Reuters
feljton

Orlando Bloom: Zvijezda na pragu zrelih godina

Britanski glumac, zvijezda filmova "Pirati s Kariba" i "Gospodar prstenova", poznat i kao zavodnik koji je osvojio mnoge holivudske ljepotice i bio u braku s modelom Mirandom Kerr, slavi 40. rođendan s pop pjevačicom Katy Perry s kojom je u vezi već godinu dana.

Orlando Bloom novu je 2017. dočekao u velikom stilu, možda i zato što je to godina u kojoj slavi okrugli, 40. rođendan: on i njegova djevojka, američka pjevačica Katy Perry, zadnje su minute stare godine ispratili glasno, zajedno s gomilama ljudi na ulicama Tokija.

- Izgubljeni u Tokiju... odbrojavali smo s neznancima na ulici. Sve je kako treba biti. Za bolju Novu godinu - napisala je 32-godišnja Perry na Instagramu, dok se kraj nje vidi Bloom kako se smije i viče "Sretna Nova godina!".

Hoće li 2017. doista biti sretna za britanskog glumca i njegovu djevojku i hoće li se zvijezda "Gospodara prstenova", "Pirata s Kariba", "Troje" i "Kraljevstva nebeskog" napokon smiriti uz svoju odabranicu, kao što bi priličilo zrelim godinama u koje je ušao početkom siječnja? Glasine o njihovom razlazu koje su se pronijele medijima negdje u studenom očito su bile netočne jer je par nakon gotovo godinu dana hodanja još samo dodatno učvrstio svoju vezu. Koliko su stabilni i odgovorni, pokazali su i za Božić kad su im se u uživanciji na snijegu na skijalištu Jackson Hole u Wyomingu pridružili i Orlandov sinčić Flynn, rođen u braku s manekenkom Mirandom Kerr (33), te i sama Miranda i njezin novi partner, sedam godina mlađi osnivač Snapchata Evan Spiegel.

Rex/Guliver
Kao vojvoda od Buckinghama u filmu "Tri mušketira" snimljenom 2011.; kao mljekar koji postaje boksač u filmu "Calcium Kid" iz 2004.; na setu filma "Pirati s Kariba" 2003.; s Diane Kruger u filmu "Troja" iz 2004.

Miranda Kerr, jedna od najseksepilnijih manekenki svijeta, rastala se od Orlanda još prije tri godine, navodno zato što se glumac prečesto opijao, ali roditelji se i dalje zajednički posvećuju svojem sinu.

- Volimo jedno drugo. Mi smo obitelj. I bit ćemo uvijek povezani. Nema nikakve dvojbe da ćemo zbog našeg sina i zbog svega ostalog uvijek podržavati jedno drugo i voljeti se jer smo Flynnovi roditelji - objasnio je Bloom u TV emisiji Kate Couric.

Upravo je rođenje malenog Flynna 2011. već jednom potaknulo glumca da svijet pogleda drugim očima i da se primiri, bar nakratko, ali to nije dugo potrajalo, a nije bilo ni prvi put. Produhovljeni i tankoćutni Legolas iz "Gospodara prstenova" i osjetljivi Will Turner iz "Pirata s Kariba" privatno je ovisnik o adrenalinu sklon ludovanju s motorima, skijama i autima, partijanju s toliko alkohola da u jednom trenutku više ne zna gdje se nalazi i općenito ne baš odgovornom ponašanju, ali čini se da mu je sama sudbina povremeno slala poruke upozorenja na koje se ipak nije potpuno oglušio nego je barem pokušao promijeniti ponašanje i naći smirenje.

Rex
Hobi su mu motori: ima ih nekoliko, a osnovao je i tvrtku koja ih dorađuje

Prvi put shvatio je da nešto mora promijeniti u dobi od samo 21 godine, kad je doživio nesreću koja je mogla završiti tragično. Nakon kasnonoćne zabave s prijateljima, tijekom koje se i previše popilo, Bloom je nepromišljeno odlučio preskočiti s jedne krovne terase na drugu, ali umjesto na čvrsti krov, stao je na žlijeb koji je popustio pod njegovom težinom. Pao je s visine od dva kata i smrskao nekoliko kralježaka.

- Do tada nisam cijenio život, nisam razmišljao o smrti ni o tome da nismo nepobjedivi. A onda sam proveo četiri dana zureći u strop u bolnici i razmišljajući o mogućnosti da ostatak života provedem u kolicima - sjeća se i danas Bloom. Liječnici su ispočetka sumnjali na ozbiljno oštećenje i davali su mu vrlo slabe izglede za oporavak. Ali nakon samo nekoliko tjedana, Bloom se oporavio i izišao iz bolnice na vlastitim nogama. Ipak, trebalo je vremena da mu taj zastrašujući događaj dopre do mozga.

