Dr.Ksenija Kaleb u som domu u Metkovicu
150119
Snimio Sasa Buric
Saša Burić / Hanza Media
Dr.Ksenija Kaleb u som domu u Metkovicu
150119
Snimio Sasa Buric
Saša Burić / Hanza Media

borba za pravdu

EKSKLUZIVNO - KSENIJA KALEB: Moja istina o smrti dječaka iz Metkovića

  • 16.01.2019. u 15:21

  • Autor:
    • Dolores Tolić

Nakon što je proglašena odgovornom za smrt malog Gabrijela Bebića - iako mu je ona jedina u Metkoviću pokušala spasiti život - pedijatrica KSENIJA KALEB ekskluzivno za novi broj Glorije govori koliko joj znači podrška sugrađana koji su se digli na noge zbog te nepravde te kako su je razočarale kolegice koje malom pacijentu prije nje nisu pružile odgovarajuću pomoć

Otkako je prošli tjedan Hrvat­ ska liječnička komora objavila izvješće u kojem za smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića tereti liječnicu Kseniju Kaleb (43), zaposlenicu tamošnjeg Doma zdravlja, u obranu omiljene metkovske pedijatrice stao je njezin grad - ali i gotovo cijela domaća javnost. Mnoge je prenerazila situacija u kojoj se odgovornost za tu tragediju svaljuje na jedinu osobu koja je - prije Gabrijelovog dolaska u KBC Split - shvatila ozbiljnost situacije, prepoznala simptome sepse i pokušala mu spasiti život. Što su, uostalom, potvrdili i dječakovi roditelji koji su izjavili da im je ona jedina u Metkoviću pružila konkretnu pomoć. Kako bi zaštitili čast svoje sugrađanke Metkovčani su u ponedjeljak održali javni prosvjed zbog odluke HLK pa se ispred ambulante okupilo oko 700 ljudi svih uzrasta i profesija. Ksenija Kaleb zapravo je za brojne roditelje junakinja. Jer, osim što je dala sve od sebe da spasi život dječaku kojemu prije nje dvije liječnice nisu pružile odgovarajuću skrb, ova samohrana majka sada se mora boriti i sa sustavom. Ksenija Kaleb, koja zrači blagošću i toplinom, u ekskluzivnom razgovoru za Gloriju otkrila nam je da joj je ovo najteži period u dvadeset godina liječničkog staža. Ne može spavati ni jesti, u proteklih desetak dana vidno je smršavjela, a više od svega zabrinjava je kako će se sve ovo odraziti na njezinog jedanaestogodišnjeg sina Mihaela, koji joj je tijekom intervjua nekoliko puta prišapnuo da ne smije više plakati.

'Zbog sina mi je sve ovo dvostruko teže jer vidi koliko patim. Nemam apetita i ne sjećam se kad sam sjela za stol i nešto pojela, loše spavam i stalno mi se plače. Za Mihaela je to velika promjena jer sam dosad bila uvijek nasmijana i puna energije. Nas dvoje smo jako povezani, živimo sami otkako sam se 2012. rastala od njegova oca', priča Ksenija kojoj je medicina uvijek bila na prvome mjestu.

U razgovoru za Gloriju otkriva što se točno dogodilo tog 10. prosinca, kad je Gabrijela otac doveo njoj na pregled, što je, prema njezinom mišljenju, razlog za ovakvo izvješće te koje će korake poduzeti u obrani govori u razgovoru za Gloriju.