dana, a treću u Virovitici u kojoj sam imao i koncert grupe Latino. Jednu je otvorio pokojni Dalibor Jelavić, tada dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnost, što mi je bila posebna čast", govori Željko, koji je tijekom izolacije izradio desetak crteža. Njima će, kaže, ilustrirati knjigu poezije u kojoj će objaviti šezdesetak ljubavnih pjesama. Među njima će se naći i tekstovi nekoliko njegovih hitova te pjesma "Romanca" za koju je dobio književnu nagradu "Zvonimir Golob".

zagreb 24.04.2020
Zeljko kruslin kruska
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
Među nizom tehnika koje je učio, Kruška se najviše oduševio crtanjem bijelom pastelom na crnom papiru.

Čitajte i:

Velika obljetnica Muzeja za umjetnost i obrt: iskoristite Tjedan otvorenih vrata i pogledajte izuzetno vrijedne postave

Zavirite na izložbu koja će vas vratiti u šezdesete

Varteksova izložba vratila nas je 100 godina u prošlost: Adute za novi uspjeh otkrila nam je kreativna direktorica

Street art umjetnici svjetskog glasa slikali u Termama Tuhelj

6 hrvatskih umjetnika oslikalo zidove zagrebačke bolnice Rebro

Linker
10. travanj 2024 22:21