Ivan Posavec
Heroine Domovinskog rata

Heroina na velikom platnu: Životna priča Karlovčanke koja je na prvoj crti bojišta provela više od 1700 dana

Sudbina Karlovčanke Sabine Protulipac, koja je nakon završetka srednje škole na ratištu provela gotovo pet godina, inspirirala je redateljicu Irenu Ščurić za snimanje dokumentarca čija će premijera biti na Filmskom festivalu u Puli.

Žena, majka, ratnica - te riječi najbolje opisuju životni put Karlovčanke Sabine Protulipac (46), umirovljene dočasnice HV-a i dragovoljke Domovinskog rata, koja je kao 18-godišnjakinja, s netom završenom medicinskom školom, krenula u obranu Hrvatske i na prvoj crti bojišta provela više od 1700 dana. Njezina životna priča te sudbine još dviju braniteljica - Mire Vrdoljak iz Vukovara i Zorke Klanaček iz Sydneyja - tema su kratkog dokumentarnog filma Irene Ščurić “Heroine Domovinskog rata - Pobjednice”, koji će danas, 20. srpnja, biti premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Puli.

- Film je nastao prema ideji braniteljice Mirjane Miličić. Ona je smatrala da treba istaknuti važnost i ulogu žena koje su se borile rame uz rame s muškarcima te je išla od grada do grada tražeći one s najdojmljivijim pričama. Iako nikad nisam pomislila da bi moja mogla završiti na filmu, rado sam se odazvala pozivu, a ideja se svidjela i mom suprugu Slavenu te kćerima Nini i Lori - kaže Sabina, koja se pred kamerama prisjetila nekih od najtežih trenutaka u životu. Primjerice, onog kada je 6. listopada 1991. ranjena dok je spašavala život svojem bratiću Miroslavu Caru.

Fotografiju s bratićem Miroslavom Carom, kojem je 1991. na bojišnici spasila život, Sabina je ustupila za potrebe snimanja filma ‘Heroine Domovinskog rata’

- Miroslav je bio pogođen gelerom u vratnu arteriju. Dok sam mu pokušavala zaustaviti krvarenje, pored nas je pala granata i jedna mi je kugla od devet milimetara prošla kroz rebra pored srca. Bila sam toliko pod adrenalinom da sam zgrabila puno težeg Miroslava i nosila ga do automobila u kojem su bili naši dečki. Uspjeli smo zajedno upasti u gepek i tako se vozili do bolnice. Tek kad su Miroslav i drugi dečki bili izvan životne opasnosti, osjetila sam bol u prsnom košu i shvatila da sam ranjena. Nedugo nakon što su mi izvadili kuglu, doznala sam da je naša obiteljska kuća u Turnju spaljena - sjeća se Sabina, koja je bila jedina žena u Interventnoj satniji 110. brigade, a njezini su je dečki, kaže, čuvali kao kap vode na dlanu.

Sudjelovala je u borbama ravnopravno s njima, a uz to je svuda sa sobom nosila sanitetski ruksak - zlu ne trebalo. On je danas eksponat u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj, koji je otvoren 5. srpnja. Muzej se nalazi u zgradi koju su branitelji nekoć zvali Hotel California, a obuhvaća jednu od najvećih zbirki naoružanja iz Domovinskog rata te brojne artefakte tog vremena, među kojima i Sabinine ordene te odoru u kojoj je ranjena.

sabina mihalic protulipac 01072019 karlovac fotografija ivan posavec
Ivan Posavec
Njezin sanitetski ruksak eksponat je u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj, koji je otvoren 5. srpnja

Iako je na bojištu prošla i vidjela svašta, nije se slomila, već je nakon rata ostala raditi u vojsci, gdje je našla ljubav svog života - branitelja Slavena Protulipca, koji je nakon rata završio studij elektrotehnike i postao satnik HV-a.

- Mnogi branitelji poslije rata nisu znali što bi sa sobom, a ja sam uvijek imala bezbroj poslova i zanimacija. Moj ispušni ventil bili su kreativni hobiji. Opuštam se crtajući anđele na staklu i domoljubne motive, a zabavljam preuređujući starinski namještaj. Veseli me plesanje folklora, dok kao članica Karlovačke građanske garde - povijesne protokolarne postrojbe Karlovca - godišnje sudjelujem na nekoliko desetaka nastupa. Predsjednica sam Kluba žena Domovinskog rata 110. brigade, koji je vrlo aktivan, a meni je posebno draga naša radionica za izradu suvenira koje prodajemo u humanitarne svrhe - kaže Sabina, koja je prije tri godine objavila knjigu “Dnevnik duše ratnika”. U njoj su se našli tekstovi i pjesme iz ratne bilježnice u koju je zapisivala važne događaje tijekom devedesetih. Pisala ju je kako bi to vrijeme ponosa i hrabrosti ostalo zauvijek sačuvano u sjećanjima, koja su sada, u filmu “Heroine Domovinskog rata - Pobjednice”, zabilježena i na velikom platnu.

Linker
11. travanj 2024 14:28