Zoran Predin
 Božidar Vukičević / Hanza Media
"Moje najveće bogatstvo"

Zoran Predin otkrio nam dogovor koji ima sa svojom velikom obitelji! Supruga i petero djece sve su prihvatili

Zoran Predin održat će 6. ožujka koncert sa Zagrebačkom filharmonijom. U intervjuu za Gloria.hr otkriva koliko su duge bile pripreme i kako funkcionira uoči velikih svirki, a kako na sve reagira obitelj.

Zoran Predin održat će 6. ožujka koncert sa Zagrebačkom filharmonijom. U intervjuu za Gloria.hr otkriva koliko su duge bile pripreme i kako funkcionira uoči velikih svirki, a kako na sve reagira obitelj.

Slovenski glazbeni velikan Zoran Predin priprema nastup sa Zagrebačkom filharmonijom, zajedno će publici u Lisinskom predstaviti šesnaest pjesama u kojima je sam predan čuo glazbeni potencijal. U razgovoru za Gloria.hr Predin otkriva da su se neke melodije, ritmovi i atmosfere pokazale iznenađujuće originalnima, kao da su pisane za orkestar. "Aranžeri Urlić i Popeskić podijelili su glazbeni potencijal pjesama po sekcijama i solistima. Moje pjesme obukli smo u instrumentarij, atmosferu i dinamiku klasične glazbe. Neke su se pokazale iznenađujuće originalne, kao da su pisane za orkestar", priča uoči koncerta koji je zakazan 6. ožujka slovenski glazbenik.

Pripreme su duge i iziskivale su mentalnu pripremu. "U mislima sam gotovo pola godine u tom koncertnom programu, za svaku pjesmu sam zamislio ideju aranžmana s kojim je pjesma dobila nove boje i energiju klasične glazbe. Možda ima malo rituala jedino u tome, da uvijek prespavam ideje koje su usred noći genijalne, a ujutro bedaste".

Zagvozd, 270719.
Koncert pod nazivom Zoran pjeva Arsena zbog jakog vjetra na Svetom Juri (1762m), najvisem vrhu planine Biokovo, premjesten je u Zagvozd. Koncert je odrzao Zoran Predin uz pratnju Damir Kukuruzovic Django Group.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Hanza Media
Zoran Predin

Nesuđeni košarkaš obožava drvo i da nije glazbenik, rado bi bio stolar

Ovaj vješti interpret, ali i sjajan autor, uživa u pisanju - pjesama, kratke i dulje proze. Posvećen je i toj strani stvaralaštva pa smo ga zamolili da usporedi te dvije vrste stvaranja. "U pjesmi imaš možda 50 riječi s kojima moraš puno toga reći. U pjesmi si rob melodije, ritma, aranžmana i žanra. Počeo sam s pisanjem kratkih priča jer u njima ima puno više prostora. U kratkoj priči, koja je mini roman, uživam u spajanju izmišljenih i realnih likova u nemogućim situacijama", otkriva Predin.

Ovaj strastveni pisac, glazbenik i nesuđeni košarkaš ima u životu nekoliko strasti, a spomenuti sport jedan je od njih. Ipak, da nije bilo glazbe bio bi, kaže nam, stolar. "Drvo je po toplini, mirisu i strukturi materijal koji mi je blizak".

Zagreb, 040219.
Predstavljanje zbirke prica Zorana Predina - Glavom kroz zid u kazakistu ZKM.
Na fotografiji: Zoran Predin.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / Hanza Media
Zoran Predin

Sreća uz veliku obitelj - petero djece i unučad

Iako Zoran Predin cijeli svoj život živi glazbu, sanja je, diše, stvara na nekoliko razina - u njegovoj obitelji postoji jasno ispisano pravilo. Vlastite veličine nije svjestan, a obitelj - suprugu i petero djece - ne opterećuje svojim poslom. Dapače. Ima od njih jasne zahtjeve. "Moja veličina ne živi u našoj kući. Svoju obitelj ne opterećujem svojim poslom, tako da su lišeni bilo kakvog maltretiranja u tom smislu. Baš obratno. Već dugo godina naše je domaće pravilo da se moja glazba ne sluša u mom prisustvu. Ako netko želi da je sluša, sluša je kad mene nema", jasan je Slovenac.

I to se poštuje. Njegova supruga Barbara Lapajne Predin, inače glasovita slovenska glumica, potpuno razumije senzibilitet svog supruga. Njihov suživot je, priča glazbenik, lijep i skladan, a čini mu se, kaže, da je njegova supruga uz njega sretna i zadovoljna. On svakako jest - presretan je što uz ulogu supruga ima i onu oca petero djece te djeda petero unučadi. "Naša djeca su moje najveće bogatstvo. Za sada imam četiri unuke i jednog unuka. Moj posao mi ne dopušta puno vremena za njih, ali kad ukrademo svoje dane - onda sve nadoknadimo", otkriva glazbenik.

Vinkuran, 290719.
Zoran Predin je u vinkuranskom kamenolomu odrzao koncert pod nazivom Zoran pjeva Aresena u sklopu Rocks and Stars festivala. Koncert je nazvan po Predinovom albumu na kojem autor suraduje s Damirom Kukuruzovicem i njegovim Django Groupom. Album je uz koncert dirljiva posveta velikom hrvatskom kantautoru Arsenu Dedicu.
Na fotografiji: Zoran Predin.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolic / Hanza Media
Zoran Predin

Linker
26. travanj 2024 03:08