Ines Stipetić
Ines Stipetić

Ozren Grabarić i Frano Mašković

Stigla i predsjednica

Veličanstveno otvorenje jubilarnih Dubrovačkih ljetnih igara

Na otvorenje 70. Dubrovačkih ljetnih igara stigli su brojni domaći i inozemni posjetitelji, među kojima je bila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Igre će se održati punih 47 dana, a sve goste očekuje bogat program od čak 80 izvedbi.

Ispred crkve sv. Vlaha svečano su otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre. Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala održat će se punih 47 dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza, a domaći i inozemni posjetitelji imat će priliku vidjeti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Među brojnim licima iz hrvatskog javnog života, stigla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ines Stipetić

Kolinda Grabar Kitarović u društvu

Program Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća hrvatske umjetnike, kao i one inozemne pri čemu rastvara mitologiju europskog kulturnog naslijeđa, mitove Dubrovnika i mitove samog festivala, propitkivajući prošlost i budućnost ambijentalnosti te njegovanje suodnosa tradicije i modernosti.

Ines Stipetić

Obljetničko izdanje festivala otvoreno je prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a pod krilaticom „Dubrovnik plovi“.

U ceremoniji su tako sudjelovali Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani Dubrovnika.

Zastava Libertas zavijorila se na Gradskom zvoniku koji je ovaj put poslužio kao jarbol. Kraj svečanosti obilježio je piromuzički vatromet te druženje na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik, a nakon otvorenja za sve je zapjevao Giuliano

Dubrovačke ljetne igre tradicionalno će se održati na približno trideset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Ines Stipetić

Ozren Grabarić i Frano Mašković