Žuži Jelinek
 Boris Kovačev / Hanza Media
Sjećanje na divu

Bila je ispred svog vremena: Razumjela je homoseksualnost, znala kakve veze seks ima s ljubavlju, a nije tajila ni svoje životne neuspjehe

Žuži Jelinek preminula je prije četiri godine u Zagrebu. Napustila je ovaj svijet ostavivši iza sebe ostavštinu o kakvoj nije mogla ni sanjati u djetinjstvu koje je provela u siromaštvu.

Prije četiri godine otišla je legendarna Žuži Jelinek. Preminula je 23. siječnja 2016. godine u 96. godini života u Zagrebu. Bila je to vijest koja je rastužila mnoge koji su godinama pratili njezine kultne savjete koje je objavljivala u kolumni za Gloriju, ali i sve one koji su bili iole upoznati s likom i djelom slavne Žuži. Ona je jednostavno obožavala život i živjela ga je punim plućima. Osim kolumni i spisateljskog rada, Jelinek je bila proslavljena kao dizajnerica.

Životna priča ove žene bila je filmska, a potencijal je to koji je prepoznao čak i Steven Spielberg kada je o Žuži želio snimati film. Odbila je njegove ponude da dođe u Ameriku i pomogne mu snimiti njezinu životu priču, i to zbog toga što nije željela tamo provesti dvije godine.

Zagreb, 041214. 
Promocija nove knjige autorice Zuzi Jelinek, pod nazivom Zuzi - Zivot Zuzi Jelinek, u Zidovskoj opcini Zagreb.
Na fotografiji: Zuzi Jelinek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media
Žuži Jelinek

Na Borongaju se učila zanatu, a potom brzo stigla do Pariza

Ova velika gradska dama preminula je u svom prostranom stanu u centru Zagreba. Uvelike se razlikuje taj stan od onog u kojem je Žuži Jelinek počela svoj životni put. Naime, rođena je u Budimpešti, u obitelji gluhonijemog para koji se nakon njezinog rođenja doselio u Zagreb. Odrastala je Žuži u skromnoj obitelji na kraju Maksimirske ceste, a svakog dana išla je na Borongaj u školu za krojačice. Učila se tamo zanatu koji ju je kasnije proslavio diljem Europe. 'Ja sam željela sama uspjeti. Više od novca željela sam biti netko! Rođena sam u siromašnoj obitelji. Moji su roditelji bili Židovi i oboje su bili gluhonijemi. Naša nas je rodbina prezirala i uvijek su nas primali u kuhinji, a ne u salonu', znala je reći Jelinek.

Bila je tek djevojka kada su njezinu obitelj pogodile tragedije Drugog svjetskog rata. NDH joj je zbog židovskog podrijetla strijeljala braću, a roditelje su htjeli odvesti u Jasenovac. Kako bi ih spasila, provela je Žuži nekoliko noći s jednim talijanskim časnikom, iako je bila u braku sa zubarom Erihom Jelinekom. Cijelog života zapravo je Žuži voljela Eriha i godinama kasnije tvrdila je da se pokajala što ga je ostavila kada joj je bio nevjeran. Prevario ju je, naime, s guvernantom i ona preko toga nije prešla. Udavala se sveukupno četiri puta, a kao majka se ostvarila dvaput.

Opatija, 230711.
Zuzi Jelinek u svojem domu u Opatiji.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media
Žuži Jelinek

Udala se četiri puta, a prvog supruga nikada nije do kraja prestala voljeti

Ljubavni život nikada nije zanemarivala, a poslovni joj je uvijek bio u fokusu. Kako i ne bi kada je uspješno na početku karijere završila u Parizu i počela šivati kod Nine Ricci, a kratko i za Coco Chanel. Ispekla je zanat i pred Drugi svjetski rat u Zagrebu otvorila krojačku radnju. Tamo je šivala glamurozne haljine za Jovanku Broz, iako je zbog svađe s Titom jedno vrijeme Žuži bila primorala odseliti i u Ženevu. Kada ju je pozvao da se vrati, ova legenda je stigla i nastavila graditi respektabilnu karijeru. Ulagala je do kraja života u svoje znanje, pričala je sedam stranih jezika, dijelila je mudre životne savjete sa ženama koje su obožavale čitati Žuži.

Zagreb, 101111.
Zidovska opcina, Palmoticeva.
Predstavljanje knjige spisateljice Zuzi Jelinek 'Mijenjaju li se muskarci'.
Na slici: Zuzi Jelinek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media
Žuži Jelinek

Savjetovala je dame po pitanju braka i seksualnog života - za Gloriju je pisala čak 22 godine. Zahvaljujući bogatom životnom iskustvo napisala je i 11 knjiga.

Uvijek duhovita, britka na jeziku i u mnogočemu žena ispred svog vremena, Žuži je imala zaista legendarnh citata o ljubavi, seksu i životu, donosimo vam neke od njih:

O počecima ljubavi

'Kad upoznate čovjeka koji vam se svidio, tražite da vam priča o sebi, osobne stvari. Pitajte ga kako je proveo djetinjstvo. Bit će presretan. Gledajte ga u oči i pažljivo slušajte. I nikada ne idite s njim u krevet dok niste barem mjesec dana u vezi.'

Seks u vezi

'U ljubavi mislite nekad i gornjom glavom, ne samo ‘donjom’. I nemojte mu odmah dati. Neka čeka barem mjesec dana.'

Bogatstvo i udaja iz interesa

'Nikada ne bih savjetovala bogatu udaju. Bogatim je dečkima novac udario u glavu i misle da imaju sve. Rođeni u siromaštvu znaju se izboriti za bogatstvo i više ga cijene. Meni je važno, mojoj djeci nije. Rođeni u bogatstvu nesposobni su za život.'

Preljub - da ili ne?

'Imala sam puno muškaraca dok sam bila slobodna, ali nikad nisam varala muževe. Ima tu posla jer tada treba organizirati život i sa suprugom i s ljubavnikom. Sad mi je žao zbog svakog muškarca kojeg sam odbila. Stoga savjetujem ženama da si priušte svakog frajera kojeg požele. Poslije biste se mogle kajati zbog propuštenih prilika.'

Samopouzdanje svakog dana!

'Čim se ujutro probudite, pogledajte se u ogledalo i recite si na glas: ‘Da, lijepa sam, mlada sam i nitko mi ništa ne može’. Uredite se i krenite u nove pobjede.'

U sjećanje na Žuži donosimo vam neke od njezinih najpopularnijih kolumni ove velike dame, a u kojima progresivno progovara o ljubavnim i društvenim temama. Kako je Žuži promišljala svijet:

>> Žuži Jelinek: Preljubnici u ljetnim mjesecima najčešće griješe

>> Žuži poručuje: Nema ljubavi bez seksa

>> O SVINGERIMA Žuži analizira specifične muško-ženske odnose

>> ŽUŽI SAVJETUJE Ne opusti se i ne zapusti se

>> ŽUŽI SAVJETUJE Što učiniti kad vam neka od prijateljica baci oko na muža

>> ŽUŽI SAVJETUJE Nakon rastave ostanite uz svoju djecu

>>Žuži analizira sve svoje brakove

>> ŽUŽI SAVJETUJE Ljubav je jača i od prijateljstva

>> Žuži Jelinek: I seks ide kroz želudac

>> Žuži Jelinek o homoseksualcima: Sloboda i prava za sve

Linker
19. travanj 2024 22:52