FOTO: Mirko Jankovic
Promo, PR 365
FOTO: Mirko Jankovic
Promo, PR 365

biznis nije muški teritorij

Aleksandra Dojčinović na forumu za poduzetnice u Francuskoj: 'Nikada nisam tražila opravdanja'

Jedna od naših najpoznatijih dizajnerica u Francuskoj je predstavljala Hrvatsku na prestižnom forumu za poduzetnice. Ondje se na godišnjoj razini zaslužnim ženama dodjeljuje nagrada, a pokupila ju je dizajnerica na nacionalnoj, a potom i regionalnoj razini.

Kao nacionalna, a potom i regionalna pobjednica, na konferenciji Veuve Clicquot X Women Forum dizajnerica Aleksandra Dojčinović se družila s pobjednicama iz cijelog svijeta. Program je započeo u Parizu, a nastavio se u gradiću Reimsu, u pokrajini Champagne.

Aleksandri, kao jednoj od deset odabranih žena iz cijelog svijeta koje svojim primjerom ruše stereotipe i društvene barijere, pomiču granice i mijenjaju poduzetničke klime u svojim zemljama, pripala je čast sudjelovati na poduzetničkom forumu, na kojem je predavanje održala slavna tenisačica i poslovna žena Venus Williams. Ona je tom prilikom govorila o stvaranju svog sportskog, a potom i poslovnog carstva, naglašavajući koliko je važno pritom biti hrabar i ne posustajati, čak ni onda kada se prepreke čine nepremostive.

FOTO: Mirko Jankovic
Promo, PR 365

"Na isti način i sama razmišljam o poslu. Nikada nisam opravdanja tražila u činjenici da sam takozvanog ‘nježnijeg’ spola, niti me uvriježeno mišljenje da je biznis ‘muški teritorij’ ikada obeshrabrivalo u naumu da stvorim svoju tvrtku i pretvorim je u svoje malo, ali stabilno carstvo. Ponosna sam što sam upravo ja odabrana predstavljati svoju zemlju, ali i cijelu regiju na druženju s ovim divnim poduzetnicama svijeta, budući da sam bila sličnih godina kao i Madame Clicquot, kada sam odlučila osnovati svoju tvrtku. Velika je razlika, naravno, u tome što je ona odlučila postati poduzetnica u 19. stoljeću, kada su žene u tom svijetu bile nepoželjne i nije ih niti bilo, a nama je danas ipak puno lakše, predrasudama unatoč. Njih je uvijek bilo i uvijek će ih biti, jednostavno ih treba ignorirati i poništavati radom i rezultatima", kazala je hrvatska dizajnerica koja unutar svoje tvrtke zapošljava tridesetak ljudi, mahom žena.

Promo, PR 365

Ovo priznanje dodjeljuje se svake godine ženama poduzetnicama i menadžericama raznih uspješnih korporacija, u čast Madame Clicquot koja je preminula 1866. godine i koju danas nazivaju i Velikom damom šampanjca jer je posrnuli obiteljski posao vratila na noge i brendirala u prepoznatljivo ime.

Promo, PR 365