Iben Dissing Sandahl
 Egmont
IBEN DISSING SANDAHL

Autorica hit knjige 'Odgoj djece na danski način' otkriva 4 važna uvjeta za odgoj sretnog djeteta kroz igru

Autorica Iben Dissing Sandahl, koja je zahvaljujući bestseleru ‘Odgoj djece na danski način’ stekla mnoštvo hrvatskih poklonika, ponovno gostuje u Zagrebu, gdje će 20. ožujka u dvorani Školske knjige predstaviti svoj novi priručnik, ‘Danski način igre’.

Ova psihoterapeutkinja smatra da je za slobodnu aktivnost djece važno ispuniti četiri uvjeta - stvoriti ugođaj (poznati danski hygge), poticati ravnopravnost među spolovima i djecom (izbjegavati bilo kakve igre moći i nadmoći), omogućiti uvjete u kojima će razvijati dobre odnose s drugima te pružiti podršku kada dijete treba prijeći na napredniju razinu razvoja.

Što biste istaknuli kao najvažniju stvar vezanu uz igru?

Važno je da roditelji djetetu ne pretrpavaju dan aktivnostima koje će ga zaokupiti od jutra do večeri. Odvedite ga u prirodu i pustite ga da se istrči, zaprlja, izdivlja… Otklonite tehnologiju koliko je god moguće iz djetetova života i pustite ga da razvija maštu. Važno je ne strukturirati mu sve slobodno vrijeme i igru, nego dopustiti da samo dođe do ideja te istraži nove stvari. Dio života su i izgrebana koljena - padanje i podizanje.

Na čemu počiva slobodno vrijeme na danski način?

U Danskoj pokušavamo uvesti što više nestrukturirane igre, mnogo aktivnosti na otvorenome i u domu stvoriti mjesto gdje se mogu igrati po vlastitim uvjetima. Djeca sve do desete godine nakon škole odlaze na slobodni produženi boravak gdje ih se potiče na igru bez želje da ih se nešto nauči. Kod nas nije neobično vidjeti dijete kako se igra po hladnoći ili kiši. Često se i penju na drveće te bezbrižno gacaju po blatu. Danas roditelji često nastoje potaknuti igru s djecom.

Smatrate li da se trebaju naučiti samostalno razonoditi?

Svakako. Pustiti ih da ne rade ništa ili ih motivirati na samostalnu razonodu jako je važno za djecu jer potiče njihovu inventivnost. U Danskoj se na igru ne gleda kao na poticanje lijenosti, već na važan dio razvoja - djeca uživaju u istraživanju svijeta samostalno, ako im se ponudi prilika.

Što igranje donosi djeci i koliko utječe na njihov psihofizički razvoj?

Kroz slobodnu igru, da je nužno ne iniciraju odrasli, najbolje se razvija kreativnost i misaoni procesi. Istraživanja pokazuju da nesputana razonoda suzbija anksioznost kod djece, jača njihovu otpornost i poboljšava socijalne vještine. Također im daje osjećaj kontrole, što dovodi do veće autonomije. Osjećaj vrijednosti dolazi zahvaljujući vrlinama koje smo svladali tijekom života.

Linker
23. travanj 2024 19:58