Getty Images/Profimedia
NOVA ERA MODNE INDUSTRIJE

Modeli koji mijenjaju lice mode

Različitost nikada nije bila jača strana modne industrije - modne piste, kampanje i naslovnice bile su rezervirane za visoke, mršave i u najvećoj mjeri bijele modele. Sve donedavno.

U posljednjih nekoliko godina zahtjevi za modelima koji se ne uklapaju dotadašnje standarde industrije postali su sve češći: manekenke različitih rasa, one s oblinama, rođene s poteškoćama i trans modeli napokon su dobili svoje mjesto u svijetu mode, a nju u stopu prati i kozmetička industrija.

Luksuzne modne kuće sve se više udaljavaju od strogih podjela na muško i žensko te je predstavljanje zajedničkih kolekcija postalo mainstream koji predvode brendovi Burberry, Gucci i Bottega Veneta, a s uniseks linijom novu je sezonu započela i Vivienne Westwood.

"Ona i on zabavljaju se s uniseks kolekcijom i dijele odjeću" - stoji u opisu nove linije predstavljene na Tjednu muške mode u Londonu koja obiluje odijelima i haljinama namijenjenima i ženama i muškarcima.

January 9, 2017 - London, Greater London, United Kingdom - Vivienne Westwood's runway at LFW Men's January 2017. A model walks the runway at the Vivienne Westwood show during London Fashion Week Men's collections at Seymour Leisure Centre..Dame Vivienne Isabel Westwood  is a British fashion designer and businesswoman, largely responsible for bringing modern punk and new wave fashions into the mainstream..Westwood came to public notice when she made clothes for Malcolm McLaren's boutique in the King's Road, which became famous as ''SEX', Image: 310411608, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Također, i beauty industrija je na samom početku godine krenula u korak s uniseks trendom. Najprije je lansirana kolekcija popularnog kozmetičkog brenda MAC i Caitlyn Jenner, a netom poslije je i američka kozmetička kuća Maybelline angažirala vizažista Mannyja Gutierreza, čiji Instagram profil prati oko tri milijuna obožavatelja, kao zaštitno lice za svoju novu maskaru. Uslijedila je i ona L'Orealova za puder True Match naziva "Your Skin, Your Match" u kojoj glavne uloge imaju glumica i aktivistkinja, transrodna žena Hari Nef, trudna Blake Lively, model Darnell Bernard i još desetak ljudi različitog etničkog podrijetla, boje kože, teksture kose...

Različitost je trenutačno pun pogodak za modne i beauty brendove, a mijenu predvode "neobični" modeli: od ambasadorica s vitiligom, stanjem koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima tijela, pa sve do albino modela i plus-size manekenki.

Winnie Harlow

Predstavila se kao natjecateljica "America's Next Top Model", a najpoznatija je kao ambasadorica brenda Desigual. Kanađanki je vitiligo dijagnosticiran kada je imala samo četiri godine, ali je unatoč tome uspjela ostvariti karijeru predstavljajući kolekcije za Diesel i Ashish.

Getty Images
Winnie Harlow

Myla Dalbesio

Prije 12 godina osvojila je krunu Miss Wisconsin, ali njezin put do uspješne karijere u modelingu nije bio bez trnja. S obzirom na to da je nisu mogli svrstati ni u mršavice, ali ni u plus size modele, agencije je nisu htjele zaposliti. Ipak, zahvaljujući agenciji Ford and Next sada iza sebe ima kampanje za Calvin Klein i editorijal u Vogue India.

Diandra Forrest

Njujorčanka Diandra Forrest imala je teško djetinjstvo, kada su joj se rugali zbog albinizma zahvaljujući kojem danas prima samo pozitivne komentare. Ona je prvi albino model kojeg predstavlja velika agencija - Elite Models NY - i iza sebe ima nastupe na revijama luksuznih modnih kuća kao što su Vivienne Westwood, Jean Paul Gautier i Erikson Beamon.

Profimedia
Diandra Forrest

Ruth Bell

Britanska manekenka ističe se svojom originalnom kratkom kosom koju je skratila za snimanje kampanje kuće Alexander McQueen i od tada je po toj frizuri postala prepoznatljiva i vrlo tražena - Burberry, Gucci, Versace i Saint Laurent samo su neki od brendova za koje je prošetala modnom pistom.

Getty Images
Ruth Bell

Candice Huffine

Jedna od najpoznatijih plus-size modela krasila je naslovnicu magazina Vogue Italia i nosila reviju za Sophie Theallet, a osim toga je strastvena trkačica. Lani je završila njujorški polumaraton zbog čega je i razbila stereotip klasičnog izgleda sportaša što dokazuje i njezino pojavljivanje na naslovnici magazina Women's Runner.

Getty Images
Candice Huffine

Lineisy Montero

Kratka, prirodna kosa oduvijek je bila rijetkost na modnoj pisti, ali sada je sve češća, djelomično zahvaljujući i Lineisy Montero. Jedna od najtraženijih modela nosila je revije za kuće Dior, Prada i Jason Wu te krasila naslovnicu Teen Voguea.

Getty Images
Lineisy Montero

Jillian Mercado

Njujorškom modelu dijagnosticirana je mišićna distrofija još u djetinjstvu zbog koje je veći dio života provela u kolicima. Zastupa je agencija IMG, a dosad je snimila kampanje za Diesel i Nordstrom te odradila snimanje za CR Fashion Book.

Andreja Pejić

Transrodna žena Andreja Pejić, Bosanka iz Tuzle koja se proslavila kao androgini model, ima poprilično impresivan modni životopis. Nosila je revije za kuće DKNY, Jean Paul Gautier i Jeremy Scott, a trenutno je zaštitno lice brenda Reformation.

Reuters
Andreja Pejic

Hari Nef

Američka glumica i model Hari Ref je transrodna žena koja je nosila revije na Tjednu mode u New Yorku za brendove Hood By Air i Eckhaus Latta, glumila je u drugoj sezoni serijala "Transparent", a sada je jedno od lica nove L'Orealove kampanje.

Reuters
Hari Nef

Linker
17. travanj 2024 01:02