Getty Images
Mrak u duši slavnog komičara

Posljednje godine bile su mu pakao: Mučila ga je podmukla bolest, patio je u neznanju dok si nije presudio

Na šestu godišnjicu smrti američkog oskarovca snimljen je dokumentarac o njegovoj borbi s demencijom i strašnom spoznajom da zbog nje gubi sve svoje sposobnosti - a na kraju i život.

Robin Williams svojim je filmovima uveseljavao milijune gledatelja diljem svijeta, ali iza njegova iznimnog komičarskog talenta skrivao se mrak u duši koji ga je i naveo da si u kolovozu 2014. oduzme život u dobi od 63 godine. Smatralo se da ga je na taj očajnički potez natjerala depresija s kojom se često borio, možda i ovisnosti koje su ga također pratile kroz život, ali novi dokumentarac "Robin’s Wish" (Robinova želja) koji se premijerno prikazuje u povodu šeste obljetnice Williamsove tragične smrti otkriva pojedinosti o posljednjim, mučnim danima hollywoodske zvijezde i o okolnostima pod kojima je umro.

Šest godina je prošlo od Williamsove smrti.

U filmu njegova treća supruga Susan Schneider Williams i brojni suradnici govore kako je Williams bio hrabar, "pravi ratnik", ali i kako se vidjelo da se nešto u njemu urušava, no tek je autopsija utvrdila da je glumac patio od demencije s Lewyjevim tjelešcima, teške neurodegenerativne bolesti nalik Parkinsonu, koja ga je naposljetku i navela na samoubojstvo.

Demenciju su mu dijagnosticirali tek nakon smrti

"Ljudski mozak je, znate, vrlo izniman organ težak više od kilogram i pol", kaže u filmu Williams, stojeći pred osvijetljenom slikom mozga. Upravo je Williamsov mozak bio najteže pogođen, jer Lewyjeva tjelešca, nakupine proteina u neuronima, oštećuju i usmrćuju stanice mozga pa ta vrsta demencije izaziva izražene poteškoće u razmišljanju i sposobnosti koncentracije, kao i vrlo žive vizualne halucinacije te smetnje u spavanju, obično znatno prije nego što se pojavi tremor ili neki drugi motorički poremećaji.

Demenciju s Lewyjevim tjelešcima, koja je rjeđa od Alzheimera, može se pouzdano utvrditi tek nakon smrti oboljelog, autopsijom, ali da je Williams ili netko njegov bližnji i znao točnu dijagnozu, ne bi od toga imao bogzna kakve koristi jer za ovu bolest nema lijeka; štoviše, neki od lijekova koji donekle pomažu kod Parkinsona samo je još pogoršavaju. Prvi ozbiljniji simptomi javili su se godinu prije smrti, a potom se posljednjih nekoliko mjeseci drastično pogoršali; kako je rekla Susan, Williams se jednostavno dezintegrirao tjelesno i duševno.

La nuit au musee  Le secret des pharaons
Night at the Museum 3 Secret of the Tomb
2015
Real  Shawn Levy
Ben Stiller
Robin Williams
Patrick Gallagher
Mizuo Peck
Rami Malek.
Collection Christophel © 21 Laps Entertainment / 1492 Pictures,Image: 348726155, License: Rights-managed, Restrictions: Restricted to editorial use related to the film or the individuals involved (producers, directors, authors, actors, etc.)
The rights of publicity of any person depicted in the photos are not granted
Mandatory credit of the film company and photographer, Model Release: no, Credit line: 21 Laps Entertainment / 1492 Pic / AFP / Profimedia
21 Laps Entertainment / 1492 Pic
S Mizuo Peck, Benom Stillerom, Ramijem Malekom i Patrickom Gallagherom u filmu ‘Noć u muzeju: Tajna grobnice’, 2014. Na snimanju je pokazivao znakove bolesti.

Moj muž nije znao da u sebi nosi smrtonosnu bolest.

"Napadnut mu je bio gotovo svaki dio mozga. Osjećao je da se raspada - kaže u filmu Williamsova udovica. Unatoč tome što nitko nije znao pravu dijagnozu, svi su bili svjesni da se s glumcem nešto događa. Shawn Levy, redatelj trećeg nastavka "Noći u muzeju", u kojem je Williams ponovno utjelovio Theodorea Roosevelta, u dokumentarcu govori o tome kako je na snimanju primijetio da se glumac čudno ponaša i da ima bizarne ispade. No, danas je jasno da je sve to bila posljedica te podmukle bolesti.

