Voditelj bistroa Ivan Beganović, glavni kuhar Lovro Smetiško, konobar Ivan Števura i kuhar Luka Kirac
 Ines Stipetić
haustor haus

Muški tim za ženski hedonizam: Zagrebački bistro ima delicije samo za najfinija nepca

Zagrebački kuhar LOVRO SMETIŠKO i ekipa njegova bistroa osmislili su meni s neodoljivim delicijama od vrhunskih domaćih namirnica, koje pripremaju s mnogo ljubavi i prema pravilima ugledne londonske kulinarske škole

Dečki, jako sam ponosan na vas. Iskreno, prvi put se ničega ne sramim, niti jednog jela koje smo ponudili gostima. A dobili smo i puno pohvala - rekao je mladi zagrebački kuhar Lovro Smetiško (28) kolegama iz bistroa Haustor Haus nakon što su, nedavno, prvi put organizirali zah­­tjevnu večeru u sedam sljedova uz koje su servirali biodinamička vina od grožđa uzgojenog bez umjetnih gnojiva i pesticida. Bilo je to uspješno vatreno krštenje proljetos otvorenog dvorišnog bistroa u centru Zagreba gdje bi se ovakve ekskluzivne večere trebale priređivati jednom mjesečno. To je samo jedan od noviteta kojima mladi chef s diplomom prestižne londonske kulinarske škole Le Cordon Bleu i praksom u vrhunskim restoranima u Irskoj, Francuskoj i Austriji, namjerava obogatiti ponudu bistroa, gdje s njim radi još osam muškaraca te dvije dame.

Ines Stipetić
Uigrani kuharski dvojac: Luka Kirac i Mihael Baša

- Nisam planirao zaposliti samo dečke, no tako se dogodilo. Ipak drago mi je da mušku energiju “razbijaju” naše cure, pomoćna kuharica Petra i konobarica Mirna, a dolazi nam i mnogo dama. Pri izboru zaposlenika kriterij mi je njihovo znanje, energija te odgovornost prema poslu. Uvjeren sam da sam okupio odličan tim, s kojim ću, nadam se, ponudu proširiti i na vinski bar, nedjeljom ćemo imati brunch (spoj doručka i ručka), a planiramo i doručak s prirodnim sokovima, smoothiejima, domaćom čokoladom... - kaže Lovro Smetiško, koji u bistrou priprema samo jela od najboljih, organski uzgojenih namirnica. Jedino čime je na našem tržištu nezadovoljan je ponuda mesa pa planira nabaviti stoku s jedne bio farme u Austriji te meso obraditi prema najsuvremenijim standardima kako bi bilo zdravije, ukusnije i mekše pri konzumaciji. - Surađujemo s nekoliko domaćih OPG-ova. No vjerujem da možemo doći do još kvalitetnijih namirnica. Zato losos nabavljamo isključivo u Irskoj jer je jedan od najboljih na svijetu.

Ines Stipetić
Voditelj bistroa Ivan Beganović, glavni kuhar Lovro Smetiško, konobar Ivan Števura i kuhar Luka Kirac

Odnedavno gostima po prihvatljivoj cijeni nudimo domaću pastrvu koja je neopravdano zapostavljena. Odustali smo od divlje jadranske ribe jer je u nabavi preskupa pa je onda skupa i gostu, a mi želimo ponuditi kvalitetnu hranu po fer cijenama - kaže Lovro Smetiško, koji smatra da se svaka namirnica može vrhunski obraditi i servirati.

Ines Stipetić
Smoothie od malina i borovnica

- Kulinarstvo je teška profesija, no uspjeh neće izostati ako se radi s ljubavlju i prema pravilima struke - kaže mladi kuhar koji je tijekom školovanja dobio mnogo savjeta, no najčešće se sjeti onoga koji mu je dao vrsni francuski chef, slastičar Olivier Mourelon: na kraju dana shvatiš da je svako jelo koje si izmislio već netko drugi pripremio. Zato se trudim biti jedinstven i gostima nudim domaća, jednostavna jela pripravljena na vrhunski način i od prvoklasnih namirnica.

Ines Stipetić
Ines Stipetić
Ines Stipetić

Linker
16. travanj 2024 02:54