Privatni album
#ostajemdoma

Vitomira Lončar iz Kine pobjegla na Cres: 'I u izolaciji se može imati kvalitetan život'

Znanstvenica, glumica i suosnivačica kazališta Mala scena i njezin suprug Ivica Šimić, koji posljednje dvije godine žive u Kini, trenutačno su u ‘izolaciji’ na Cresu, no dani im nikako ne prolaze u dosadi jer važno je, kaže Vitomira, imati dnevnu rutinu.

Kad smo 23. siječnja iz Xiana krenuli na odmor na Filipine, nismo ni slutili da će naši zimski praznici potrajati do unedogled. U Kinu se zbog pandemije ni nakon trećeg pokušaja nismo uspjeli vratiti i trenutačno smo u Ustrinama, na otoku Cresu. Prvih nekoliko dana osjećali smo se kao “ni na nebu ni na zemlji”, a potom je cijela Kina postala velika virtualna učionica i nastavila sam s online predavanjima na sveučilištu Eurasia, na kojem radim posljednje dvije godine.

Privatni album
Svaki je dan, kaže Vitomira, prilika za novi početak.

Kad radiš i postaješ koristan, situacija se odmah mijenja. Isprva sam ustajala u tri ujutro (jer u Kini je sedam sati više), a onda su mi moji Kinezi rekli da to šteti zdravlju - i napravili novi raspored nastave, tako da počinjem u devet ujutro po hrvatskom vremenu.

I u samoizolaciji može se imati kvalitetan život

Naše sveučilište ima 22 tisuće studenata i 2200 profesora pa me ta pažnja u ovoj teškoj situaciji baš dirnula. Prvih dana sam, priznajem, očekivala čudo, da će nam javiti kako je sve OK i da se možemo vratiti, a tek kad smo se pomirili sa situacijom i prihvatili činjenicu da na neke stvari ne možemo utjecati, započeo je kvalitetan život u ovoj neočekivanoj izolaciji.

Privatni album
Vitomira ne propušta trneing na otvorenom.

U tom procesu uvelike pomaže dnevna rutina, a njeni najvažniji dijelovi su nastavak učenja kineskog i - vježbanje. Već dulje u Kini imamo trenericu, s kojom vježbamo putem online aplikacije, a ovdje smo još intenzivirali treninge.

Privatni album
Vježbanje je važan dio njihove rutine.

Ostati u dobroj kondiciji i ne zapustiti se u karanteni iznimno je važno za sve, i za mlade, a pogotovo za nas malo starije. Oni koji još ne vježbaju mogu iskoristiti ovo vrijeme da krenu. Zapravo je ovo idealna prilika za novi početak!

Dobivši nenadano priliku da se posvetim sebi, prisjetila sam se vremena kada je u Hrvatskoj počeo rat i kada smo, kao i sada, morali biti u svojim domovima. Sjećam se koliko je tada djeci (ali i odraslima) bila važna Malavizija, emisija koju smo Ivica Zadro, Darko Janeš i ja svakodnevno vodili uživo. I došla sam na ideju da Mala scena, koju smo prije gotovo četiri godine prepustili mladima, započne s emitiranjem uživo na Facebooku i Instagramu.

Privatni album
Vitomira i njezin suprug Ivica ne daju da im izolacija uništi dobro raspoloženje.

Suprug Ivica i naša kći Buga Marija, koja je sada umjetnička direktorica Male scene, odmah su se složili s tim. Projektom “Mala scena online” javljamo se dvaput dnevno, čitamo priče, prenosimo svoja iskustva, kao i predstave uživo, dajemo im svoj optimizam.

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
11. travanj 2024 04:19