Iris Ban
MEDITERANSKA KUHINJA

Na Hvaru je otvoren međunarodni festival Taste The Mediterranean

U predivnom prostoru hvarskog Arsenala otvoren je šesti Taste The Mediterranean, međunarodni festival posvećen mediteranskoj kuhinji koji tradicionalno okuplja najbolje europske i hrvatske chefove. Na Hvar su tom prigodom došli chefovi Bee Satongun iz Bangkoka, koja je proglašena naboljim chefom Azije za 2018., Lionel Levy i Ippei Uemura iz Marseillea, Marcello Trentini iz Torina, Sokol Penga iz Tirane, Vicente Patino iz Valencije i Igor Jagodic iz Slovenije.

Oni će svoja iskustva razmijeniti s chefom Hrvojem Zirojevićem, najboljim chefom za ovu godinu prema izboru Gault&Millau Hrvatska vodiča za ovu godinu, te Vesnom Miletić iz zagrebačkog restorana Tač, najboljim tradicijskim chefom prema izboru istog vodiča, Fabricijom Vežnaverom, chefom restorana Pergola u Zambratiji, kojeg je Gault&Millau proglasio chefom sutrašnjice. Svoje viđenje mediteranske gastronomije predstavit će i Tonči Jerković iz hvarskog restorana Kod kapetana, gdje se održavaju i brojne radionice, a taj je restoran uz Laganini na Palmižani i Divino u Hvaru i domaćin festivalskih gala večara.

Iris Ban
Ippei Uemura i Damir Mršić

U programu festivala su i konferencija o održivim mediteranskikm prehrambenim sustavima i biološkim raznolikostima, a na raznim predavanjima bit će riječi o očuvanju Mediterana, mediteranskoj prehrani koju kao najbolju preporučuju svjetski zanstveni instituti i udruge, načinu korištenja samoniklog bilja, tradicijskom načinu soljenja ribe. Kušat će se i najbolja vina, a vinska akademkinja Mira Šemić iz Ljubljane predstavit će vina Marine Cvetić, vlasnice čuvene talijanske vinarije Maschiarelli.

Iris Ban

Iris Ban
Kunty Moureau, Lionel Levy, Andro Tomić, Ingrid Badurina Danielsson, Juraj Vujnović, Ippei Uemura

Iris Ban
Petar Razović, Ingrid Badurina Danielsson, Rikardo Novak

Linker
19. travanj 2024 16:47