Profimedia, Landmark
Diane Keaton i Woody Allen

Par koji je stvorio neke od kultnih filmova svjetske kinematografije

Upoznali su se 1968. na brodvejskoj predstavi „Sviraj to ponovno, Sam“ gdje se ona prijavila za ulogu, a on je, naravno, bio redatelj. Nakon tog susreta slijedilo je zanimljivo filmsko razdoblje prožeto međusobnom inspiracijom.

Glumica Diane Keaton i redatelj Woody Allen u periodu između 1971. i 1993. snimili su osam filmova od kojih je onaj najslavniji o Annie Hall (1977) postigao najkomercijalniji uspjeh. Diane je za njega osvojila Oscara za Najbolju glumicu dok je Woodyju Allenu donio Oscara za najbolju režiju, film i scenarij. Kažu da je upravo taj film bio autobiografski prikaz njihove veze iako je ona već u vrijeme snimanja filma postala manje službenom te par više nije živio zajedno. U centru zbivanja je komični intelektualac čiji život u New Yorku predstavlja konstantni ljubavni neuspjeh sve dok se ne zaljubi u Annie Hall. Pravo ime Diane Keaton je Diane Hall, a njen nadimak je "Annie" i upravo ju je ova uloga lansirala među tadašnje modne ikone. Naime u filmu je Annie nosila 'mušku' vrećastu odjeću uvijek nekoliko brojeva preveliku što je bio dio njezinog šarma. Nakon filma trend muških sakoa i kravata nametnuo se sam od sebe. Ovaj kultni film sutra, 1. veljače, otvora Ciklus filmova Diane Keaton i Woodyja Allena u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Par je profesionalnu i ljubavnu vezu prekinuo krajem sedamdesetih, a Diane se nakon toga u njegovim filmovima pojavila još dvaput; u "Radijskim danima" (1987) i u "Zagonetnom ubojstvu u Manhattanu" (1993). Na programu u Tuškancu prikazivat će se još i uspješnice "Interijeri" i "Manhattan", a raspored prikazivanje saznajte ovdje.

Linker
20. travanj 2024 00:07