Getty Images
skromna i uspješna ALEXANDRIA

29 joj je godina tek i već je napravila potres na političkoj sceni!

Najmlađa žena u vrhovnom američkom zakonodavnom tijelu, ALEXANDRIA OCASIO-CORTEZ, 29-godišnja je cura iz Bronxa koja je potresla političku scenu - jer se zalaže za socijalizam i tvrdi da su klimatske promjene opasnije od terorizma

Potkraj 2017. Alexandria Ocasio-Cortez, cura iz najsiromašnije njujorške četvrti Bronxa, radila je kao šankerica u Flats Fix Taco y Tequila, meksičkom restoranu na Manhattanu; samo godinu kasnije postala je najmlađa žena izabrana u američki Kongres i trenutačno je jedna od najvećih zvijezda američke političke scene.

- Kao i mnogi drugi, dugo sam vjerovala da u politici mogu uspjeti samo oni s puno novca, veza i društvenog utjecaja, ali trebalo je samo zasukati rukave i početi kucati ljudima na vrata - kaže nova kongresnica. Američki san te 29-godišnje Njujorčanke portorikanskih korijena, članice Demokratske stranke, ostvario se meteorskom brzinom. Iako je rođena u obitelji skromnog imovinskog stanja, njezini su se roditelji trudili da joj osiguraju što bolje obrazovanje.

WASHINGTON, DC - JANUARY 3: Member elect Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) and members of Congress congratulate newly elected Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) during the first session of the 116th Congress at the U.S. Capitol January 03, 2019 in Washington, DC. Under the cloud of a partial federal government shutdown, Pelosi reclaimed her former title as speaker and her fellow Democrats took control of the House of Representatives for the second time in eight years. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Getty Images

U srednjoj je školi na nekom znanstvenom natjecanju osvojila drugo mjesto i svemirsku nagradu: po njoj je jedan asteroid nazvan 23238 Ocasio-Cortez. Nakon što je 2011. na Bostonskom sveučilištu diplomirala ekonomiju i međunarodne odnose, u očekivanju boljeg posla radila je kao konobarica i šankerica kako bi novčano pomogla majci koja je za život zarađivala kao vozačica autobusa i spremačica. Njezin otac Sergio, mali građevinski poduzetnik, umro je 2008. od raka pluća u 48. godini pa je obitelj usred globalne financijske krize ostala bez glavnog izvora prihoda. Alexandria je tada uz studiranje radila i po dva posla; ponekad bi konobarila 18 sati dnevno kako bi obitelj imala za osnovne potrebe. Poznata i po inicijalima AOC, Alexandria Ocasio-Cortez politikom se počela baviti kao studentica: senatoru Edwardu Kennedyju volonterski je pomagala oko pitanja imigranata, a 2016. bila je među organizatorima predsjedničke kampanje senatora Bernieja Sandersa. Iste je godine sudjelovala u prosvjedu protiv gradnje naftovoda u indijanskom rezervatu Standing Rock Sioux. Zadivilo ju je kako Lakota Sijuksi stavljaju sve na kocku, pa čak i vlastite živote, kako bi sačuvali svoju zajednicu i način života, a nakon tog iskustva osjetila je snažan poriv da se za svoje ideale bori političkim sredstvima. Nedugo potom na nagovor lijevo orijentirane organizacije Brand New Congress odlučila je kandidirati se na izborima za Kongres i u zakonodavno tijelo federalne vlasti SAD-a ušla iz prvog pokušaja.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 26:  Alexandria Ocasio-Cortez speaks onstage during WE Day UN 2018 at Barclays Center on September 26, 2018 in New York City.  (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for WE Day)
Getty Images for WE Day

Sukladno svojim uvjerenjima, predizbornu kampanju financirala je sitnim prilozima građana, a donacije korporacija nije prihvaćala. Premda je skupila jedva 200.000, a njezin protukandidat tri milijuna dolara, brzo je stekla simpatije birača parolama o sveopćem zdravstvenom osiguranju, zajamčenom zapošljavanju, besplatnom studiranju, obnovljivim izvorima energije, minimalnoj satnici od 15 dolara te reformi imigracijske politike i pravosuđa.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 07:  Followed by members of the media, U.S. Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) leaves a news conference at the East Front of the U.S. Capitol February 7, 2019 in Washington, DC. The House Democrat freshmen held a news conference to call on Congress
Getty Images

