Motovun Film Festival
 Promo
Za sve željne zabave

Motovun Film Festival gostuje u Rijeci i to u posebnom 'putujućem' izdanju

Iako je rečeno da se Motovun Film Festival ove godine odgađa do daljnjega, ipak će se održati, ali na drugim lokacijama i to po posebnim programima.

Motovun Film Festival, koji se ove godine održava u posebnom "putujućem" izdanju pod naslovom "Motovun putuje", gostovat će od 6. do 8. kolovoza u riječkom Ljetnom Art-kinu s tri kratkometražna filma i tri filma dugog metra.

Program otvara srpska komična drama "Moj jutarnji smeh", u nastavku slijedi francusko-belgijska drama "Zaposlene djevojke", a gostovanje zatvara nagrađivana čileanska povijesna drama "Bijelo na bijelom".

"Moj jutarnji smeh" priča je o zakašnjelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana (i cijeloj jednoj generaciji odgajanoj 'pod staklenim zvonom') koji konačno mora preuzeti odgovornost, suočiti se sa životom, ali i riješiti pitanje koje ga muči – u svojim tridesetima i dalje je djevac.

Motovun, 300720.
Unatoc korona pandemiji otvorenje ovogodisnjeg putujuceg Motovun film festivala dogodilo se u samom srcu svih festivalskih zbivanja, u motovunskom kinu Trg. Cast otvorenja pripao je dugogodisnjem djelatniku festivala Danilu Serbedziji s njegvim filmom  Tereza37. Festival se nastavlja sutra po razlicitim gradovima prvo po Istri a zatim i po nekim gradovima Hrvatske.
Na fotografiji: igor Mirkovic, direktor festivala.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX
Ove godine Motovun film festival putuje Hrvatskom

Film je među kritičarima dosad opisan raznim epitetima – kao rijetko dobro skrojeno filmsko djelo, nasljednik crnog vala, drama koja će gledatelje nasmijati ili komedija koja će ih rasplakati.

Potraga za svrhom

Francusko-belgijska drama "Zaposlene djevojke", na programu 7. kolovoza, prati tri seksualne radnice koje svakodnevno odlaze iz Francuske u Belgiju kako bi radile svoj posao, a na kraju jednog dugog i toplog dana povezuje ih zajednička tajna. "Zaposlene djevojke" priča je o radnicama bordela, majkama, suprugama i djevojkama u potrazi za svrhom, svakodnevnim junakinjama u neprekidnoj borbi za obitelj, opstanak i dostojanstvo.

Posljednji film s motovunskog brda filmova španjolsko-čileanska je povijesna drama "Bijelo na bijelom". Krajem 19. stoljeća, fotograf Pedro dolazi u Ognjenu zemlju kako bi ovjekovječio vjenčanje misterioznog zemljoposjednika Portera i njegove maloljetne mladenke Sare. U Porterovom odsustvu, Pedro postaje sve opsjednutiji Sarinim fotografijama. Kada se njegova opsesija razotkrije, Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti "stvaranje povijesti" – kolonizaciju nove zemlje i genocid domorodačkog stanovništva.

Promo
Motovun Film Festival 2019.

"Bijelo na bijelom"

Dobitnik nagrade za najbolju režiju u programu Horizonti Venecijanskog festivala, "Bijelo na bijelom" postavlja bolna pitanja o problematičnom odnosu estetike, morala te osobne i društvene odgovornosti. U klasičnoj festivalskoj maniri, prije dugometražnog filma prikazat će se i filmovi kratkog metra i to redom: crnogorska drama "Posjeta" Đorđa Vojvodića, francuska komedija "Ljetni post" i iranska drama "Zmajevi".

Projekcije filmova održavaju se u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina. Filmovi se prikazuju s hrvatskim i engleskim titlovima.

Čitajte i:

Motovun festival pod maskama: Simbolično otvorenje samo s jednom projekcijom filma Danila Šerbedžije

Motovun film festival odgođen do daljnjeg: Predstavlja veliki rizik za zdravlje

Pregršt odličnih filmova svih žanrova čeka vas na Ljetnoj pozornici Tuškanac!

Linker
16. travanj 2024 13:26