Instagram
NAJVIŠE STRADAJU KARTICE

Ludnica Crnog petka: 'Apsolutni kaos je, kao da se dijeli nešto besplatno, a cijene su iste kao prije tjedan dana'

Naša kolumnistica Paula ovog se puta osvrnula na petak koji svi nestrpljivo čekaju, a u toj igri najviše stradaju naše - kartice.

Crni petak(r), ode lova u vjetar.

Postoji ta neka čudna poveznica. Osim što je igra riječi, oba su crna i u obje “igre” netko gubi. Samo da podsjetim:

Crni Petar

Miješaš karte, duple odlažeš sa strane, osobi s najviše karata prvi s lijeva izvlači jednu kartu. Pa tako u krug. Pobjednik je onaj koji se prvi riješi svih karata, a gubitnik onaj kojem ostane Crni Petar.

Crni Petak

U ovoj igri karte se nazivaju umanjenicama pa su tako kartice. Dobro se izmješaju, a one s najmanjim iznosima stavljaju se sa strane. Trgovine su te koje prve izvlače, a cilj je izvući onu s najvećim iznosom. Pobjednik i gubitnik se razlikuju u odnosu na igru Crni Petar, jer ovdje se pobjednikom smatra osoba koja uspije zadržati barem jednu ili, vrlo rijetko, više kartica.

Nakon ovog slikovitog prikaza igre iz djetinjstva i djetinjaste igre iz "svijeta odraslih", moram baciti par komentara jer kartice još uvijek nisam (od)bacila.

Black Friday kao Američki "blagdan" koji slijedi nakon Dana Zahvalnosti u Americi označava otvorenje blagdanske shopping sezone. Kao i sve što Amerikanci osmisle, Europa i ostatak svijeta vrlo brzo prihvate.

Zadnjih desetljeća, Black Friday, je toliko "opsjeo" ljudsku populaciju da ga apsolutno svi prakticiraju. Nije bilo dovoljno što su ljudi čekali na online shopovima ponoć ili u redovima ispred trgovina pa su se vlasnici istih dosjetili jedne genijalne ideje. Naime, ne znam koliko ste primjetili, ali BF više nije samo petak već počinje u ponedjeljak prije tog istog ludog petka i traje do nedjelje.

BF (definitivno nije "best friend" za naše novčanike) oznaka je za početak ludog shoppinga i sumanutog trošenja "parica" do potpunog bankrota. Ja sam definitivno apsolutni pobjednik ove igre. Naravno, ne bih se hvalila da je situacija drugačija onoj koja je prisutna. A stvar je takva da nisam ništa kupila, ne zato jer sam super uspješna u samokontroli, već su režije, stan, hrana i veterinar došli na naplatu.

Pa tako sreća u nesreći "uštedila sam paricu" koju ću zasigurno svejedno potrošiti nekom drugom prilikom. Recimo, na predzimskim i zimskim sniženjima... jer takvi su dani u godini.

Ne možemo pobjeći od troškova, ali ako ništa drugo, trošite pametno. Ili sakrijte kartice od samih sebe.

Pusa,

P

Linker
18. travanj 2024 18:12