CROPIX
Koncert u čast legendi

Petar Grašo prisjetio se posljednjeg trenutka s Oliverom: 'Nasmijao se i dobacio mi u svom stilu'

U čast najpoznatijeg 'morskog vuka' održao se koncert 'Trag u beskraju' u rodnoj mu Veloj Luci, a njegov veliki prijatelj podijelio je s nama i neke životne mudrosti koje mu je prenio.

Već je prošlo dvije godine otkako među nama nema legende hrvatske glazbene scene, Olivera Dragojevića. I ove godine, njemu u čast, 29. srpnja 2020. održao se koncert 'Trag u beskraju' u Veloj Luci pod vodstvom producenta Ante Gele na kojem su nastupali Oliverovi prijatelji i kolege s kojima je uvijek volio zapivati.

Tada bi se stvorila gužva, baš kao što je bila i sada jer su svi htjeli uhvatiti barem komadić atmosfere i napuniti si dušu predivnim melodijama iz njegovih pjesmi, kako domaći, tako i stranci. Pripreme za koncert trajale su cijeni dan, a Oliverove pjesme otpjevali su neke od naših najvećih glazbenih zvijezda poput Petra Graše, Nine Badrić, Oliverovi Dupini, Petar Dragojević i mnogi drugi uz gudački orkestar pod dirigentom Alanom Bjelinskim.

Osim zbog dobre glazbe, Oliver nam se uvukao u srce svojom skromnošću. Takav je bio od djetinjstva jer je iskusio kako je to živjeti s malo novca pa se nije njime razbacivao čak ni onda kada ga je imao puno.

Već s pet godina je otkrio ljubav prema glazbi, zabavljajući svoje prijatelje svirajući usnu harmoniku koju je dobio na poklon od oca.

Oliver Dragojevic
privatne fotografije
Privatne fotografije
Na Splitskom festivalu 1975. izveo je pjesmu ‘Galeb i ja’.

Pjesma 'Galeb i ja' izvedena 1995. na Splitskom festivalu bila je presudan trenutak u njegovoj karijeri jer je postao važno lice na hrvatskoj glazbenoj sceni i mnogima omiljen pjevač. Jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji je nastupio u njujorškoj koncertnoj dvorani Carnegi Hall na Manhattanu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju. Ipak, najviše je volio nastupati u rodnom Splitu i Vela Luci na Korčuli gdje je proveo djetinjstvo. Jer doma je ipak doma.

Najljepši trenuci s Oliverom

Nedavno se glazbenik Petar Grašo, inače veliki Oliverov prijatelj, za Gloria.hr prisjetio nekih trenutaka s pokojnom glazbenom legendom koji će mu zauvijek ostati u srcu.

"Vrlo dobro pamtim posljednji susret s Oliverom jer se on dogodio na moj rođendan 19. ožujka 2018. Bili smo na pregledu glasnica u Splitu kod doktora Kljajića. Sjećam se da mu je doktor rekao da ima glasnice kao osamnaestogodišnjak i doista je bilo tako. Ja sam u šali dobacio 'Eto stari, sad kada znamo da je glas zdrav, možeš slobodno 'pojačati' cigarete. On se nasmijao i dobacio nešto duhovito što neću citirati", kroz smijeh je rekao Grašo, dodavši da Olivera najviše pamti po humoru i nevjerojatnoj jednostavnosti postojanja.

rovinj,250498
oliver dragojevic, petar graso i dino dvornik
foto:damjan tadic
Damjan Tadić / Hanza Media
Dino Dvornik, Petar Grašo i Oliver Dragojević 1998. godine

I zaista, Oliver je oduvijek bio pozitivac koji drugima mami osmijeh na licu. Grašo i on družili su se kad god su stigli, naravno, uz glazbu.

"Uvijek je u pitanju bila šala, simpatično i duhovito zadirkivanje, vino i iznad svega muzika. Najljepši trenuci bili bi kad bi u nekom dijelu večeri sjeo za klavir i svirao. Tada bi svirao ono što voli, od Wandera, Ray Charlesa do nekih starih talijanskih pjesama. To su bili neizrecivo lijepi momenti", opisao je glazbenik.

'Budi svoj'

'Stari morski vuk', kako su ga nazivali, a i on sam sebe, često je dijelio životne mudrosti koje su zapravo vrlo logične i jednostavno primjenjive. "Njegova rečenica koju mi je najčešće govorio je 'budi svoj'. To je postulat kojeg bi se svaki glazbenik trebao držati. Na početku i na kraju svega što radiš treba biti ljubav i postojanost, sve ostalo je sekundarno", istaknuo je Grašo.

Vela Luka, otok Korcula, 290719.
Koncert Trag u beskraju odrzava se u Veloj Luci povodom godisnjice smrti Olivera Dragojevica. Nastupaju Gibonni, Tedi Spalato, Zorica Kondza, Antonio Serrano na usnoj harmonici a orkestrom ravna Ante Gelo
Na fotografiji: Vesna Dragojevic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / hanza media
Oliver je iza sebe ostavio suprugu Vesnu, sinove Dinu, Davida i Damira te petero unučadi, a kasnije su se rodila još dva unuka.

I za kraj, Grašo nam je otkrio što bi mu rekao da može, a nikada nije: "Stari , fališ puno doli, ali znam da se i gori zabavljaš, guštaš, sviraš, pjevaš i piješ vino s puno svojih dragih prijatelja. Vidimo se svakako pa ćemo opet sve kao nekad."

Čitajte i:

Vela Luka u znaku Olivera: Vesna Dragojević pronašla je svoj mir okružena sinovima i snahama

Emotivne priče iz života Olivera Dragojevića: 'U nešto se mora virovati. Ja najviše virujen u more'

Obitelj Dragojević slavi! Udovica legendarnog splitskog glazbenika dobila sedmo unuče

EKSKLUZIVNO Vesna Dragojević: 'Nakon Oliverovog odlaska, utjehu sam pronašla u unucima'

Zlatko Gall: 'Nitko od nas nije bio svjestan koliko je Oliver dotaknuo ljudi dok se nije dogodila tužna vijest'

Ponosne suze u Veloj Luci: Godina bez Olivera obilježena pjesmom na njegovoj prepunoj Pijaci

Linker
20. travanj 2024 00:13