Biljana Blivajs / Hanza Media
promocija 6.travnja

Hrvatski restorani napokon na gastro karti Gault&Millau

Hrvatska gastro scena napokon je dočekala prvi vodič Gault&Millau Croatia 2018 koji će biti predstavljen 6.travnja.

Hrvatska gastro scena napokon je dočekala prvi vodič Gault&Millau Croatia 2018 koji će biti predstavljen 6.travnja.

Tko god dođe u Hrvatsku hvali našu hranu i vina, ali ta izvrsnost dosad nije bila prepoznata u svijetu. Ove godine situacija se mijenja - naši restorani uvršteni su na međunarodnu gastronomsku kartu Gault&Millau, na kojoj je 14.000 restorana iz još 16 zemalja - kaže Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia vodiča, koji će 6. travnja biti predstavljen na gala večeri u zagrebačkom hotelu Westin.

Riječ je o prvom velikom svjetskom gastro vodiču u hrvatskom izdanju, nastalom nakon sedam mjeseci rada - počevši od edukacije ocjenjivača do njihovih obilazaka restorana po cijeloj Hrvatskoj. Za razliku od Michelinovog vodiča, koji dijeli zvjezdice, Gault&Millau kvalitetu izražava kuharskim kapama. Maksimalno ih se može dobiti pet, no čak i u Francuskoj, domovini tog vodiča s 50-godišnjom tradicijom, samo se petnaestak restorana (od 3200) može pohvaliti tim postignućem. U prvom hrvatskom vodiču zasad je 100 restorana - među kojima i nekoliko iz Istre i s Kvarnera koji su već bili uvršteni u austrijsko izdanje - no dogodine će ih biti barem dvostruko više, uvjerena je Ingrid Badurina Danielsson.

U vodič su ušla i takozvana pop mjesta - wine i tapas barovi, bistroi, pizzerije i slastičarnice - koji nisu ocjenjivani jer nemaju kompletnu restoransku ponudu, ali tu su kao omiljena okupljališta. Vodič nudi i selekciju 100 etiketa hrvatskih najreprezentativnijih vina.

Zagrebačka promocija vodiča bit će popraćena i dodjelom prestižnih godišnjih nagrada u rangu kulinarskih Oscara. Bit će proglašen chef godine, chef tradicijske kuhinje, veliki chef sutrašnjice (koji ima potencijal da se razvije u vrhunskog chefa), mladi talent godine te najbolje pop mjesto.

Promo
Vodič će se moći kupiti na 45 Ininih crpki po cijeni od 90 kuna

Linker
26. travanj 2024 08:05