Enes Vejzović i Bojana Gregorić Vejzović
 Promo
HAMLET

Premijera koja se ne propušta: I Bojana Gregorić Vejzović stigla u Dubrovnik kako bi podržala supruga

Prva ovosezonska dramska premijera, Shakespearov Hamlet u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla održana je na tvrđavi Lovrjenac, a nisu je propustili brojni poznati poput glumice Bojane Gregorić Vejzović koja je s pozornice pratila nastup svog supruga.

Vrhunska glumačka postava predvođena prvim dubrovačkim Hamletom Franom Maškovićem te Lovrjenac kao dubrovački Elsinore opravdali su visoka očekivanja publike koja je stigla u Dubrovnik na premijeru iz cijele regije, a nisu je propustili ni hrvatski premijer Andrej Plenković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

U dramaturiji i adaptaciji Željke Udovičić Pleština Hamlet je naš suvremenik, intelektualac koji može promijeniti svoju zemlju, ali odluči ništa ne uraditi. "Hamlet" 70. Igra upozorava da intelektualci kao savjest društva više ne postoje, a Europa je postala intelektualna pustoš. Aktualnost tema i izvedba fantastičnog Festivalskog dramskog ansambla impresionirala je publiku, a da je najočekivanija premijera ispunila očekivanja pokazao je višeminutni aplauz te gromoglasne ovacije publike kojoj su se glumci na poklon vraćali pet puta.

hamlet dubrovnik lovrjenac
Marko Ercegović

hamlet dubrovnik lovrjenac
Marko Ercegović

hamlet dubrovnik lovrjenac
Marko Ercegović

hamlet dubrovnik lovrjenac
Marko Ercegović

hamlet dubrovnik lovrjenac
Marko Ercegović

hamlet dubrovnik lovrjenac
Marko Ercegović

Paolo Magelli redatelj je zaslužan za neka od antologijskih festivalskih ostvarenja: "Feničanke" na Lovrjencu, "Dundo Maroje" u Pustijerni, "Grižula" u parku stare bolnice i druge, a prvi se put festivalskoj publici predstavio 1974. s "Mandragolom", u godini kad se obilježavala 25. obljetnica Dubrovačkih ljetnih igara. Sada, 45 godina nakon, u 70. obljetnici festivala postavio je "Hamleta" na Lovrjencu, naslov koji je do sada više puta odbio raditi. Kazao je da se na ovoj predstavi radilo teško, do kraja snaga, ali s najvećom mogućom ljubavi, u što se sinoć mogla uvjeriti i publika. Dodao je kako je bilo predivno raditi s ovom ekipom, a da je predstava baš ono što je zamislio i želio.

Uz Frana Maškovića u ulozi danskog kraljevića, vrhunske glumačke kreacije ostvarili su svi članovi Festivalskog dramskog ansambla: Milan Pleština kao kralj, Polonije Nikša Butijer, Horacije Ermin Bravo, Ivan Colarić kao Laert, Rosencrantz Enes Vejzović, Guildenstern Pjer Meničanin, Fortinbras Ranko Zidarić, Hamletova majka Gertruda Nina Violić, Ofelija Anđela Ramljak te Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša i Pavle Vrkljan kao glumaci, vojnici i grobari. Glas duhu Hamletova oca dao je Miše Martinović.

Linker
24. travanj 2024 11:54