SOROVA STVARNOST

Borna Sor: 'Nema uzmaka - Valentinovo je vaša dužnost!'

Valentinovo je divan dan. Dan zaljubljenih. Nije. Valentinovo je dan obostrano zaljubljenih. Sjećate li se kad ste kao dijete poslali svoju prvu poruku za Valentinovo? Ako je druga osoba bila dobro odgojena, dobili ste kiseli osmijeh. Ako ne, ruganje cijelog razreda.

Valentinovo je divan dan. Dan zaljubljenih. Nije. Valentinovo je dan obostrano zaljubljenih. Sjećate li se kad ste kao dijete poslali svoju prvu poruku za Valentinovo? Ako je druga osoba bila dobro odgojena, dobili ste kiseli osmijeh. Ako ne, ruganje cijelog razreda.

Nije baš bio divan dan. Zašto me nisi voljela Brigita?! Imao sam najbolju pernicu!

Već tada naučite kako je Valentinovo dan zaljubljenih i patnika. I jako neugodnih prvih spojeva. Bolje je imati prvi spoj na Dan mrtvih nego na Valentinovo. Ako se stvari ne razvijaju dobro, barem ne morate stalno biti okruženi ljubavnim parovima i srcolikim ukrasima. Prošećete do groblja da se osjećate bolje. Sve te svijeće su ionako romantičnije od svih uvenulih i ofurenih ruža.

No, kad maknemo nezaljubljene, nesretno zaljubljene i ostale antikapitaliste koji se bore protiv čokoladnog i cvjećarskog lobija, Valentinovo ipak slave zaljubljeni parovi. I svake je godine isto. Uvijek iste pogreške.

Nemojte kupovati čokoladu. Nikako. To je tako očekivano. Vratite se tradiciji naših baka. Poklonite joj jabuku. Jabuka je isto slatka. Zdrava je. Možete igrati i erotske igrice. Skinete se i glumite da ste u Rajskom vrtu. Ili ako ste ljubitelj adrenalina, igrajte se Wilhelm Tella. Kasnije može uživati u pitoresknom ugođaju hitne ambulante. To je priča koju ćete prepričavati unucima.

-->

Ruže? Ruže?! Pokraj toliko domaćih endemskih biljaka, vi želite svojoj ljubavi pokloniti ružu iz Nizozemske i Maroka? Ljubav prema partneru, ne može bez ljubavi prema domovini. Budite kreativni. Velebitska degenija dobar je izbor. Znate za izraz „Zbog tebe bi se popeo na najvišu planinu?“

Koliko bi bilo romantično da se popnete na vrh Velebita, tamo zaglavite, nakon tri dana potrage vas pronađe Stipe Božić, helikopterom vas prebace do bolnice gdje vaša djevojka plačno iščekuje. I kad se napokon vidite, vi u svojoj ozebloj ruci gnječite degeniju i šapćete „Sretno Valentinovo ljubavi.“

Evo meni već sad suze teku. Ali nema potrebe da se izlažete toliko. Možete pokušati s Biokovskom zečinom, Hrvatskom perunikom ili Teutinim zvončićem. I ne, to nisu proizvodi iz seks shopa, već endemsko bilje. Ja sam svojoj djevojci kupio vrbu.

Glavna pogreška koju možete napraviti je sami pripremiti večeru. Tko će to vidjeti? Ako ste jedan od onih parova koji planira provesti Valentinovo u privatnosti svojega doma, posve ste krivo razumjeli vašu odgovornost.

Vaša sveta dužnost je izaći van, držati se za ruke, ljubiti se svakih pet minuta. Glasno smijati. Glasnije od susjednog stola je dovoljno. Sijati, zračiti, imati skok u koraku. Nešto kao šegrt Hlapić nakon čaše vina. Izaći u kino, na večeru, pokazati cijelom svijetu da ste sretni. Demonstrirati kako je ljubav divna stvar.

-->

Pred drugima se gledati u oči. Gugutati i pretjerivati s deminutivima. Ili barem otmjeno se zagrliti. Širiti tu svoju sreću drugima. Zapravo ju nametati i pretjerivati ako treba, kako nitko ne bi zaboravio da je danas Valentinovo.

Zašto? Pa zato što je potrebno da neka nova djeca šalju svoje ljubavne poruke. I da se zaljubljuju i sramote. Jer ako ih nećemo naučiti priznati ljubav, nećemo ih naučiti priznati ništa.

Linker
26. travanj 2024 06:10