Getty Images
Ruth Bader Ginsburg

Ugasio se borbeni duh vatrene feministice: Životna priča šampionke pravde i istinske zvijezde

Vijest da je sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula rastužila je mnoge. Zbog spola i židovskog podrijetla susretala s predrasudama, a ni iz bolničkog kreveta nije odustajala od borbe za prava žena, manjina i obespravljenih

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak, u 87. godini objavila je ta prestižna institucija.

Ginsburg bila je velika borkinja za prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka gušterače u svom domu u Washingtonu, okružena svojom obitelji.

Njezin odlazak bi mogao dodatno izmijeniti ideološku ravnotežu suda u kojem trenutno sjedi pet konzervativnih i četiri liberalnih sudaca, čime bi ta institucija mogla dodatno skrenuti udesno.

"Mi u Vrhovnom sudu smo izgubili cijenjenu kolegicu. Danas žalujemo, no sa sigurnošću da će buduće generacije Ruth Bader Ginsburg pamtiti kao i mi – kao neumornu i odlučnu šampionku pravde", priopćio je čelnik suda John Roberts kojeg je imenovao George Bush mlađi.

U Vrhovni sud izabrana je 1993. nakon što ju je nominirao tadašnji predsjednik Clinton.

S vremenom je zbog svojih sudačkih stajališta i svjetonazora postala istaknuta figura američke popularne kulture, prava zvijezda.

I za života su izašle knjige o njoj i kazališni komadi, snimali su se filmovi, njezini portreti krase majice, šalice i bedževe, na raznim skupovima dočekivali su je ovacijama i molili za selfije, a neki čak i tetovažama pokazuju privrženost časnoj sutkinji Ginsburg.

Activists participate in an International Women's Strike rally in Los Angeles, California on March 08, 2019.,Image: 418301801, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Ronen Tivony / ddp USA / Profimedia
Ronen Tivony / ddp USA / Profime
Ruth je oduvijek ikona za ravnopravnost...

Poštovatelji iz znanstvenih krugova po njoj su nazvali novu vrstu opakog kukca bogomoljke (Ilomantis ginsburgae), a mlađi su fanovi Ruth Bader Ginsburg prišili nadimak Notorious R.B.G., aludirajući na nekoć slavnog repera scenskog imena Notorious B.I.G. Nije imala ništa protiv estradizacije svog lika i djela jer je smatrala da i to koristi njezinoj životnoj misiji - borbi za ženska prava te borbi protiv seksizma, spolne diskriminacije, rasizma i vjerskih predrasuda. Bila je među pionirima te borbe, žena daleko ispred svog vremena, neumorna u dokazivanju da američki ustav ne treba interpretirati onako kako bi ga tumačili muškarci koji su ga napisali u vrijeme kad se podrazumijevalo da su žene inferiornija polovica čovječanstva.

- Ne smatram se ni liberalkom ni konzervativkom, već vatrenom feministicom - znala je reći Bubby, kako su sutkinju Ginsburg zvali njezini unuci.

Osobno je iskusila koliko je trnovit put svake žene koja juriša na patrijarhalne bedeme.

Bila je tek druga žena primljena u najviše američko pravosudno tijelo. Kad je počela studirati pravo na Harvardu, na godini je bilo 500 studenata, od toga samo devet djevojaka. Dekan im se čudom čudio što traže u profesiji tradicionalno rezerviranoj za muškarce. Studij prava dovršila je 1959. na Sveučilištu Columbia i premda je bila među najboljima u klasi, uzalud je tražila posao u nekom odvjetničkom uredu.

Otegotne su joj okolnosti bile što je žena, Židovka i već je imala jedno dijete.

Okrenula se stoga akademskoj karijeri i postala prva žena s redovitom profesurom na Pravnom fakultetu Sveučilišta Columbia. Dok nije postala sutkinja Vrhovnog suda, pred istom je instancijom uspješno vodila legendarne pravne bitke, uvijek je bila mirna, staložena i nepokolebljiva, nikad nije nasjedala na muškošovinističke provokacije kojima je često bila izložena i u palačama pravde. Takva su joj iskustva govorila je bila frustrirajuća, no majka ju je još u djetinjstvu, naglašavala je naučila kako da damski potiskuje negativne emocije.

- Ljutite ili ogorčene reakcije neće unaprijediti nečiju sposobnost uvjeravanja - zapisala je u autobiografiji.

Njezina bi karijera bila nezamisliva bez potpore supruga Martina Ginsburga, cijenjenog stručnjaka za porezno pravo, s kojim je u braku provela više od pola stoljeća.

382727 12: U.S. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg and her husband John Ginsburg attend a gala opening night dinner following a Washington Opera performance Oct 21, 2000 in Washington, D.C. (Photo by Karin Cooper/Liaison)
Getty Images
Zajedno su bili jači...

Vjenčali su se još kao studenti, podignuli dvoje djece i skladno se nadopunjavali u svemu osim u kuhanju. Budući da ona nije znala ni jaje skuhati, kuhinju je preuzeo njezin suprug, veliki gurman sa zbirkom od 400 knjiga recepata. Njezin suprug Martin je umro 2010., a ona je još deset godina nastavila borbu da svijet ostavi kao pravednije mjesto.

Čitajte i:

Natalie Portman se pridružila borbi za ravnopravnost u Hollywoodu

Umrla nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak: 'Ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije'

Josip Manolić tuguje za preminulom suprugom: 'Strašno je gledati kako se netko bori za dah'

Linker
16. travanj 2024 17:49