Getty Images/iStockphoto
Stručnjaci savjetuju

I ovo će proći: 'Ništa vas ne sprječava da Uskrs proslavite na najbolji mogući način'

Kako nam svima, hjteli mi to priznati ili ne, treba podrška u ovim teškim vremenima, stručnjaci s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, jednom tjedno će donositi kolumnu 'U svoja tri zida' u obliku kratke priče koja nam može pomoći u donošenju zdravih i pozitivnih životnih odluka i obogatiti naš duh.

Bio jednom jedan vrlo moćan kralj koji je vladao jednom udaljenom zemljom. Bio je to dobar kralj, ali imao je jedan problem: bio je to kralj s podijeljenom ličnošću. Bilo je dana kad se dizao kličući od veselja, euforičan, sretan. Ti bi mu se dani već od jutra činili predivnima. Vrtovi njegove palače činili su mu se ljepšima. Njegovi su sluge nekim čudom postajali ljubazni i učinkoviti.

Za doručkom je tvrdio da se u njegovu kraljevstvu proizvodi najbolje brašno i beru se najbolji plodovi. Tih je dana kralj smanjivao poreze, dijelio bogatstvo, činio usluge i donosio zakone o miru i dobrobiti starih ljudi. Tih je dana kralj popuštao svim zamolbama svojih podanika i prijatelja.

No, postojali su i oni drugi dani. Bili su to crni dani. Od jutra je shvaćao da bi radije još malo spavao. Ali kad bi to opazio, bilo je već prekasno i san bi ga već bio napustio. Ma koliko se trudio, nije mogao shvatiti zašto su njegovi sluge tako neraspoloženi i uopće nije bio zadovoljan uslugom. Sunce mu je smetalo više nego kiša. Hrana je bila mlaka, a kava prehladna.

Sama pomisao da primi posjete u radnoj sobi povećavala je njegovu glavobolju. Tijekom tih dana kralj je razmišljao o tome na što se sve obvezao i bojao se kako će ispuniti te obveze. Bili su to dani kad je kralj povećavao poreze, plijenio zemlju, davao uhititi svoje protivnike... U strahu od sadašnjosti i budućnosti, pod pritiskom pogrešaka iz prošlosti, tih je dana donosio zakone protiv svoga naroda i najviše je koristio riječ "ne".

Svjestan problema koje su mu donosile te promjene raspoloženja, kralj je sazvao sve mudrace, vračeve i savjetnike svoga kraljevstva na okup.

"Gospodo", rekao im je. "Svi vi poznajete moje promjene raspoloženja. Svi ste se okoristili mojim euforijama i patili zbog moje ljutnje. Ali u svemu tome više patim ja jer svaki dan moram rješavati ono što sam učinio u drugo vrijeme, kad sam drukĉije vidio stvari. Gospodo, želim da zajedno radite kako biste pronašli rješenje, bio to napitak ili egzorcizam, koje će me spriječiti da budem tako besmisleno optimističan da nisam svjestan opasnosti i tako smiješno pesimističan da tlačim one koje volim i činim im zlo."

Mudraci su prihvatili izazov i nekoliko su tjedana radili na kraljevu problemu. Ipak, nikakva alkemija, nikakva ĉarolija i nikakva trava nisu pomogle da nađu rješenje zadanoga problema. Naposljetku su savjetnici došli pred kralja i priznali neuspjeh.

Te je noći kralj plakao. Sljedećeg je jutra neki čudan svat tražio da ga kralj primi. Bio je to neobičan čovjek tamne kože odjeven u iznošenu tuniku koja je nekoć bila bijela.

"Veličanstvo", rekao je čovjek naklonivši se.

"Ondje gdje živim govori se o tvojim nedaćama i boljkama. Donio sam ti rješenje."

Pognuvši glavu, pružio je kralju kožnu kutijicu.

Kralj, malo iznenađen, ali pun nade, otvorio je kutiju i pogledao u nju. Unutra je bio samo srebrni prsten.

"Hvala", rekao je kralj, pun entuzijazma.

"To je čaroban prsten?"

"Naravno da jest", odgovorio je putnik, "ali njegova magija ne djeluje samo time što ga staviš na prst...

Svakoga jutra ĉim se probudiš, moraš pročitati natpis koji nosi prsten i sjetiti se tih rijeĉi svaki put kad vidiš prsten na prstu.

"Kralj je uzeo prsten i glasno proĉitao: "Moraš znati da će i ovo proći."

Preuzeto iz knjige: Jorge Bucay - Ispričat ću ti priču

Brinite za svoje mentalno zdravlje

Ova kratka priča poznatog argentinskog pisca može nam biti utjeha jer podsjeća na ono što smo u ovim teškim trenucima možda i zaboravili - da sve ima svoj kraj pa tako i loši trenuci. Anita Alegić Karin, profrsorica psihologije i klinička psihologinja, te Andreja Borovečki, spec. psihijatar te obiteljska, partnerska i bračna psihoterapeutkinja, dale su svoj osvrt na situaciju koja nas je, htjeli mi priznati ili ne, dočekala nespremne.

"Aktivni smo sudionici novonastale situacije. Pazimo na razmak u nužnom socijalnom kontekstu, peremo ruke često, u svojim smo domovima uglavnom, osim nužnih izlazaka i slušamo preporuke Stožera koji nas vodi u ovoj situaciji. Sad je već treći tjedan novog stila života te smo svi prošli fazu prilagodbe.

Andreja Borovečki, spec. psihijatar_obiteljski, partnerski i bračni psihoterapeut

Mogli su nas uhvatiti osjećaji uznemirenosti, smanjen osjećaj sigurnosti (da ne kažemo da je i potres u tome pomogao), razne psihosomatske smetnje, neki proživljavamo i panične napadaje… Neki su pribjegli pojačanoj konzumaciji lijekova, a neki i alkohola.

U svakom slučaju, svi smo u istom i skoro cijeli svijet ima istog „neprijatelja“. Kompetentni stručnjaci će sigurno riješiti ovu krizu, liječiti oboljele ili izmisliti preventivno cjepivo. Mi ostali, ono što možemo je brinuti se za mentalno zdravlje.

U svrhu toga, kao i svojevrsan uvod u ovu našu kolumnu, nudimo ovu priču, koju ne treba previše analizirati. Sve znate!

Uveselite si blagdane

Anita Alegić Karin, prof. psihologije, klinički psiholog

I još nešto, možda ovaj Uskrs neće biti onakav kakav ste planirali ili kako ste ga do sada uobičajeno slavili, ali to vas ništa ne sprječava da ga proslavite u krugu trenutno dostupnih najbliskijih ljudi.

Uveselite si blagdane, a možete to učiniti i filmom "Beskrajni dan" iz 1993. koji vam preporučujemo, koji ste možda gledali, ali je toliko dobar da ga možete gledati i ponovo.

I sretan vam Uskrs svima! Budite dobro, čuvajte se i budite kreativni. I ovo će proći!

Telefonske linije za psihološku pomoć građanima

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" uveo je osam telefonskih linija na kojima građani mogu dobiti psihološku pomoć.

Stručne savjete o tome kako se nositi sa ovom situacijom te kako smanjiti razinu tjeskobe svakodnevno će pružati psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti od osam do 22 sata.

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Čitajte i:

Linker
16. travanj 2024 10:17