U HNK-U

Premijera predstave 'Praznine': Priča o tri žene koje su postale sporedni likovi u svojim životima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mara Bratoš i Luka Dubroja
Predstava Praznine, koja je posljednjih dana jako zaintrigirala javnost, premijerno je proteklog vikenda odigrana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje se za istu tražila pozivnica više.

Predstavu "Praznine" potpisuje kreativna producentica Ana Marija Žužul, uz autorski tim u sastavu Morana Novosel, Dubravka Lelas, Ana Vučak Veljača i Ana Marija Žužul.

U nekazališnom izvedbenom prostoru tonske dvorane, nestajanjem punine zida i uobičajene odvojenosti publike i izvođača, stvara se neočekivani prostor uranjanja publike u događanje predstave i puninu Praznine.  Publika je gost eventa u kojemu su protagonistice istovremeno i putnici potpalublja i kapetani broda, i slučajni sudionici, i glavni likovi… Kroz njihove vizure, publika uranja u dubine unutarnjih svjetova, pa tako individualne priče, različitim scenskim elementima (filmom, zvukom i glumačkom izvedbom), zaranjajući u puninu prostora i osobnosti, na površinu iznose Praznine.

Njihove su priče neispunjeni snovi, nesnalaženje u svijetu beskraja mogućnosti, neriješeni odnosi i stranputice, krivi izbori koji donose nezadovoljstvo. U društvu koje nameće želje i potrebu za nečim većim, jačim, upečatljivijim i drugačijim, teško je prepoznati i obraniti vlastitu dostatnost i individualnost. Trajna okruženost savršenim slikama tuđih života, navodi na vjerovanje da je drugima bolje, pa time slike postaju temeljni medij i mjerilo društvenog uspjeha.

Priču o tri žene, koje pokušavaju ustanoviti trenutak u kojem su postale sporedni likovi svojih života, premijerno su došla pogledati i brojna imena iz glumačkog svijeta, poput Jelene Veljače, Dražena Čučeka, Barbare i Lukasa Nole...

Mara Bratoš i Luka Dubroja