Zaprešić Boys
Slušalo ih 700 Hrvata

Velika američka turneja: Zaprešić Boysi nastupili pred hrvatskim iseljenicima

Nakon prošlogodišnjeg posjeta Australiji i Novom Zelandu, Zaprešić Boysi, autori i izvođači najpoznatijih navijačkih pjesama u Hrvata, 23. kolovoza krenuli su na turneju po SAD-u i Kanadi i to na poziv hrvatskih iseljenika. Iako nažalost nisu mogli prisustvovati spektakularnom dočeku Vatrenih, uživali su u snimkama uz zvukove neslužbene navijačke himne "Igraj moja Hrvatska" koja im se odmah uvukla pod kožu pa su poželjeli dečke čuti i uživo.

Zaprešić Boysi su turneju započeli u gradu Windsoru u jugozapadnom Ontariju u Kanadi, na južnoj obali rijeke Detroit. Windsor je najjužniji grad u Kanadi i označava jugozapadni kraj koridora grada Quebeca – Windsor. Gradsko stanovništvo prema popisu 2016. godine iznosilo je 217.188, što ga čini trećim gradom po veličini u jugozapadnom Ontariju, nakon Londona i Kitchenera. Urbano područje Detroit-Windsor najgušće je naseljeno prekogranično područje, a granični prijelaz Ambasadorski most najprometniji je komercijalni prijelaz na granici između Kanade i Sjedinjenih Država. On je ujedno bio idealna lokacija za grupnu fotografiju.

Zaprešić Boys

Dečki su posjetili i prvu hrvatsku župu u Kanadi koja je osnovana 1950. upravo u Windsoru. Na nastupu koji je bio podjeljen u dva dijela, Zaprešić Boysi prvo su razveselili one najmlađe, koji su u glas pjevali njihove najpoznatije hitove, a vrhunac je bio kada su djeca, većinom odjevena u nacionalne boje u glas s bendom na bini zapjevali pjesmu "Neopisivo".

Zaprešić Boys

Sljedeći dan Boysi su nastupili u Torontu na novom okupljanju Hrvata, pod nazivom "Croatian heritage night", koji je organizirala Hrvatsko-Kanadska gospodarska komora. Ono što ovaj događaj čini posebno zanimljivim jest činjenica da se održao podno tribina stadiona uoči nogometne utakmice Toronto Fc protiv Montreal Impacta. Više od 700 Hrvata pratilo je utakmicu te su bili odjeveni u hrvatske "kockice". Prije same utakmice djeca iseljenih Hrvata na teren su izlazila s igračima, noseći službene zastave prije intoniranja kanadske himne i to u dresovima naše reprezentacije.

Zaprešić Boys

Zaprešić Boysi podigli su atmosferu među brojnim Hrvatima, a kraj nastupa ovjekovječili su zajedničkom fotografijom sa svima prisutnima. Od predstavnika kluba Toronto Fc na poklon su dobili službeni dres kluba, koji je na leđima imao natpis Zaprešić i tako im također odao priznanje. "Cijeli događaj ostao nam je u lijepom sjećanju jer pokazuje snagu i utjecaj hrvatske zajednice u Kanadi, što nas je zaista oduševilo", rekli su dečki.

Zaprešić Boys

Nekoliko slobodnih dana dečki su iskoristili za turističko razgledavanje Toronta, najvećeg grada u Kanadi koji je ujedno i glavni grad provincije Ontario. Stanovnici Toronta sebe nazivaju Torontonians , a grad je dio Zlatne potkove regije Ontario – gusto naseljene regije uz jezero Ontario s oko 7 milijuna stanovnika. Oko 23% populacije Kanade živi upravo u ovom području, a oko 1/6 kanadskih radnih mjesta nalazi se u okvirima grada. Najviša građevina je CN toranj, visok preko 500 metara koji je donedavno bio najviša građevina na svijetu.

Zaprešić Boys

Zaprešić Boysi vidjeli su i spektakularne, masivne vodopade slapova Niagare koji se nalaze na rijeci Niagari u istočnom dijelu Sjeverne Amerike, na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Niagara, što znači "voda što grmi", naziv je koji su ovom moćnom slapu nadjenuli američki Indijanci. Kao "točku na i" ove turističke atrakcije, Boysi su ponosno razvili hrvatsku zastavu s natpisom Zaprešić, koja je nakon što je prošla brojne stadione širom Europe, sada dio i njihove svjetske glazbene turneje pred iseljenim Hrvatima.

Zaprešić Boys

Družeći se s Hrvatima u Kanadi, posjetili su i moderno izgrađeni hrvatski centar u Hamiltonu. Ovaj grad, uz Toronto i Mississaugu, ima najveću hrvatsku zajednicu u Kanadi. Uz mnoge organizacije i folklorna društva, ovdje djeluje i nogometni klub Hamilton Croatia. Dečki spremni čekaju nove nastupe u Kitcheneru i Mississaugi na 56 nogometnom turniru Hrvata iz Kanade i USA.

Linker
19. travanj 2024 01:41