- Kad sam izišao iz bolnice, opet sam se bacio naglavačke u partijanje. Trebalo mi je dva ili tri mjeseca da shvatim da je to moj život, jedini koji imam, i da ne želim sve izgubiti - priznaje Bloom. I tada je poduzeo neke korake: prije svega, prestao je voziti motore i aute kao da je na trkaćoj stazi, a s vremenom je unio i druge promjene - prestao je, primjerice, piti kavu i - za Engleza gotovo nezamislivo - čaj te prešao na vegetarijansku prehranu.

Getty Images
Kao Unicefov ambasador dobre volje 2007. je posjetio Nepal

No, Bloom se i inače, i prije i poslije ove nesreće, često razbijao. Tri je puta imao frakturu lubanje, razbio je nos dok je igrao ragbi, slomio obje noge, jednu na skijanju u Švicarskoj, jednom je slomio nožni zglob na bordanju, slomio je ruku i prst na nozi, a na snimanju prvog "Gospodara prstenova" pao je s konja dok je izvodio kaskaderski trik i slomio rebro.

- Moram priznati da sam pomalo sklon nezgodama - rekao je Bloom ne ulazeći u razloge. Spas od samouništenja kojem očito naginje potražio je i u Nichiren budizmu. Preobratio se 2004. u obredu u međunarodnom budističkom centru Soka Gakkai u Londonu, ali već i prije toga viđen je s budističkim brojanicama.

- Pokušavam biti čovjek od integriteta i živjeti ispravno... Mislim da je ljudskost najvažnija. Ako nije, ne znam što jest. Radi se o poštovanju za ljudski život. Nije važno tko ste, koje ste vjere, koje boje kože ili kakve su vam seksualne sklonosti - objasnio je Bloom svoj izbor te dodao: - Filozofija iza budizma vrlo je aktualna danas i put je prema nalaženju mira... Vjera po mojem mišljenju daje ljudima onaj čvrsti oslonac koji im pomaže da žive svoj život i budu dobri ljudi.

Rex/Guliver
S 11 godina u vrtu obiteljske kuće u Canterburyju te na ljetovanju u Španjolskoj.

Bloom se nije rodio kao budist već kao pripadnik Anglikanske crkve, 13. siječnja 1977. u Canterburyju u Velikoj Britaniji, dvije godine poslije sestre Samanthe, a roditelji, profesorica jezika Sonia Copeland i Harry Saul Bloom, južnoafrički pravnik, pisac i borac protiv apartheida i prijatelj Nelsona Mandele, dali su mu ime po Orlandu Gibbonsu, engleskom skladatelju iz 16. stoljeća. Harry Bloom umro je kad su Orlandu bile samo četiri godine, a s 13 je doznao da mu je biološki otac zapravo Colin Stone, obiteljski prijatelj. No, nije bila riječ ni o kakvom preljubu nego o dogovorenom činu: Sonia je sa Stoneom zanijela na izričiti zahtjev muža koji zbog bolesti više nije mogao imati djece pa je svjesno prihvatio sina drugog muškarca kao svojeg.

Getty Images
Na premijeri filma "Kraljevstvo nebesko" s majkom Sonijom, bakom Betty Josephine, sestrom Samanthom i ocem Colinom

Umjetnost, posebno gluma, bila je Orlandu važna od najranije mladosti. Već sa 16 godina pridružio se Narodnom kazalištu mladih, zatim se upisao na dramsku akademiju te na prestižnu dramsku školu Guildhall, koju su završili i Damian Lewis, zvijezda serijala "Združena braća" i "Domovina", i slavni Ewan McGregor iz "Ratova zvijezda" i "Moulin Rougea". Samo dva dana nakon što je 1999. diplomirao, dobio je ulogu Legolasa. Premda je na audiciju došao za ulogu Faramira, redatelj Peter Jackson smjesta je u mladom, 180 cm visokom i mršavom glumcu profinjena lica prepoznao dugokosog vilenjaka koji vješto barata lukom i strijelom.

Filmska trilogija o Prstenovoj družini ne samo da je postigla rekordnu zaradu - gotovo tri milijarde dolara - nego je i pretvorila mladog glumca u zvijezdu; prema statistici portala Screensavers, u siječnju 2004. Bloom je nadmašio Britney Spears po broju skinutih fotografija za čuvara zaslona za računala, a članstvo u streljačkim klubovima naglo je naraslo jer su mnogi dječaci htjeli postati vješti s lukom i strijelom poput Legolasa.

