Image Press Agency / ddp USA / Profimedia
Velika Alanis

Zlostavljanje, krađe i bolesti dovele su je do ruba! Rane nije zacijelila, no spremna je za novi uzlet

Iako još uvijek nije zacijelila rane iz prošlosti, posljedice proživljenih trauma u mladosti i tijekom sazrijevanja u ženu kakva je danas, kanadska kantautorica i glumica Alanis Morissette (46) spremna je za novi uzlet.

Poslije osmogodišnjeg izbivanja iz zabavljačke industrije, Alanis Morissette snimila je deveti studijski album "Such Pretty Forks in the Road" koji izlazi krajem srpnja, u čiju se promociju upustila unatoč pandemiji koronavirusa. U međuvremenu je dobila pokoji kilogram - što je uspjeh za ženu koja se borila s anoreksijom i bulimijom - skratila je i posvijetlila kosu, ali energija kojom zrači te samo njoj svojstven, neki bi rekli anđeoski glas, nisu su se promijenili otkako je prije 25 godina albumom "Jagged Little Pill" osvojila svijet.

U čast te obljetnice, kantautorica se u nedavno snimljenom spotu za novi single "Reasons I Drink" nakratko pojavljuje u istoj vunenoj kapi i šalu iz videa za kultnu pjesmu "Ironic" s njezinog najvažnijeg albuma "Jagged Little Pill". Taj hit je obilježio 90-te i postao dio urbane kulture, a na njegovom tragu nedavno je snimljen njezin spot za single "Reasons I Drink" s novog albuma.

The Canadian singer Alanis Morissette performs during the Rome Summer Fest at the auditorium of the Parco della Musica Auditorium. Rome, July 9th 2018,Image: 513004695, License: Rights-managed, Restrictions: *** Worldwide Rights Except Italy ***, Model Release: no, Credit line: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia
Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia
Nakon osam godina, Morissette je objavila svoj deveti studijski album.

Razloga koji su je doveli do ruba bilo je napretek

Radnja se odvija na grupnoj psihoterapiji, Alanis Morissette glumi nekoliko različitih uloga i u svakoj brutalno iskreno progovara o tome što ju je navelo da posegne za alkoholom i lijekovima za smirenje kojima je pokušavala zatomiti psihičke probleme.

Razloga koji su je doveli do ruba bilo je napretek. Otkako je postala majka dječačića Wintera koji će ovog kolovoza prvi rođendan, trogodišnje kćeri Onyx i devetogodišnjeg sina Evera, kantautorica se nakon svakog poroda borila s postporođajnom depresijom. Činjenica da u San Franciscu dijeli život s muškarcem koji je voli, poštuje, podržava i dijeli s njom roditeljske obaveze – riječ je o američkom glazbeniku Mariju Treadwayu za kojeg se udala u svibnju 2010. - donekle joj pomaže, ali depresija je teška bolest u kojoj je oboljeli, uz primjerenu liječničku terapiju, mora sam htjeti izliječiti se.

Zamislite da vas netko prekrije katranom i gurne u duboku vodu.

"Kakav je to osjećaj? Zamislite da vas netko prekrije katranom i gurne u duboku vodu – pojašnjava kantautorica koja je na novom albumu, u pjesmi 'Nemesis' progovorila i o strahovima zbog treće, neplanirane i rizične trudnoće u zrelim godinama, kad štošta može poći po zlu. Uz to, na posljednju postporođajnu depresiju – s kojom se bori nakon što je lani rodila mlađeg sina i sve je, srećom, prošlo u redu", nadovezala se koronakriza u zabavljačkoj industriji zbog čega je odgođeno objavljivanje njezinog novog albuma planirano za svibanj, a ljetna turneja visi o koncu.

MEXICO CITY, MEXICO - FEB 16: Canadian singer Alanis Morissette poses for photos during the Flavors of entanglement album launchon February 16, 2009,Image: 545349857, License: Rights-managed, Restrictions: Please contact your Local office representative for commercial use. **Mandatory Credit**   **World Rights **, Model Release: no, Credit line: Carlos Tischler / Eyepix / Profimedia
Carlos Tischler / Eyepix / Profimedia
Alanis Morissette borila se s postporođajnim depresijama.