Želim pomoći ljudima da se manje boje.

"Čini mi se da ću mu biti odaniji prijatelj ako o tome otvoreno govorim nego ako i dalje o bolesti šutim", izjavio je redatelj. Naslov filma odabrala je Susan u znak poštovanja prema muževoj želji. "Razgovarali smo o tome što želimo ostaviti za sobom kad dođe vrijeme da odemo. A Robin mi je bez i trunke razmišljanja rekao: "Želim pomoći ljudima da se manje boje", prisjeća se Susan, dok je redatelj dokumentarca Tylor Norwood izjavio: "U filmu smo pokazali kako se Williams s užasnom spoznajom da gubi sve svoje sposobnosti nosio hrabrije i s više strpljenja od bilo kojeg lika koji je glumio u filmu. Tako želimo ispraviti nepravdu koja mu je nanesena".

INSOMNIA, Robin Williams, Al Pacino, 2002
(c) Warner Brothers, courtesy Everett Collection
©Warner Bros/Courtesy Everett C
U trileru ‘Nesanica’ s Alom Pacinom, 2002.

Jer, naravno, kad se glumac objesio u svojem domu u Paradise Cayu u Kaliforniji, proširile su se glasine kako je to učinio pod utjecajem droge i alkohola. No, Susan je odlučno izjavila: Moj muž bio je potpuno čist i trijezan osam godina prije smrti. Što je tjeralo nadarenoga glumca i komičara koji je znao nadahnuto improvizirati i briljantno oponašati da se tako bezglavo odaje narkoticima i piću?

Imao je previše energije u sebi, a konzumaciju kokaina nije skrivao

On sam duhovito je komentirao ovisnost o kokainu: "Time ti Bog želi reći da previše zarađuješ". Možda se nije mogao nositi s vlastitom neiscrpnom energijom od koje je doslovce prštao, "kao balon koji su napuhali pa razvezali i sad leti po prostoriji i odbija se od zidova" - kako je to opisao njegov kolega sa studija, glumac Christopher Reeve, zvijezda "Supermana", koji je poslije rekao kako nikad u životu nije sreo nikoga s toliko energije u sebi.

U djetinjstvu je Williams bio usamljen i željan pažnje. Rođen u ljeto 1951. u Chicagu, kao dječak se s ocem, direktorom u Fordu, i majkom, bivšom manekenkom, preselio u Detroit. Obitelj se nastanila u kući u otmjenom predgrađu, gdje se u jednoj od 40 soba maleni Robin satima samotno igrao sa svojom zbirkom od 20 tisuća olovnih vojnika, glumeći cijele bitke. Punašan dječak u školi se isticao učenjem pa su ga ostali okrutno zadirkivali, ali kad mu je bilo 16 godina, preselili su se u Kaliforniju gdje su ga pak proglasili najduhovitijim učenikom u školi.

Promo
Prerušen u ženu u komediji ‘Tatica u suknji’, 1993.

Morao sam izvoditi komedijaške točke najviše zato da privučem maminu pozornost i nasmijem je.

Počeo je studirati političke znanosti, a potom se odlučio za glumu i upisao slavni Juilliard u New Yorku, gdje su i kolege i profesori bili zadivljeni njegovim talentom.

Ranu slavu mladom glumcu donijela je TV serija "Mork i Mindy", u kojoj je glumio izvanzemaljca koji se sprijatelji sa Zemljankom; serija se počela prikazivati 1978., a već sljedeće godine imala je 60 milijuna gledatelja koji su uživali u Williamsovim kalamburima. Na velikom platnu nije počeo slavno. Debitirao je 1980. u "Popaju", mjuziklu Roberta Altmana kojeg je kritika tad pokopala, premda se danas sve više govori da ga treba revalorizirati. I dok je Altman poslije tog filma ostao praktički bez posla, Williams je nastavio snimati, sve gore filmove. "Svijet prema Garpu", "The Best of Times" i "Club Paradise" gotovo su mu posve uništili glumačku reputaciju, a kako mu je karijera tonula, ovisnosti su jačale.

GOOD WILL HUNTING, Matt Damon, Robin Williams, 1997, (c) Miramax/courtesy Everett Collection
©Miramax/Courtesy Everett Colle
U filmu ‘Dobri Will Hunting’ s Mattom Damonom, 1997. , za kojeg je nagrađen i Oscarom

Kokain, kakva sjajna droga! Sve od čega si paranoičan i impotentan je super!