Uloge koje su slijedile u filmovima kao što su "Pirati s Kariba" i "Troja" još su mu povećale popularnost, ali na neki način i umanjile prepoznatljivost. Kako su ga obožavatelji najčešće viđali u filmskim kostimima, u svakodnevnoj je odjeći često bio poprilično neprimjetan. Redatelj Cameron Crowe, s kojim je Bloom 2004. snimao film "Elizabethtown" u Kentuckyju, ispričao je kako su se djevojke skupljale na ulicama samo da ga vide.

- Bio je nevjerojatno popularan, ali nitko zapravo nije znao kako izgleda. U Lexingtonu je u istom hotelu s nama odsjela ženska nogometna momčad i sve su neprestano u čoporima lutale hodnicima u potrazi za Bloomom. A on je stajao ondje pred njima - sjeća se Crowe. Obožavateljice nisu nimalo smetale Bloomu koji je, po vlastitom priznanju, glumac postao najviše "zbog žena". A žena je u njegovom životu bilo i previše, i svaka je kod njega budila burne emocije.

- Jednom sam odletio u Dubai samo zato da budem s djevojkom. A jednoj sam poslao avionsku kartu da iz Irske doleti k meni. I došla je - povjerio je Bloom novinarima. Popis žena s kojima je bio, ili se priča da je bio, doista je impresivan. Bloom je navodno hodao s Lindsay Lohan, i to dok je devet godina mlađa starleta bila gotovo kažnjivo mlada, a kratko je u vezi bio i s kolegicom Sienom Miller, negdje 2001. Nešto dulje, gotovo četiri godine, trajala je njegova veza s australskom glumicom Kate Bosworth. Bloom je razdragano pričao kako je "božanstveno kad se zaljubljuješ u nekoga i ne možeš prestati misliti na tu osobu", ali tijekom tog vremena, bilo je i prekida i ponovnih sastanaka, a par se definitivno rastao 2006. dok je Bloom snimao na Bahamima, a Kate Bosworth u Australiji. Glumica je poslije rekla da ju je to emocionalno uništilo, a nakon konačnog raskida počela je patiti od vrtoglavica. No, ni dok su bili zajedno Bloom nije bio monogaman: navodno je imao kratku vezu s osam godina starijom supermanekenkom Helenom Christensen, s TV voditeljicom Vanessom Minillo i svojom partnericom iz "Elizabethtowna" Kirsten Dunst.

Nekoliko godina bio je u vezi s Kate Bosworth, s kojom je u Maroku udomio dva psa, a u braku s australskim modelom Mirandom Kerr bio je od 2010. do 2013. godine

Nekih godinu dana nakon što je pukla veza s Bosworth Bloom se upustio u novu ozbiljnu vezu, ponovno s djevojkom iz Australije, manekenkom Mirandom Kerr.

- Orly je morao pitati mojeg agenta da mu da moj telefonski broj. Nisam mu ga htjela dati zato što sam tad hodala s drugim muškarcem. Nazvao me i jedno smo vrijeme bili prijatelji, a onda se to razvilo u nešto više - objasnila je Miranda Kerr. Vezu su neko vrijeme tajili, smijuljili se kad su ih novinari pitali je li vjenčanje na vidiku i općenito se držali kao da je njihova privatnost nešto najvažnije na svijetu. Onda su ipak 2010. priznali da su se zaručili, mjesec dana poslije su se vjenčali, a sljedeće godine na svijet je došao i maleni Flynn.

U braku je bilo mnogo uspona i padova, ne samo zbog Orlandove sklonosti da preduboko zaviri u čašicu nego i zbog njegovog neprestanog koketiranja - i više od toga - s drugim ženama. Svakako je bio preblizak s partnericom u njujorškoj kazališnoj predstavi "Romeo i Julija", u kojoj je Bloom bio Romeo, a 27-godišnja Condola Rashad tamnoputa Julija.

- Sve su to glupe glasine, samo smo kliknuli na pozornici - ustvrdila je tada Condola, inače kći glumice Phylicije Rashad, koja je igrala Clair Huxtable, suprugu Billa Cosbyja u nekad popularnoj seriji "The Cosby Show". No, Miranda Kerr izgleda nije tako blagonaklono gledala na cijelu stvar, tim više što su se spominjala još neka ženska imena, kao što su manekenka i Miss Bogote Carolina Guerra, Orlandova partnerica iz "Gospodara prstenova" Liv Tyler i glumica i pjevačica Selena Gomez, povremena djevojka Justina Biebera. Što su od toga bile samo glasine, a što stvarne veze, teško je odrediti, ali s priličnom se sigurnošću može reći da Bloom nije bio utjelovljenje bračne vjernosti. No, nije to bila ni Miranda, koja se pak malko previše zbližila s Bieberom dok je još debelo bila u braku s Bloomom, a cijela je priča završila tučnjavom i gadostima: u restoranu Cipriani na Ibizi, gdje su se slučajno sreli, Bieber je pružio Bloomu ruku, a ovaj ga je opalio šakom. Bieber je zbrisao iz restorana, a osvetio se nisko - objavio je Mirandinu sliku u bikiniju.

