pogled u ogledalo

Guilty pleasure ili o posljedicama uživanja u blagdanskom stolu

Nakon siječanjskog odmora koji sam si priuštila prvi nakon mnogo godina, povratak u radnu rutinu prilično je izazovan. Pet dana provedenih sa svojom dragom prijateljicom, uživajući u austrijskim ugljikohidratima, pokojoj čaši šampanjca i ugodnom druženju - znala sam da ću se u narednom periodu baviti posljedicama ovih delicija.

Pet minuta u ustima, dva mjeseca na bokovima. Još kad pribrojim ono dobiveno u prosincu - jer je blagdanski stol društveno prihvatljiva i poželjna prilika za pojesti sve ono što inače rijetko nalazim na svom tanjuru - naglo postajem svjesna da će ritualno vaganje biti noćna mora. Ali nema veze, ženska druženja esencijalna su za zdravlje emocionalnog bića u nama i uživala sam u svakoj sekundi, što znači da je vrijedilo.

Dugo godina sam zavidjela sam ženama koje mogu jesti što god požele, u količinama koje žele i u kojem god obliku bez da to ostavi traga na njihovoj figuri. Prije svega zato što bi tako bilo lakše – ne brinuti o svom tijelu, već da ono brine samo o sebi činilo mi se kao dobitna kombinacija.

Srećom, ljudsko tijelo je savršeni mehanizam koji funkcionira po principu "kako siješ, tako ćeš i žeti" i stvoreno je da bi se kretalo.

Ako zanemarimo sve njegove potrebe, one će nas sustići, bez iznimke. Kod nekoga to će biti vidljivo odmah, u obliku nakupljenih kilograma, a kod nekoga će se to manifestirati tek kasnije, odnosno na prvom sistematskom pregledu. Koliko god glupo zvučalo, s godinama sam postala sretna da sam sklona debljanju jer vrlo brzo i jasno znam kada je vrijeme da se ozbiljno posvetim svom tijelu. Smiješno je samo kako smo stavili etikete na pravilan i raznovrstan način prehrane, pa ćemo u tom slučaju izjaviti da smo na dijeti, a prava je istina da bismo "na dijeti" trebali biti sve vrijeme, a samo si povremeno dozvoliti da zgriješimo.

Postoji i razlog zašto je dijeta, odnosno pravilna ishrana i detoksikacija te čišćenje tijela od nakupljenih toksina, proces koji nas prvih mjesec dana baca u očaj i čini da sve najgore u nama izađe na površinu. To je apstinencijska kriza koju uzrokuje odvikavanje od šećera. Vjerujte mi, taj začin je sam Sotona. Čak i ako ne volite slatko, vi ste ovisni o šećeru jer, naime, 90 posto svih namirnica koje kupujemo u većoj ili manjoj mjeri sadrži ovo bijelo zlo koje čini da u trenutku konzumiranja osjećamo sreću, a već kroz sat vremena težinu u tijelu, umor ili rupu u želucu koju nikako ne možemo napuniti. I što onda radimo? Ponavljamo postupak. Prošla sam ovaj začarani krug nebrojeni broj puta iako nisam klasični "slatki tip", ali sam našla način da ga prekinem.

Detoksikacija je iznimno bitna za naše fizičko, ali i mentalno zdravlje zato što regulira sve metaboličke procese u tijelu. Pri konzumaciji šećera i zasićenih masnoća, energiju dobivamo naglo i ona je kratkog vijeka, dok pri konzumaciji vlakana, nezasićenih masnoća, proteina i zdravih ugljikohidrata tu energiju dobivamo "na kapaljku" zbog čega ona i dulje traje. Osim dozirane i dugotrajne energije, postoje i mnoge aktivnosti koje pomažu ubrzavanju metabolizama, a na nama je da otkrijemo u čemu najviše uživamo i od kojih imamo najveću dobrobit. Za mene je to svakako šetnja sa psom, redoviti odlazak u saunu i na masažu. Ako još niste pronašli svoju idealnu kombinaciju, pravo je vrijeme da ih probate sve i da se osjećate izvrsno u svom tijelu. To je ipak jedini dom u kojem morate živjeti.