Foster Books
 Anja Streicher
priče iz londona

Istočno od Heathrowa, zapadno od Notting Hilla

Ima taj jedan mali, a veliki dio Londona nerijetko zapostavljen u turističkim vodičima pa je stiglo vrijeme da ispravimo i tu nepravdu. Priznajem, duboki su tu osjećaji u pitanju s obzirom na to da sam ja svoj dom u Londonu pronašla upravo u tom dijelu pa se osjećam dužnom ispričati vam priču o dijelu Londona smještenom istočno od Heathrowa, zapadno od Notting Hilla.

Iako većinu turista put u London odmah dovede u njegov zapadni dio, točnije u zračnu luku Heathrow, većina njih se u tom dijelu vrlo kratko zadržava, ekvivalentno vremenskom periodu od “samo dok pokupim prtljagu”. Mjesto je to gdje ćete svakih 45 sekundi ugledati novi avion na nebu, dio Londona koji je kombinacija kraljevskih parkova i klasičnih engleskih rezidencijalnih kuća, ali i tradicionalnih pubova u kojima se nekad služi pinta, a češće dvije, tri pinte piva. Mjesto je to i sporta pa se tako najveći britanski teniski turnir smjestio u istoimenom Wimbledonu, dok se ljubitelji rugbija okupljaju i navijaju na lokalnom Twickenham stadionu.

Ukratko, ovo je mjesto za punjenje baterija, uživanje u malim stvarima, od šetnje do piknika pa onda opet od jedne kavice do druge (ili s jednog čaja na drugi kad ste već u Londonu), a ima li boljeg nego otkrivati grad uživajući u njegovim malim, tajnim, skrivenim čarima?

Stoga, kada se sljedeći put zateknete u Londonu i “odradite” klasičnu turističku turu, sjetite se i ove, neklasične, i zaputite prema zapadu.

Richmond / Prošećite najsretnijim kvartom u Londonu

Na vrhu vaše must see liste svakako bi se trebao nalaziti Richmond, najsretniji kvart u Londonu prema nedavno provedenom istraživanju. Izgubite se u šarmantnim uličicama prepunih lokalnih trgovina i restorana i prošećite do rijeke na kavu do Tide Tables kafića ili, ako ste više avanturistički tip, možete unajmiti i čamac na Temzi za svega nekoliko funti. Richmond park najveći je park u Londonu u kojem je potpuno normalno da vam selfie photobombaju jeleni koji slobodno šetaju, a popodnevni čaj s najboljim pogledom nalazi se u Pembroke Logdeu.

Anja Streicher
Richmond Shop

Chiswick

Nedavno otvoreni No.197 Chiswick Fire Station prava je poslastica za oči, ali i za nepce. Prekrasan interijer, ukusna hrana i prihvatljive cijene razlog su njegovoj velikoj popularnosti među stanovnicima Chiswicka. Ulični "dućani" otvoreni su vikendom tijekom prijepodneva pa se nagradite cvijećem na jednome od njih i istražite lokalne knjižare u kojima klasike engleske književnosti možete ugrabiti u pola cijene.

Anja Streicher
No.197 Chiswick Fire Station

Anja Streicher

Anja Streicher
Foster Books

Kew Gardens

Kraljevski botanički vrt najveća je svjetska kolekcija živućih biljki. Čak i ako vas flora previše i ne zanima, Kew je odlično mjesto za prošetati, ponijeti dekicu i imati piknik među prekrasnom okolinom. Nemojte propustiti Hive, 17m visoku instalaciju koju potpisuju umjetnici Wolfgang Buttress, Simmonds Studio, Stage One i BDP. Osvjetljena s preko tisuću led lampica, jednako je impresivna i noću i danju.

Anja Streicher
Zvučno-svjetlosna instalacija 'The Hive'

Anja Streicher
The Hive

Fulham

Hally’s je jedno od onih mjesta koje vidite na Pinterestu ili Instagramu i jedva čekate da se i osobno nađete tamo. Na mojoj “to do” listi je bio jako dugo i potpuno opravdao očekivanja! Prekrasan interijer i opuštena atmosfera pomoći će vam da se opustite nakon cjelodnevnog razgledavanja (savjet insajdera, pokušajte posjetiti tijekom tjedna jer je za vrijeme vikenda velika gužva).

Anja Streicher
Hally's

Shepherd’s Bush / Shopping u Westfieldu

I za kraj, ako ste u London došli obnoviti garderobu, najveći shopping centar u Londonu, Westfield London, smjestio se upravo u ovom dijelu Londona nudeći ponešto za svakoga, od high street trgovina do luksuznih brendova koji su se smjetili u Village dijelu shopping centra.

Piše i snima: Anja Streicher

Linker
18. travanj 2024 20:23