Twitter
prvi put u povijesti

Katie Bouman - tko je žena zaslužna za povijesnu fotografiju crne rupe

Svijetu je u srijedu po prvi put u povijesti predstavljena fotografija crne rupe, a najveće se zasluge za to pripisuju 29-godišnjoj znanstvenici Katie Bouman, ženi koja je predvodila tim koji je tri godine usavršavao algoritam i razvila program uz pomoć kojeg je snimka nastala.

Katie Bouman predvodila je tim globalne mreže znanstvenika ETH (Event Horizon Telescope) koji je snimio prvu fotografiju crne rupe koja ima masu 5,6 milijardu puta veću od našeg Sunca. Snimka se opisuje kao jedan od najvažnijih koraka prema razumijevanju svemira.

Izvrsna 29-godišnjakinja bila je postdiplomantica na glasovitom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), smjer električni inženjering i računalna znanost, kada je došla do ključnog algoritma za spajanje piksela teleskopskih fotografija. Njezin ga je tim potom usavršavao pune tri godine prije nego što su naposljetku snimili fenomen crne rupe u galaksiji Messier 87. O složenosti zadatka govori podatak da je Bouman sve te godine radila sa čak 200 znanstvenika, a kolike joj se zasluge pripisuju, govori činjenica da je MIT fotografiju crne rupe podijelio zajedno s njezinim portretom.

Do rezultata su Bouman i znanstvenici došli koristeći podatke s mnoštva radio teleskopa raspoređenih diljem planeta te su tako stvorili 'virtualni teleskop' efektivno veći i od same Zemlje. 'Razvili smo načine kako generirati sintetičke podatke i koristiti različite algoritme te smo ih testirali slijepo ne bi li spoznali možemo li obnoviti snimku. Nismo htjeli razvijati samo jedan jedini algoritam. Htjeli smo ih razviti mnogo na način da svaki ima ugrađene različite pretpostavke. Ako svaki od njih daje istu opću strukturu, to jača vaše samopouzdanje', rekla je oduševljeno Katie Bouman za CNN. 'Nitko od nas ne bi to mogao ostvariti sam. Ovo smo ostvarili zahvaljujući mnogim ljudima koji dolaze iz različitih područja stručnosti', naglasila je znanstvenica koja trenutačno radi kao profesorica na 'California Institute of Technology' u Pasadeni.

Još je 2016. godine, kad je tek krenula u ovaj projekt i pobudila zanimanje medija, rekla: 'Voljela bih sve vas potaknuti da izađete iz sjene i pomognete pomaknuti granice znanosti, čak i ako vam se to na prvi pogled čini misterioznim poput crne rupe. Crna rupa je jako, jako daleko i vrlo kompaktna. Dobiti fotografiju crne rupe u središtu galaksije mliječnog puta je ekvivalent snimanju fotografije grejpa na mjesecu, ali s radio teleskopom', govorila je tada u razgovoru za MIT News.

Vrsnoj znastvenici ljudi širom svijeta na društvenim mrežama čestitaju na uspjehu toliko važnom za čovječanstvo. Mnogi je uspoređuju s informatičarkom Margaret Hamilton koja je došla do ključnog softverskog koda za NASA-u koji je Apollu 11 omogućio slijetanje na Mjesec.

Linker
25. travanj 2024 09:43