"Đavlova prhut", tako je Williams zvao kokain i na stand-up nastupima vikao: "Kokain, kakva sjajna droga! Sve od čega si paranoičan i impotentan je super! Dajte mi još! Kad se činilo da je s njim gotovo, dogodio se preokret: uloga radijskog disk-džokeja koji, poput Williamsa samog, izbacuje štosove i uvrede brzinom sto na sat u filmu "Dobro jutro, Vijetnam" donijela mu je nominaciju za Oscara.

Robin Williams and Wife Valerie Williams during Robin Williams After
Ron Galella Collection via Getty
Prvi put se oženio 1978., za Valerie Velardi, a kraj braka stigao je zbog toga što se on zaljubio u dadilju njihovog sina.

I dok mu je slava ponovno rasla, glumac je bio u privatnom kaosu. Tad je bio u braku s Valerie Velardi, bivšom plesačicom, s kojom se upoznao u San Franciscu i vjenčao se 1978. U braku je bio ovisan o drogama i alkoholu, ali ne samo o njima. "Godinama sam bio ovisan o ženama, kao da su droga. Sad je tome kraj, ali kad pogledam unatrag, sramim se", izjavio je Williams. Pitanje je koliko bi dugo Valerie, unatoč velikom razumijevanju, trpjela takvo ponašanje da događaji koji su uslijedili nisu trgnuli Williamsa: 1982. njegov prijatelj glumac John Belushi umro je od overdosea, i to samo nekoliko sati nakon što su on i Williams zajedno povukli lajnu kokaina u hotelu Chateau Marmont, a nekako u isto vrijeme Valerie je zatrudnjela.

Zaljubio se u dadilju svog sina - i s njom dugi niz godina

Neposredno prije nego što mu je 1983. na svijet došao sin Zachary, Williams se snagom volje, bez posjeta klinici, tvrdila je ponosno Valerie, skinuo s droge i alkohola. Ali umjesto bračne sreće, nastupili su problemi: Valerie je unajmila Marshu Garces, bivšu konobaricu filipinskog podrijetla, da bude dadilja jednogodišnjem Zacharyju. Williams se zaljubio u Marshu, promovirao je u svoju tajnicu, desnu ruku i producenticu pa ostavio Valerie i napokon se oženio s Marshom 1989. kad je ona već bila u drugom stanju s prvim od njihovo dvoje djece, kćeri Zeldom Rae, kojoj je Williams, strastveni igrač videoigrica, dao ime po liku iz igre "Legenda o Zeldi" i koja je danas također glumica.

Hook (1991) 
Behind the scenes photo of Julia Roberts, Steven Spielberg & Robin Williams
*Filmstill - Editorial Use Only*,Image: 363276263, License: Rights-managed, Restrictions: Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agencyÕs services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used in connection with the event/movie (etc), e.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year).
Filmstill // HANDOUT / EDITORIAL USE ONLY!
Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Images should only be used in connection with the event/movie (etc), e.g.:
Real Name as Character Name in Film Title (year)., Model Release: no, Credit line: Image  Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
Image Capital Pictures / Film S
Na setu filma ‘Kapetan Kuka’ s Julijom Roberts i redateljem Stevenom Spielbergom, 1991.

Poslije su dobili još i sina Codyja. Brak je ispočetka bio utočište za Williamsa. "Više ne moram izlaziti uvečer u klubove da budem intiman sa 100 ili 200 ljudi. Sad to dobivam razgovarajući s prijateljima oko stola za večerom", rekao je Williams nakon četiri godine braka. I profesionalno je bio u usponu. Uz povremene loše odabire, kao što je bljutavo sladunjavi "Patch Adams" (kojeg je producirala upravo Marsha), glumac je briljirao u mnogim ulogama pa je nominiran za Oscara kao profesor koji pokušava nadahnuti svoje učenike u "Društvu mrtvih pjesnika"; kao beskućnik čiji je život obilježila tragedija u "Kralju ribara"; i kao sredovječna sijeda dadilja u koju se pretvara otac kako bi bio blizu svoje djece nakon razvoda u dirljivom filmu "Gđa Doubtfire".

1989, Los Angeles, California, USA: Actor Robin Williams' wife Marsha Garces Williams, files for divorce from the Oscar-winning actor after a 19-year marriage, citing irreconcilable differences. The couple was married in 1989, shortly after the actor's divorce from his previous wife and have two children, an 18-year-old daughter and a 16-year-old son.///Actor Robin Williams (R) with wife Marsha Garces Williams (C) attending the Comedy Awards at the Hyatt Regency Hotel in Century City.,Image: 24795090, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Gary Lewis / Polaris / Profimedia
Gary Lewis / Polaris / Profimedi
U drugom braku, s Marshom Garces, bio je od 1989. do 2008., a zajedno su dobili dvoje djece.

