PODIZANJE SVIJESTI

23. Dan narcisa: Nives Ivanković, Karmela Vukov Colić i Tončica Čeljuska podržale važnu akciju

Edukacijom i podizanjem svijesti o životnoj važnosti prevencije raka dojke obilježen je prvi proljetni vikend koji je protekao u znaku 23. po redu javnozdravstvene akcije Dan narcisa.

Brojni liječnici, osobe iz javnog života te stotine građana okupili su se na središnjem događaju na Trgu bana Josipa Jelačića i zajedno poslali poruku ohrabrenja o padu smrtnosti od ove zloćudne bolesti sa 990 na 853 preminulih žena godišnje, ali i upozorenje o važnosti prevencije koja može spasiti još više života.

- Značajan pad mortaliteta od raka dojke rezultat je desetogodišnjeg preventivnog programa otkrivanja raka dojke ali i novih tehnika liječenja te bolje skrbi. Usporedbe mortaliteta sa zemljama EU odonose na razdoblje prije 2017., tako da u novim mjerenjima mi očekujemo i puno bolje stanje u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje! – istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med.

Udruga Europa Donna Hrvatska i ove je godine Dan narcisa započela gestom pažnje i potpore svim oboljelim ženama i muškarcima. Posjetivši odjel onkologije Klinike za tumore, predsjednica Udruge, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, odnijela je svima koji se bore s tom opakom bolesti ne samo buket narcisa nego i poruku nade kako taj dan te sva nastojanja i rad Udruge pripadaju njima – jakim ženama i muškarcima koji ne posustaju i ne gube vjeru.

Europa Donna Hrvatska

Dr. Vesna Ramljak i Franka Batelić

 
Europa Donna Hrvatska

Dr. Vesna Ramljak, odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović

- Stopa smrtnosti je napokon u padu. Možda se čini malo, ali taj napredak je velika stvar i rezultat zajedničkoga rada svih udruga koje pomažu oboljelima od raka dojke. Sve snage i znanja trebaju se udružiti jer svi imamo isti cilj – pomoći oboljelima i vratiti im nadu – rekla je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge

Stručnjaci su naglasili i važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka čiji podaci pokazuju da se na mamografski pregled ove godine odazvalo 64 % žena što je najveći odaziv do sada i dodatan vjetar u leđa za još bolje rezultate. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. 

- U sklopu Programa preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba od 2004. godine, zaključno s 2018. godinom, pregledano je ukupno 46 859 žena, a od toga je čak 41 % tu pretragu obavilo prvi put. Ovim putem pozivamo sve Zagrepčanke između 40 i 49 godina te one starije od 69 da svoj mamografski pregled rezerviraju već danas pozivom na brojeve telefona 01/4696 309 ili 01/4696 347. - istaknuo je Vjekoslav Jeleč,  pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

Podršku borbi protiv raka dojke na Trgu bana Josipa Jelačića dale su brojne poznate osobe poput glumice Nives Ivanković, voditeljica Karmela Vukov Colić, Tončice Čeljuske i Sonje Šarunić, PR stručnjaka Krešimira Macana te Borne Kotromanić.

Promo

Glumica Nives Ivanković

Promo

Voditeljica Karmela Vukov Colić

Promo

Bivši zastupnik SDP-a Siniša Varga i PR stručnjak Krešimir Macan

Promo

Bivša voditeljica Sonja Šarunić

Promo

Predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Iva Pejnović Franelić

Promo

Europarlamentarka Dubravka Šuica

Promo

Voditeljica Tončica Čeljuska

Promo

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

promo