WireImage
PROMOCIJA KNJIGE U NEW YORKU

Gillian Anderson progovorila o problemima s kojima se borila godinama

Glumica Gillian Anderson (48) otkrila je - uoči njujorške promocije svoje druge knjige ‘Mi: Manifest za žene cijelog svijeta’ - nepoznate detalje iz privatnog života, kao što je borba s depresijom koja traje još od njezinih tinejdžerskih dana, pa do tegoba zbog preuranjene menopauze, s kojom se suočila prije dvije godine.

Glumica Gillian Anderson (48) otkrila je - uoči njujorške promocije svoje druge knjige ‘Mi: Manifest za žene cijelog svijeta’ - nepoznate detalje iz privatnog života, kao što je borba s depresijom koja traje još od njezinih tinejdžerskih dana, pa do tegoba zbog preuranjene menopauze, s kojom se suočila prije dvije godine.

"Jedno jutro sam potpuno izgubila kontrolu, bacila sam kaput pred svoju djecu i urlala: Moj život je užasan! Osjećala sam se kao da mi se cijeli svijet raspada." ispričala je glumica koja se proslavila kao Dana Scully, agentica FBI-ja u serijalu “Dosje X”, a 2014. je napisala i SF trilogiju “Saga o kraju Zemlje”. Otkrila je i da je odlazila nizu liječnika specijalista, no tek joj je stručnjak za menopauzu odredio dijagnozu i objasnio joj da su tegobe u tom životnom razdoblju kod žena uglavnom povezane sa smanjivanjem razine estrogena, što može prouzročiti depresiju, anksioznost, promjene raspoloženja i mučnine. Od knjige koju je napisala s prijateljicom, novinarkom Jennifer Nadel, slavna glumica očekuje da će ženama poslužiti kao vodič za kvalitetniji i sretniji život, bez obzira na to jesu li same, u braku ili samohrane majke, kao što su to autorice tog priručnika za samopomoć.

Kada ste se počeli zauzimati za prava žena?

Još kao tinejdžerica svima sam htjela dokazati da su djevojčice ravnopravne s dečkima, a za to sam se borila i tijekom karijere. Pritom ponajprije mislim na honorare, jer sam, kada smo počeli snimati ‘Dosje X’, bila plaćena manje od muškog kolege. No tu bitku još nisam dobila jer su mi i lani, dvadeset godina poslije, kada smo se okupili na snimanju nastavka serijala, opet ponudili niži honorar.

Tko vam je uzor u životu?

Moja mama Rosemarie, jer tata se još uvijek nada da ću naći 'normalan' posao. Mama mi je oduvijek govorila da mogu postići sve što želim. U tom duhu odgajam i svoju kćer, 20-godišnju Piper.

Jeste li imali problema nakon što ste se deklarirali kao feministica?

U jednom intervjuu sam rekla kako vjerujem u feminizam i žensku snagu pa mi je prijatelj poslao poruku da nije baš pametno što sam to javno izgovorila. No ja vjerujem da žene mogu utjecati na važne stvari, da mogu potaknuti promjene, i zato ih želim ohrabriti da se izbore za sebe i ne pristaju na ono što ne žele.

NEW YORK, NY - MARCH 13:  Jennifer Nadel and Gillian Anderson discuss
Getty Images
Jennifer Nadel i Gillian Anderson

Kako sebe doživljavate?

Kada ne snimam, ja sam obična majka koja se brine o djeci: s Piper uživam u dugačkim razgovorima, igram se sa sinovima Oscarom (10) i Felixom (8), meditiram, pišem, brinem se da je kuća uredna, ne šminkam se...

Koliko vam meditacija, o kojoj pišete u knjizi, pomaže u životu?

Kada su dečki bili manji, teže mi je bilo pronaći vrijeme za sebe. No sada uglavnom meditiram nakon što ih odvezem u školu ili se opuštam prije spavanja, što ponekad nije moguće jer mi se sinovi vole uvući u krevet.

Je li istina da rijetko koristite internet?

Da, imam profil na Facebooku i Twitteru, ali nemam wi-fi na mobitelu pa na mailove i poruke odgovaram samo kad sam kod kuće. Izbjegavam virtualna druženja, radije se nađem s osobom koju želim vidjeti. Drugi razlog zbog kojeg izbjegavam internet je činjenica da sam se, poput ovisnika, bila navukla na online kupnju. Jedva sam se toga riješila.

Što simboliziraju tri kruga koja se nalaze na naslovnici knjige i na vašem lijevom zapešću?

Krug označava povezanost, zatvara neki ciklus i zaokružuje jedno životno razdoblje. Krugove smo istetovirale Piper i ja prije nekoliko godina u Londonu, gdje živimo.

Linker
26. travanj 2024 05:10