Smatra da najveća opasnost za nacionalnu sigurnost SAD-a nisu teroristi, već klimatske promjene, i to, kaže, zna iz osobnog iskustva: njezinu je baku u Portoriku 2017. usmrtio strahotni uragan Maria. Osim što je pripadnica Demokratske stranke, također je članica nestranačke aktivističke organizacije Demokratski socijalisti Amerike. - Zalažem se za socijalizam, ali ne kao u Venezueli ili na Kubi, već takav koji podsjeća na ono što možemo vidjeti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj, Finskoj ili Švedskoj - tumači AOC. Njezinu kandidaturu podržavala je i glumica Cynthia Nixon, koja je lani pokušala postati guvernerkom države New York, ali nije uspjela. Alexandria je imala više sreće. Na izborima 6. studenoga 2018. u liberalnoj, Hispanoamerikancima napučenoj 14. njujorškoj izbornoj jedinici osvojila je čak 78 posto glasova i tako preko noći od konobarice postala zakonodavka svjetske velesile. - To je čudesno, kao borba Davida i Golijata - rekla je njezina majka Blanca Ocasio-Cortez (55), imigrantkinja iz Portorika. Alexandria je nakon pobjede izjavila kako nema novca da odmah unajmi stan u Washingtonu, jer tri mjeseca nije imala nikakvih prihoda, pa se u prijestolnicu preselila tek pošto je dobila prvu kongresničku plaću, i to sa svojim dečkom Rileyjem Robertsom, s kojim je prethodno živjela u jednosobnom stanu u Bronxu. Riđobradi Riley je web developer i konzultant za digitalni marketing. Alexandriju je upoznao tijekom jednog predavanja na Bostonskom sveučilištu, gdje je studirao umjetnost i sociologiju, a poslije je završio i poslovnu školu. Rođen je u Arizoni, ali se zbog svoje drage preselio u Bronx. Oboje vole prirodu i godišnje odmore najčešće provode u nacionalnom parku Acadia u Maineu.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 26:  Alexandria Ocasio-Cortez speaks onstage during WE Day UN 2018 at Barclays Center on September 26, 2018 in New York City.  (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for WE Day)
Getty Images for WE Day

Alexandria je vješta u promicanju svojih političkih ideja i svjetonazora preko društvenih mreža: na Instagramu je prati 2,3 milijuna sljedbenika, a na Twitteru 2,9 milijuna. Kad se na YouTubeu pojavila stara snimka gdje Alexandria uz pjesmu “Lisztomania” grupe Phoenix razuzdano pleše na krovu svojeg fakulteta, republikanci su se počeli javno zgražati, a ona im je odbrusila objavom na Twitteru: uz pjesmu “War” Edwina Starra zaplesala je pred vratima svojeg ureda u Kongresu.

- Čujem da republikance sablažnjavaju žene koje plešu. Čekam što će biti kad otkriju da plešu i članice Kongresa - napisala je uz taj video. Budući da joj još nisu uspjeli iskopati neki veći grijeh iz prošlosti, politički oponenti mogu je bockati samo nasitno. Na prvom zasjedanju novog saziva Kongresa njezin su dolazak popratili uzvicima negodovanja. Tog su dana mnoge kongresnice nosile bijelu odjeću u počast sufražetkinjama, pionirkama borbe za ženska prava, pa je i debitantica Alexandria blistala sva u bijelom. Republikanci posprdno komentiraju i njezinu odjeću: tobože je preskupa za socijalistkinju koja je politički kapitalizirala svoj težak život i skromno podrijetlo. AOC je za naslovnice nekih magazina zaista pozirala u dizajnerskoj odjeći, no sve su to bili posuđeni komadi. - Naviknite se na moj opaki stil; odlično se snalazim u trgovinama rabljene odjeće - poručuje nova zvijezda Demo­kratske stranke, koja još otplaćuje svoj studentski kredit. Njezina mama kaže kako je Alexandrijina težnja da jednog dana bude predsjednica SAD-a. Kako je krenula, to će joj možda i uspjeti, ali ne tako skoro - po američkim zakonima kandidati za predsjedničku funkciju moraju imati najmanje 35 godina.

Linker
16. travanj 2024 15:38