"U jednom trenutku pomislim da je imati život poput mojeg velik dar zbog čega me preplavi zahvalnost. Već petnaest minuta kasnije osjećam bijes, a na večer me sustignu malodušnost i očaj", otkrila je u nedavnom telefonskom razgovoru za tjednik Guardian.

Bivši menadžer ukrao joj pet milijuna dolara

Jedini lijek je temeljit rad na sebi, a Alanis Morissette to čini pišući pjesme. Sve su vrlo osobne, glazba joj je ispušni ventil za nagomilane frustracije kako bi naposljetku postigla katarzu i pomirila se sa sobom i svijetom. Inspiracije joj ne manjka. Na tapeti su muškarci koje ne pamti po dobru, a među njima je i njezin bivši menadžer Jonathan Schwartz, ovisnik o kocki koji joj je između 2010. i 2014. ukrao teško zarađenih 5 milijuna dolara.

"Unazad 25 godina muškarci su se lijepili za mene poput pijavica zbog seksa i financijske koristi, što je jedan od okidača za depresiju. Nastojim to prevladati pišući o temama poput boli, očaja, nedostatku samopouzdanja, mizoginiji, ali i sociopatskim poremećajima ličnosti te narcisizmu s kojima sam se susretala svih tih godina", kaže glazbenica punog imena Alanis Nadine Morissette, rođena 1. lipnja 1974. u kanadskoj prijestolnici Ottawi.

March 15, 2015 - Hamilton, on, Canada - Artist Alanis Morissette receives her achievement from the Canadian Music Hall of Fame during the 2015 Juno Awards in Hamilton, Ont., on Sunday, March 15, 2015. The Alanis Morissette musical ''Jagged Little Pill'' is set to debut on Broadway this fall. The show's producers say the hit-driven stage show begins preview performances Nov. 3 and will have its opening night Dec. 5.,Image: 430713682, License: Rights-managed, Restrictions: * Canada and U.S. RIGHTS OUT *, Model Release: no, Credit line: Nathan Denette / Zuma Press / Profimedia
Nathan Denette / Zuma Press / Profimedia
Morissette je bivši menadžer ukrao pet milijuna dolara, a bivši partner ju je maltetirao.

Njezini roditelji, učiteljica Georgia Feuerstein i profesor francuskog Alan Morissette, radili su za vojnu školu pa se zbog njihova posla obitelj često selila. Tako je s dvanaest minuta starijim blizancem Wadeom od treće do šeste godine života pohađala njemački vrtić dok su im roditelji predavali u školi za djecu američkih vojnika stacioniranih u tada još Zapadnoj Njemačkoj.

Nakon zlostavljanja u Americi je preživljavala svirajući na ulici

U rodnu Kanadu vratila se prije polaska u školu. Kako je imala nevjerojatan dar za glazbu, roditelji su je upisali na satove glasovira, a paralelno sa stjecanjem glazbene naobrazbe glumila je u dječjoj TV-emisiji "You Can't do That on Television". Zaradu od glume uložila je u snimanje nosača zvuka i tako je nastao njen prvi singl "Fate Stay With Me".

Riječ je o autorskoj pjesmi koju je snimila sa samo dvanaest godina, što je bilo dovoljno da joj dvije godine kasnije diskografska kuća MCA ponudi ugovor za snimanje prvog nosača zvuka "Alanis". Na prvijencu je, pak, surađivala s 29-godišnjim producentom Lesliejem Howejem koji ju bez imalo skrupula, zaveo. Ranjiva Alanis je mislila da je ona kriva, pa je o svemu šutjela. Zlostavljanje je trajalo od njezine četrnaeste do devetnaeste godine o čemu je ona kasnije napisala potresnu pjesmu “Hands Clean” s potresnim stihovima "nemoj nikome reći/o ovom navodnom zločinu".

Alanis Morissette performing live at The Pearl Concert Venue in The Palms Resort & Casino in Las Vegas, Nevada on March 18, 2008.,Image: 24699571, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: © RD / Kabik / Retna A / Profimedia
© RD / Kabik / Retna A / Profimedia
Nakon zlostavljanja otišla je u Ameriku i prve dane karijere provela svirajući na ulici.

Nakon što je otkrila kakva joj se grozota dogodila, kantautorica je otišla u Ameriku. Počeci su bili vrlo teški, preživljavala je svirajući bez dozvole na ulici sve dok je ne bi privela policija. Uz pomoć iskusnoga glazbenika Glena Ballarda, koji je surađivao s Michaelom Jacksonom i Paulom Abdul, napisala je sve pjesme danas kultnog albuma "Jagged Little Pill".

