Arhiva / CROPIX
Uskoro će školsko zvono

Oprečna mišljenja poznatih mama: 'Od doma je kaos, ali nisam za školu!', 'Roditelji rade drame'

Iako su od koronavirusa najviše zaštićena djeca, brojni roditelji ipak strahuju od njihova odlaska u kolektiv. Kako na početak školske godine gledaju poznate mame, podržavaju li propisane mjere, za Gloria.hr pričaju nam Lejla Filipović, Marijana Mikulić, Lana Pavić, Bojana Gregorić Vejzović, Ana Rucner i Mirna Maras.

Oko početka škole više dvojbe nema, nastava počinje 7. rujna, a u školu neće ići samo oni koji imaju simptome zarazne bolesti, koji su u samoizolaciji ili saznanja da su zaraženi. Izdana je tek preporuka da treba održavati razmak i smanjiti kontakte, pojačati higijenu i često provjetravati. Unatoč porastu broja novooboljelih, odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja poštivati se mora, ma koliko god se nekima to ne svidjelo.

Poznate mame, Lejla Filipović, Bojana Gregorić Vejzović, Marijana Mikulić, Lana Pavić, Ana Rucner i Mirna Maras iznijele su nam svoj stav, a iako je svima zajednički strah, većina ih ipak pozdravlja odluku o povratku djece u školske klupe.

Ne misle svi isto

Jedna od poznatih majki koja se s tom odlukom ne slaže je glumica Marijana Mikulić (38), čiji najstariji sin Ivan kreće u šesti razred, Andrija u prvi, dok najmlađi Jakov pohađa jaslice. Smatra da su ponuđena rješenja koja to zapravo nisu.

"U ovom trenutku, s obzirom na razvoj situacije, sklonija sam tome da ne idu u odgojno obrazovne ustanove, iako znam što smo prošli sa školom od doma, pa uz to rad od doma. To je bio kaos", priča nam.

Privatni album
Marijana Mikulić sa sinovima

"U početku pandemije svakodnevno sam imala tjeskobu, strah i pritisak u prsima. Uslijedili su potres, radovi u zgradi, koji cijelo vrijeme nisu jenjavali, pa se stvorila i anksioznost. A kada se sve opet otvorilo, mogućnost da idemo barem van u šetnje i na kraća putovanja, kao da smo prodisali. Stvarno sam iskreno vjerovala da će se sve vratiti u normalu, ne onu kakvu poznajemo od prije, ali u neku novu normalu - škola, vrtić, posao, uz određene nove mjere. Sama nisam pametna je li mi se bolje boriti sa školom od doma ili sa strahom kako će biti mojoj djeci u školama, jaslicama i hoće li se svi držati mjera. A propisane mjere su ionako sve tipa 'mora se ako se može, a ako se ne može onda se ne mora'" kaže Marijana koja se pita što je s djecom koja spadaju u rizične skupine? Što je sa starijim nastavnicima, profesorima, odgajateljima, među kojima također ima astmatičara i dugih rizičnih skupina?

Privatni album
Bojana sa sinom Raulom

Njezina kolegica Bojana Gregorić Vejzović (48), čija će kći Zoe krenuti u četvrti razred, a sin Raul u prvi srednje, pak, vjeruje da Stožer odgovorno promišlja što je najbolje za djecu i želi vjerovati onima kojima je to struka.

"Kvaliteta škole na daljinu ne može se uspoređivati s normalnim školovanjem - od usvojenog znanja do socijalizacije koja je izuzetno važna. Onima koji žive s bakama i djedovima svakako će biti teže od onih koji imaju odvojena kućanstva" kaže nam.

A što se tiče maski u školama, Bojana ima jasan stav - nošenje maski u školama svima bi osiguralo mirniju svakodnevicu.

Najviše je rastužuje što se djeci na neki način "krade" djetinjstvo i što ih ograničavamo u druženjima i slobodi kretanja.

Privatni album
Bojana s kćerkicom Zoe

Ne treba nam histerija

Voditeljica i urednica Lana Pavić (40) početak nastave u Hrvatskoj smatra jednim od najvažnijih pitanja s kojim se u ovom trenutku suočavamo. Njezina starija kći Lara Borna (14) ide u Američku školu u Zagrebu, koja je još prošlog tjedna započela s nastavom, dok dvoje mlađe djece pohađaju vrtić. Iako najmlađe dijete od rođenja ima zdravstvenih problema, ne živi s fobijama.

"Svjesna sam da brojni roditelji stvaraju drame oko početka nastave, radeći tako stravičan pritisak struci, ali se nadam da će prevladati razum. Koliko znam, ministar Fuchs je, pored iskustva u sektoru obrazovanja, medicinske struke pa se nadam da će znati ispravno procijeniti rizike.

Situaciju treba pozorno pratiti, ali ne treba nam histerija. Djeci je mjesto u školi.

Od tog pravila mogu biti izuzeti oni koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme. Ostali neka žive što je moguće normalnije." priča Lana čiji je pokojni otac bio priznati mikrobiolog i voditelj Zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

Odrasla je uz svijest o virusima zbog čega je pobornica cijepljenja te općenito ima povjerenja u znanost. Svjesna je, kaže, važnosti osobne odgovornosti za zdravlje zajednice, ali to je naučila davno prije pandemije. Smatra kako su djeca najveće žrtve koronakrize te drži nužnim da škole otvore vrata učenicima.