Operacija srca označila je novu prekretnicu u njegovom životu

Za ulogu gđe Doubtfire Williams je nagrađen Zlatnim globusom, dok je Oscara napokon dobio 1998. za ulogu psihologa koji radi s Mattom Damonom u filmu "Dobri Will Hunting". Ali demoni ga nisu puštali na miru i glumac se ponovno odao piću. Kad je nakon 19 godina braka zatražila razvod, Marsha nije kao razlog navela ovisnost, nego nepomirljive razlike u naravi, ali vjerojatno je to bio važan faktor. Uzdrman razvodom koji ga je stajao milijune, Williams je nastavio raditi, a publika ga nije posve zaboravila; karte za živi nastup na Broadwayu ugovoren početkom 2009. rasprodale su se za 10 minuta.

No, upravo tad je Williams, kojeg je dugo mučio kašalj, osjetio da ostaje bez daha i pregled je pokazao da mora na operaciju srca, što ga je ponovno ponukalo da promijeni perspektivu. "Kad ti otvore prsni koš, čovjek je potpuno ranjiv, onako kao kad se rodiš, i to ti daje novi pogled na stvari", rekao je Williams. Ubrzo se 2011. ponovno vjenčao, s 13 godina mlađom grafičkom dizajnericom Susan Schneider koju je upoznao neposredno prije operacije i koja mu je pomogla da se oporavi u svojem domu u Kaliforniji. Ona je provela uz njega posljednje, vrlo teške godine i možda je zato odlučila, nakon Williamsove smrti, na sudu tražiti više nego što joj je ostalo prema oporuci pokojnog muža.

Zelda Williams, Robin Williams at arrivals for 33rd Annual People’s Choice Awards - ARRIVALS, The Shrine Auditorium, Los Angeles, CA, January 09, 2007. Photo by: Michael Germana/Everett Collection
Michael Germana / Everett Collec
S kćerkom Zeldom na dodjeli nagrada People’s Choice. I ona se, poput svog oca, odlučila baviti glumom.

Njegova djeca poštuju ostavštinu svog voljenog, velikog oca

Williams, čiji se imutak procjenjuje na 50 pa čak do 100 milijuna dolara, ostavio je kuću u Tiburonu u Kaliforniji Susan na doživotno uživanje, dok je sve ostalo - imanje i vinograd u Napi, zbirke umjetnina, dionice i neke vrijedne memorabilije - pripalo djeci.

NEW YORK, NY - APRIL 28:  Zachary Pym Williams, Robin Williams and Susan Schneider attend The Comedy Awards 2012 at Hammerstein Ballroom on April 28, 2012 in New York City.  (Photo by Kevin Mazur/WireImage)
WireImage
Na dodjeli glumačkih nagrada u New Yorku, 2012., sa sinom Zacharyjem i trećom suprugom Susan Schneider.

Na kraju se, nakon nešto neugodnog publiciteta, sve riješilo izvansudskom nagodbom i Susan je dobila sat koji je Williams često nosio, kao i bicikl koji je kupio na njihovu medenom mjesecu. Mnogo su ljepšu počast očevoj uspomeni odala djeca: Zack je lani dobio sina kojem je dao ime McLaurin, što je Williamsovo srednje ime, a Cody se vjenčao sa svojom zaručnicom na dan kad bi Williams slavio 68. rođendan.

Čitajte i:

Inspirirala hit seriju! Intrigantan život žene koja je zaustavila amandman o pravima nježnijeg spola

Madonna, Robin, Charlize, Scarlett, a sad i lijepa Leila: Holivudskom buntovniku žene ne mogu odoljeti

Ena Begović: Dva desetljeća bez glumačke dive koja se najviše od svega bojala baš vožnje

Ne ide sve uvijek kako želiš: Ona je najbolji dokaz da u životu možeš imati sve, a ipak biti nesretan

Novi miljenik Hollywooda: 'Bili smo tako siromašni da nam je mikrovalna pećnica bila nedostižan san'

Novi grad, novi krevet: Žene je volio jednako kako usnu harmoniku i gitaru, ali su ga skupo stajale

Linker
24. travanj 2024 00:18