Objavila ga je 1995. diskografska kuća Maverick i zvijezda je rođena. Njezin nevjerojatan glas i osjećajima nabijeni stihovi ispovjednih pjesama bili su novost na glazbenoj sceni pa je kanadska kantautorica postala senzacija. Kad je počela zarađivati - premda ni to nije išlo glatko jer bi se producenti znali obrušiti na nju kad bi ih pitala za novac – postala je poželjna "roba" na glazbenom tržištu od koje se očekivalo da nadmaši prethodni uspjeh. Međutim, to joj nije uspjelo. Njezin sljedeći album, "Supposed Former Infatuation Junkie", objavljen 1998., sadržavao je nekoliko odličnih pjesama, ali s njim nije ponovila uspjeh koji je postigla s prethodnim. Osim singla "Thank U" nijedna druga pjesma nije postala hit.

Razočaranje, tuga, bol... Udarci su dolazili jedan za drugim, a ja sam spas tražila u izgladnjivanju.

"Godinama sam se borila s anoreksijom i bulimijom. Živjela sam na krekerima, mrkvama i kavi, ali ni to nije bilo dovoljno. Nisam bila dovoljno mršava, dovoljno lijepa... Ništa što sam činila nije bilo dovoljno dobro", prisjetila se tih teških trenutaka.

Uslijedio je bolan proces sazrijevanja kroz koji ju je pratio promjenjiv uspjeh u glazbenoj industriji, prošla je kroz tucet više ili manje neuspješnih veza, a propale zaruke sa sunarodnjakom, holivudskom zvijezdom Ryanom Reynoldsom umalo su je dotukle.

Ryan Reynolds and Alanis Morrisette at Tribeca Film Festival premiere of THE IN-LAWS, NY 5/10/2003, by CJ Contino,Image: 98309853, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; CJ Contino/Everett Collection, Model Release: no, Credit line: CJ Contino Collection / Everett / Profimedia
CJ Contino Collection / Everett / Profimedia
Prekid ljubavi sa sunarodnjakom Ryanom Reyoldsom teško ju je pogodio.

Toliko željenu emotivnu stabilnost - koja je, čini se, "majka" svih njezinih problema - pružio joj je tek sadašnji suprug, reper Souleye čije je pravo ime Mario Treadway. Stvarajući zajedno u studiju potkraj 2009., shvatili su da dijele mnogo toga pa su se vjenčali već u svibnju 2010., tjedan dana prije njezina 36. rođendana. Kad je prije devet godina rodila njihovo prvo dijete, sina Evera, kantautorica je povukla "ručnu kočnicu" i posvetila se obitelji.

Kako je tijekom karijere prodala oko 75 milijuna nosača zvuka, nevjerojatno se mnogo trudila da nakon početnog uspjeha zadrži mjesto među vodećim vokalima svijeta i pritom ostane svoja, (odbijajući pratiti trendove kako bi se dopala nekim novim klincima s nestalnim glazbenim ukusom), kantautorica je na prvo mjesto stavila svoje mentalno zdravlje i obračunala se s demonima prošlosti koji su je stalno iznova povlačili u depresiju. Borba s bolešću i dalje traje, ali izgledi su na njezinoj strani jer ima četiri razloga da se riješi tereta koji je toliko dugo sputava: troje djece i supruga koji je voli. Vrijeme je da na krilima novog studijskog projekta, zakorači u bolje životno razdoblje.

Čitajte i:

Ne ide sve uvijek kako želiš: Ona je najbolji dokaz da u životu možeš imati sve, a ipak biti nesretan

Nekad je čistila kuće i konobarila da bi pomogla obitelji, a danas je Australka na vrhu Hollywooda

Novi miljenik Hollywooda: 'Bili smo tako siromašni da nam je mikrovalna pećnica bila nedostižan san'

Život posvetila pravima žena! Gloria Steinem bolno djetinstvo pretočila u borbu vrijednu divljenja

Čak 17 pokušaja potpomognute oplodnje! Osječka dogradonačelnica otkriva sve o borbi da postane majka

Novi grad, novi krevet: Žene je volio jednako kako usnu harmoniku i gitaru, ali su ga skupo stajale

Linker
20. travanj 2024 12:48