Šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum i princeza Haya bint Al Hussein 2016.
 Getty Images
nigdje kraja muci

Kraljevski razvod: Princezu Hayu tek čekaju najteži dani, borba za djecu je početak

Nadugačko i naširoko pratili su svjetski mediji tegobnu priču oko bijega nesretne princeze Haye, najmlađe od šest supruga šeika Maktouma, vladara Dubaija, u Veliku Britaniju početkom godine. Ona i djeca proživljavaju teške dane, a javnost potresa vijest da su supružnici, ususret ročištu na londonskom Visokom sudu, odlučili izdati vrlo neuobičajeno priopćenje za medije.

Šeik Mohammed bin Rashid Maktoum od Dubaija (70), ujedno i potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata koji se na čelu Dubaija formalno nalazi od 2006. godine, i njegova najmlađa supruga, princeza Haya od Jordana (45) s kojom je u braku od 2004. godine, izjavu za medije dali su sastaviti tjedan dana prije dvodnevnog sudskog ročišta koje će se održati 30. i 31. srpnja. U priopćenju, koje je izdano sudskim putem, stoji: "Ti će se postupci odnositi samo na dobrobit njihove zajedničke djece i neće se odnositi na razvod ili financije.'

Šeik ima ukupno 23 djece, od toga s princezom Hayom dvoje, 11-godišnju kći Jalilu i sedmogodišnjeg sina Zayeda.

DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - FEBRUARY 21:  HRH Princess Haya Bint Al Hussein laughs on the final day of the Cartier International Dubai Polo Challenge 10th edition at Desert Palm Hotel on February 21, 2015 in Dubai, United Arab Emirates. The event takes place under the patronage of HRH Princess Haya Bint Al Hussein, Wife of HH Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Vice-President and Prime Minister of the UAE and Ruler of Dubai.  The Cartier International Dubai Polo Challenge is one of the most prestigious happenings in Dubai's sporting and social calendar. On this occasion Cartier launched their latest watch creation Cle De Cartier.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images for Cartier)
Getty Images for Cartier
princeza Haya Bint Al Hussein 2015.

Do saslušanja će doći nakon što je princeza Haya pobjegla u London, mjesecima pomno planirajući svaki detalj bijega, naravno, s razvodom u primisli. Na taj se vraški hrabar potez odlučila nakon što je saznala što se točno događalo s njegovom 33-godišnjom kćerkom Latifom. Latifa je, naime, prošle godine pokušavala pobjeći iz Dubaija i započeti novi život u SAD-u, no presreli su je i vratili, štoviše, završila je u zatvoru. Suprug je Hayi lagao i rekao da je Latifa bila oteta i žrtva iznude te da su je morali vraćati u Dubai, no Haya je saznala da su Latifu uhvatile specijalne postrojbe te je zatvorena, a sve je isplanirao otac ne bi li je spriječio u daljnjim pokušajima bijega. Nije bezvrijedno spomena niti to da je Latifa ocu stala na žulj i kad je snimila više videa u kojima je govorila da je njezin život laž i da je bila mučena. Javnosti nije poznato gdje se ona sada nalazi, tek se nagađa o zatvoru ili kućnom pritvoru.

ASCOT, ENGLAND - JUNE 17: Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, and Princess Haya bint Al Hussein in the Parade Ring on the fourth day of Royal Ascot at Ascot Racecourse  on June 17, 2016 in Ascot, England.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
Šeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum i princeza Haya bint Al Hussein 2016.

Potom je Haya saznala i da je prije Latife šeik bio zatočio i kćer Shamsu i tada se ozbiljno prestrašila se da bi takvu prisilu šeik mogao izvršiti i nad njom i njezin je život strepnja, tim veća što oboje žele skrbništvo nad djecom. Ako on pobijedi, postoji mogućnost da princeza Haya više nikada ne vidi svoju djecu. Kako piše Hello!, nakon bijega iz Dubaija početkom godine, sa svojom djecom živi u njihovom 85 milijuna funti vrijednom domu u Kensingtonu.

Kako ništa ne bi prepustila slučaju, princeza Haya je angažirala najpoznatiju odvjetnicu za razvode Fionu Shackleton, članicu Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva, koja je svojedobno zastupala princa Charlesa kad se razvodio od princeze Diane, slavnoga glazbenika Paula McCartneyja, a angažirala ju je i Petra Ecclestone.

Prince Charles, Camilla Duchess of Cornwall and Princess Haya of Jordan visit the newly refurbished 'Maiden' yacht
Prince Charles carries out royal engagements, London, UK - 05 Sep 2018, Image: 385403563, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Shutterstock Editorial
Profimedia, Shutterstock Editorial
Princeza Haya s vojvodom i vojvotkinjom od Cornwalla u Londonu 2018.

Linker
14. travanj 2024 18:25