Privatni album
Lana Pavić s kćeri Larom Bornom

"Obrazovanje je i inače tema kojom se bavim jer vjerujem da je jedan od ključnih zadataka suvremene države osigurati građanima kvalitetno obrazovanje. Ono je najbolja garancija razvoja ljudskih potencijala te stvaranja što pravednijeg društva. Zbog toga, čak i u ovim neizvjesnim vremenima, držim nužnim da škole otvore vrata učenicima. Statistike pokazuju da djeca vrlo rijetko obolijevaju od Covid-19 virusa, ali to ne znači da ih nije silno pogodio. Još jedna školska godina s nastavom na daljinu dugoročno bi poremetila procese usvajanja znanja. To se posebno odnosi na djecu viših razreda čiji roditelji nemaju kompetencija ili mogućnosti pojašnjavati složeno gradivo, a ona su, htjeli mi to priznati ili ne, u većini. Ono što je još teže nadoknaditi od propuštenih lekcija jesu međuljudski odnosi koji se grade isključivo unutar kolektiva. Ne treba zanemariti ni činjenicu da u kriznim situacijama dokazano raste obiteljsko nasilje, koje je kod nas i inače u porastu. U izolaciji djeca žrtve ostaju prepuštena milosti i nemilosti zlostavljača. Nisam medicinske struke, ali vjerujem da svi ovi razlozi jasno pokazuju kako je zdravstvena ugroza u ovom trenutku manja od ostalih koje bi se dogodile zatvaranjem škola. Međutim, treba biti oprezan i pridržavati se brojnih naputaka struke” zaključuje Lana.

Možda baš i nije dobar trenutak

Za odlazak u školu je i bivša Miss Hrvatske Lejla Filipović (43), čiji će stariji sin Dino krenuti u treći razred srednje, a mlađi Arman u sedmi osnovne, no ipak je brine je li baš sada pravi trenutak za povratak u klupe.

"Veselimo se povratku u školu radi socijalizacije, druženja i normalnog razvoja. Naravno da smo u strahu jer za tog nevidljivog protivnika trenutno nema rješenja. Kada tvoji poznati jedva prežive borbu s koronavirusom definitivno shvatiš ozbiljnost situacije", priča nam Lejla, koja je protiv nošenja maski u školama, jer smatra da djeci takav način disanja nije dobar, smanjuje im koncentraciju i mogućnost normalnog kontakta.

Privatni album
Lejla sa sinovima Armanom i Dinom

Odlazak u školu podržava i TV lice Mirna Maras Batinić (41). Njezin će sin Niko krenuti u peti razred, a zbog novih predmeta vjeruje da će svima biti lakše ako bude u školskoj klupi.

Školu na daljinu ne pamti po dobrome - napor je, smatra, za roditelje i djecu, ali i za profesore.

"Oprez i odgovornost su najvažniji - pa i u školi. Ako se pak među učenicima ne može osigurati dovoljan razmak, bilo bi sigurnije da nose maske", mišljenja je Mirna, koja je na ovu temu potaknula i raspravu na društvenim mrežama.

Privatni album
Mirna Maras Batinić i sin Niko

Nemamo izbora...

Violončelistica Ana Rucner (37) svjesna je da je situacija nepredvidiva.

"Ne znam reći što je dobro, a što ne, jer nisam stručnjak. Mogu samo slušati upute onih koji samo žele pronaći najbolje rješenje za sve nas. Moj sin Darian, koji će sada krenuti u osmi razred, navikao je na školske klupe i to nam je puno draže nego da sjedi doma uz računalo okružen samo odraslima. Djeci treba socijalni kontakt više od ičega, svi smo tako odrasli i na to naviknuli. Roditelji zajedno s profesorima imaju veliku odgovornost pripremiti djecu za 'novo normalno' i prilagoditi se jer nemamo izbora", smatra Ana čiji je sin Darian odlično savladao nastavu na daljinu, no ipak se više raduje školskim klupama.

Privatni album
Ana Rucner i sin Darijan

SAVJET STRUČNJAKA

Kako ublažiti strah roditelja od povratka djece u kolektiv, pitali smo psihologinju Nensi Friszl Zečević.

"S djecom je u svakoj situaciji potrebno razgovarati na 'jeziku' primjerenom njihovoj dobi. Važno je osvijestiti činjenicu da nas djeca promatraju i znaju prepoznati naše emocije. Naša uplašenost i nesigurnost postaje neodvojiva od njihove. Korisno je osmisliti raspored dnevnih obaveza, jer konzistentnost i struktura smanjuju osjećaj stresa", objašnjava psihologinja.

Ona, dodaje, pozdravlja odlazak u školske klupe jer, kaže, ako epidemiološka slika u našoj bliskoj budućnosti, bude zahtijevala sva ona ograničenja koja se najavljuju, te ako ona potraju dulje vrijeme ili se uvedu kao dio društvene norme, nema dvojbe da će se to odraziti na mentalno, psihičko i tjelesno zdravlje djece.

"Djeca se tek uče funkcionirati samostalno, ovisna su o socijalnim kontaktima, primarno obiteljskim, a nakon toga i s vršnjacima, te se kroz interakciju s okruženjem u kojem se nalaze, potiče njihov socijalni i emocionalni razvoj koji je jednako važan, ako ne i važniji od obrazovnog” zaključuje Friszl Zečević.


ČITAJTE I:

Strahovi u doba korone: 'Od zdravlja do egzistencije, moramo samo hrabro i odgovorno'

Korona i potres promijenili su joj perspektivu: 'Luksuz su za mene sad posve druge stvari'

Zavoljeli smo slobodu, a ona ne trpi zabrane, ne da se biti sputana, ni statična, ni ista

Ljepota je zdravlje: ne treba paničariti, ali bi bilo dobro primijeniti ove mjere zaštite

Četiri su ključne skupine: Prehranom možemo ojačati imunitet u borbi protiv virusa, evo kako

Linker
20. travanj 2024 00:17