Vedran Peteh
NEOBIČNA FOTOGRAFSKA RADNJA

Povratak u prošlost u Zagrebu: Bračni par otvorio studio kojim će biti oduševljeni svi obožavatelji retro fotografija

Bračni par iz Zagreba Andrea i Dino Gulić otvorili su studio u kojem se svi ljubitelji retro izričaja mogu fotografirati odjeveni u najljepše krinoline i odijela iz davnih vremena.

Romantičarke kojima su požutjele starinske fotografije iz prošlih stoljeća draže od filtriranih instant selfieja za Instagram odnedavno imaju novu omiljenu adresu: zagrebački fotostudio Vintage Photo Souvenir. Neobična fotografska radnja, koju su otvorili supružnici Andrea (44) i Dino Gulić (41), nudi uslugu snimanja starinskih fotografija, a kako bi izgledale što autentičnije, “modeli” prije odabiru haljine sašivene po krojevima iz nekih davno prohujalih vremena. Trenutačno su najpopularnije replika krinoline iz serijala “Sjever i jug” te haljina slična onoj koju je u kultnom filmu “Zameo ih vjetar” nosila Scarlett O’Hara, no ima i onih kojima su draže kreacije inspirirane renesansom, barokom ili srednjim vijekom.

- Ideju da otvorimo Vintage Photo Souvenir dobili smo putujući svijetom. Slične radnje postoje u Beču, Pragu, Münchenu, Salzburgu... U Americi smo vidjeli studija u kojima se možete fotografirati u kostimima Bonnie i Clydea ili Indijanaca i kauboja. Andrea se oduševila kad je prije godinu i pol pozirala kao carica Sissy u Beču, a ja sam se, kad sam vidio kako divno izgleda u kostimu, ponovno zaljubio. Tada mi je sinula ideja da bismo i mi mogli nešto takvo otvoriti u Zagrebu - govori diplomirani ekonomist Dino Gulić.

zagreb 04.07.2019
Andrea i dino Gulic Retro Photo snimanja.
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Njegova supruga, inače projekt menadžerica, priznaje da je oduvijek obožavala knjige Marije Jurić Zagorke i lijepe haljine koje nose njezine junakinje. Zato je, kad su se odlučili pokrenuti posao, angažirala svoju prijateljicu, modnu dizajnericu Nikolinu Ribarić, da im sašije 20 povijesnih kostima. Ostatak su naručili iz Engleske i SAD-a, a detalje poput šešira, torbica, čipkastih rukavica, lepeza, tokica i vezenih suncobrana kupili su na sajmu antikviteta na Britanskom trgu, koji posjećuju svake nedjelje. Originalne Altdeutsch fotelje pronašli su kod majstora za restauraciju, dok je raskošno izrađeni starinski ormarić nekoć pripadao Andreinoj prabaki.

zagreb 04.07.2019
Andrea i dino Gulic Retro Photo snimanja.
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Rekvizite za snimanja nabavljaju na sajmu antikviteta na zagrebačkom Britanskom trgu

zagreb 04.07.2019
Andrea i dino Gulic Retro Photo snimanja.
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Elegantna bijela haljina kupljena je u vintage shopu u Zagrebu, a cvjetna kreacija naručena iz SAD-a

- Dolaze nam že­ne svih godina i statusa - od dvadesetogodišnjakinja koje izgledaju kao mlade buntovnice do šminkerica i finih gospođa u pedesetima. Također dolaze parovi i cijele obitelji. Zasad imamo jedno muško viktorijansko odijelo, ali planiramo ponudu proširiti na kostime u stilu Kravat pukovnije i uniformu bana Josipa Jelačića. Za razliku od gospode, djeca - za koje imamo slatka mornarska odijela i haljinice - uživaju u snimanju. Najsmješnije su situacije kad mamama pred mališanima pod haljinu stavljamo jastuke. Na renesansne haljine idu dva na bokove, dok na onima iz 19. stoljeća jastuk ojačava pozadinu. Imali smo i jednu emotivnu situaciju: gospođa je dovela djecu da napravimo obiteljski portret prije nego što se presele u Irsku - kaže Dino Gulić, dodajući da je cijena fotografije veličine A4 na kojoj je jedna osoba s paspartuom 150 kuna.

PRIVATNE FOTOGRAFIJE
Obiteljska fotografija sa specijalnim filtrom i bez njega

Inače, sva odjeća sašivena je tako da se može prilagoditi raznim veličinama uz pomoć gumice ili čička, a zbog jednostavnosti se navlači na postojeću odjeću. U radnji bračnog para Gulić samo je jedna stvar moderna - fotoaparat i dodatna oprema za snimanje. Iako izgledaju kao da su otprije stotinu i više godina, starinska patina na fotografijama ipak se postiže uz pomoć kompjutorskog programa za njihovu obradu.

Linker
16. travanj 2024 12:12