Naposljetku se, nakon svih ovih cirkusa, par sporazumno rastao krajem 2013., a Orlando je to pokušao objasniti: - Znate, život katkad ne ispadne onako kako smo planirali ili se nadali. Srećom, oboje smo odrasli ljudi i profesionalci i volimo jedno drugo. I najvažnije od svega, volimo svog sina.

Na plaži u Santa Barbari s jednim od svojih kućnih ljubimaca i sa sinom Flynnom kojeg je dobio u braku s Mirandom Kerr.

Ipak, došlo je do nekih pomalo bizarnih situacija kad su se nekadašnji prijatelji pretvorili u nove ljubavnike: još dok su bili u braku, Miranda i Orlando bili su u vrlo prijateljskim odnosima s milijarderom Jamesom Packerom, osmim najbogatijim čovjekom Australije, i njegovom suprugom, pjevačicom i manekenkom Ericom Baxter, i zajedno su odlazili na odmor na Tahiti. Nakon razvoda Miranda je prohodala s Packerom, dok je Erica, tad već Packerova bivša žena, snimljena kako uživa na španjolskom suncu s Orlandom.

- Ja i Erica stari smo prijatelji, znamo se jako dugo i među nama nema ničeg više od prijateljstva - izjavio je Orlando, a Miranda je uporno nijekala vezu s Packerom, dok je istodobno snimljena kako se ukrcava na njegovu superluksuznu jahtu.

Bloom je kasnije nanizao još pregršt kraćih i duljih veza, među ostalim s bugarskom gimnastičarkom i manekenkom Ninom Dobrev, deset godina mlađom brazilskom glumicom Luisom Morales i zvijezdom "Kućanica" Evom Longorijom, a onda je početkom 2016., nakon zabave na dodjeli Zlatnih globusa, prohodao s Katy Perry - s kojom je, kako se čini, počeo mutiti još u braku s Mirandom.

Veza je, bar zasad, prilično burna, a golemu senzaciju par je izazvao ljetos kad su ih fotografirali kako veslaju na dasci negdje uz obale Sardinije - Katy pristojno pokrivena, a Orlando gol kao od majke rođen, samo sa šiltericom i sunčanim naočalama. U studenom prošle godine pronijela se vijest da su se rastali, uglavnom zato što je 32-godišnja pjevačica odlučila da joj ne nudi budućnost kakvu priželjkuje; ona želi obitelj i djecu, a njemu to nakon jednog neuspjelog braka nije bilo ni na kraj pameti.

Getty Images
Od siječnja 2016. u vezi je s pjevačicom Katy Perry

- On jednostavno nije spreman na to da se smiri, oženi i ima djecu - izjavio je jedan njegov prijatelj, dok je Perry istodobno priznavala kako su joj djeca u fokusu. Kako se moglo i očekivati, putevi su im se razišli, no onda opet i spojili. Hoće li se Katy morati još malo strpjeti, ili je Orlando napokon spreman za miran obiteljski život sad kad navršava 40.?

Što god odluče, pred njima je prilično skučen izbor kuća i stanova. Glumac čiji se imutak procjenjuje na 35 milijuna dolara vlasnik je raskošnog stana u New Yorku, u trendi četvrti Tribeca, u zgradi Sugar Loaf, ali stan je stavio na prodaju (uglavnom zato što mu je susjeda Taylor Swift kod koje se često održavaju bučni partyji) po cijeni od 5,5 milijuna dolara. Imanje u Hollywood Hillsu iznajmio je odmah nakon neugodne provale takozvane Bling Ring bande koja je iz kuća slavnih krala dizajnersku odjeću, cipele, parfeme, donje rublje i nakit, a nedavno ga je i prodao po cijeni od 3,9 milijuna dolara i trenutačno ima samo kuću u Londonu, koju je izgradio prema svim ekološkim načelima, sa solarnim panelima na krovu. Glumac je spominjao da će se preseliti u Sjevernu Karolinu ili u Zapadnu Virginiju, jer se, kako je rekao, zasitio života kakvim se živi u Los Angelesu. Možda je doista spreman za promjenu?

Linker
19. travanj 2024 08:10