Vedran Peteh/Hanza Media
pogled u ogledalo

Bespotrebni trošak ili pametna investicija: Kako krema zna da je noć?

Kada je u pitanju pravilno tretiranje kože lica ili tijela, najbitniji korak je napraviti dobru dijagnostiku kako bi do željenog rezultata došli najkraćim mogućim putem i u što kraćem vremenskom roku, a da rezultati budu dugotrajni. Ako je stručnjak dovoljno iskusan, a klijentica imalo disciplinirana, pozitivan rezultat je neizbježan i dugotrajan bez obzira na to o kojoj se problematici radilo. I da, zaista je recept toliko jednostavan što, naravno, ne znači da je i lagan.

Volim misliti da me nakon 15 godina intenzivnog rada u struci više ništa ne može iznenaditi, no neki dan me klijentica začudila svojom teorijom njege lica. Naime, ona je u ranim tridesetima i koristi kreme koje su namijenjene zreloj dobi, ranim pedesetima. Vjeruje da je tako 20 godina ispred vremena i da će joj koža, jednom kada stigne u te pedesete, izgledati mladoliko i sjajno. Osim toga, kako joj je koža osjetljiva i suha, koristi serum i kremu za noć tijekom cijelog dana jer samo tekstura noćnih proizvoda zadovoljava potrebe njezine kože. Naposljetku, kako krema zna da je noć?

E sad, svaka od nas bi voljela da koža funkcionira na ovaj način i da možemo preduhitriti sutra. Možemo, ali malo sutra.

Ovakav način djelovanja i same njege bio bi ekvivalentan ideji da danas počnete liječiti artritis jer postoji mogućnost da ćete od njega oboljeti za dvadeset godina

Ako sumnjate da bi vam se takav problem i mogao dogoditi, prevencija se provodi potpuno drugačije od liječenja. Ipak, svoju klijenticu razumijem jer hiperprodukcija proizvoda i njihova prezentacija poručuju da ste samo korak od ostvarenja svog sna - savršene kože. I kada gledate paletu proizvoda koji se nude u drogerijama, ljekarnama ili prvoj susjednoj trgovini zaista i ne možete pojmiti zašto se cjenovno toliko razlikuju jedni od drugih te zašto je neka novo lansirana linija bolja od one prethodne koja je još jučer bila sve što vam treba.

Vedran Peteh/Hanza Media

Morate znati da brendovi koji u ponudi nemaju proizvode za profesionalnu njegu nisu namijenjeni rješavanju bilo koje problematike kože, bez obzira na to koliko i kako se reklamiraju. Zašto je to tako? Dnevna i noćna krema, serumi i boosteri namijenjeni su da održavaju određenu ravnotežu u dubljim slojevima kože između dva profesionalna tretmana. Dakle, pravi učinak kreme možete osjetiti samo nakon što ste profesionalnim tretmanom tretirali kožu. Prije toga, jako teško. Najviše što vam takva krema može ponuditi jest trenutni osjećaj olakšanja epidermalnog, odnosno površinskog sloja kože kojeg vidite u ogledalu.

Jednako tako, morate znati da kada stanici pružate ono što ona sama još uvijek posjeduje, ne činite joj dobro već unatoč najboljoj namjeri da postanete beauty Tesla 21. stoljeća, usporavate njezine metaboličke procese.

Vrlo često će se dogoditi baš kao i u ovom slučaju s početka moje priče, da ćete si svakodnevno nanositi štetu sve dok koža ne otkaže poslušnost i reagira na način koji će vam biti iznimno neugodan. Većina ljudi teško prihvaća činjenicu da će za svakodnevnu njegu kože morati izabrati profesionalan brand i za to odvojiti više novca od onoga što na što su navikli, ali zaboravljaju činjenicu da su upravo ti proizvodi iznimno ekonomični i na godišnjoj razini iznimno isplativi, a ono najvažnije - kada su pravilno odabrani - daju izvrsne rezultate. I da odgovorim na pitanje: noćna krema ne zna koliko je sati, ali ako ima taj epitet najčešće sadrži foto toksične sastojke s kojima nije pametno izlaziti na danju svjetlost jer postoji mogućnost da će koža reagirati te da će se, primjerice, razviti hiperpigmentacije, a ponekad čak i snažni upalni procesi.

Koliko god vam se ponekad svakodnevna njega činila banalnom, imajte na umu da je tanka linija između troška i investicije u kožu. I vrlo često činimo greške upravo u prvim koracima, no na sreću koža nas, baš kao i život, vrlo često vrati na osnove.

Linker
15. travanj 2024 17:21