Phillip Toledano i Marina Paulenka
 Niko Goga
U SKLOPU FESTIVALA "ORGAN VIDA"

Otvorena prva hrvatska izložba umjetnika Phillipa Toledana

U sklopu međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, sinoć je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena samostalna izložba velikog svjetskog konceptualnog umjetnika, američko-britanskog fotografa Phillipa Toledana.

Otvorenju je nazočio veliki broj zaljubljenika u fotografiju te brojne poznate osobe društvenog i kulturnog života. U sklopu ceremonije otvorenja, s umjetnikom je o njegovom radu, inspiraciji i metodologiji razgovaralaTV urednica u kulturi Vlatka Kolarović. Razgovoru su aktivno pridonosila pitanja zainteresiranih i znatiželjnih posjetitelja.

Foto: Antea Mrčela

Izložbu su pogledali i brojna imena društvenog života kao što su Iva Mihalić, Damir Markovina, Natalija Đorđević, Stjepan Hauser, Jelena Rozga i brojni drugi. U fotogaleriji pogledajte kako je bilo na otvorenju!

Phillip Toledano britanski je konceptualni umjetnik zavidne svjetske reputacije koji živi i radi u New Yorku. Nakon desetljeća rada u reklamnoj industriji, vratio se fotografiji. Njegovi su radovi vrlo intimni, a pri radu koristi različite medije: od fotografije do instalacije, skulpture i slike.

Jelena Rozga i Stjepan Hauser/Foto: Niko Goga

Projekt Phillipa Toledana “Možda” odgovor je na neočekivanu smrt njegove majke 2006. godine. Postavši svjestan nepredvidivosti života, kroz projekt se odlučuje suočiti sa svojim strahovima od smrti i starenja te stvara fotografije svojeg “budućeg ja“. Nakon obavljenog DNK testa kojim je utvrdio bolesti kojima je sklon, uz pomoć šminke i protetike rekreirao je fizički budućeg sebe u različitim izdanjima: bolesnog, pretilog, beskućnog, ovisnog o plastičnim operacijama, suicidalnog… Projekt Možda govori o budućnosti te kako istražiti nešto što će se tek dogoditi i pritom se suočiti sa svojim strahovima.

Izložba “Možda” može se pogledati u galeriji Kranjčar svakodnevno do 24. rujna.

Linker
19. travanj 2024 08:46