Livio Andrijić
le kolač nudi 9 novih slastica

Roberta Hromalića uhvatili smo na Burger festu: 'Zadovoljan sam biznisom, ali dvije godine nisam bio na godišnjem odmoru'

Šetnjom od kućice do kućice na tek otvorenom Zagreb Burger festivalu na Strossmayerovom trgu, zapazili smo i jednu novost - po prvi put ove godine tu je i 'slatka kućica' u kojoj se prodaju ni manje ni više nego vrhunski kolači. Prepoznali smo potpis, Le Kolač, i bili sasvim sigurni da je u svojoj kućici glavom i bradom poznati pastry chef i poduzetnik Robert Hromalić. Ispričao nam je kako ide novi biznis sa slastičarnicom, što je novo u njegovoj slatkoj ponudi te što očekuje od pojavljivanja na street food festivalu.

Sedam je mjeseci prošlo otkako je jedan od najpoznatijih domaćih slastičara, 28-godišnji Robert Hromalić, preuzeo slastičarnicu Le Kolač na zagrebačkom Kvatriću nakon što su prethodni vlasnici odlučili napustiti uhodan posao i preseliti na Bali.

"Zadovoljan sam, napokon sve moje ideje dobivaju puni potencijal. Prethodni projekt, Time, bio mi je najbolja moguća škola pa sam već imao predznanja oko otvaranja i vođenja firme, no da je bilo lako, nije. Sam obavljam, ili barem nadzirem, apsolutno svaki djelić posla - i računovodstvo, i nabavu, i prodaju, veleprodaju, i kuhinju", rekao je u jednom dahu svestrani Hromalić. Njegov tim danas broji sedmero ljudi, od toga su uz njega još četiri slastičara koji osim za potrebe vlastite slastičarnice kolače proizvode i za tri druga objekta - dva u Zagrebu i jedan u Velikoj Gorici. "Radimo punom parom u dvije smjene, jer osim kolača za sebe i veleprodaju radimo i svadbene torte", objasnio je jedan od naših najtalentiranijih slastičara. Njegove torte na devet katova s postoljem s led svjetlom postaju hit i gosti u recenzijama redovito pišu da "ne znaju bi li tu tortu jeli ili gledali".

Livio Andrijić

Sve to od Roberta Hromalića zahtijeva rad od 0 - 24. "Dvije godine nisam bio na godišnjem odmoru. Evo, u kolovozu sam bio u Dubrovniku, ali poslom jer smo na Stradunu predstavljali kolač Ruby koji sam izradio u suradnji s Krašem koji je tamo otvorio butik slastičarnicu. Potom sam s prijateljima produžio do Sarajeva na filmski festival i nakon par dana odmah za Zagreb. Prvi predah vidim tek na zimu", otkrio nam je. U ponudi u slastičarnici, ali i ovdje na kućici, ima devet novih slastica. Ovaj put u ponudi su kolači s tartufima, maslinovim uljem i Kraš čokoladom. "Ostvario sam tri nove suradnje posljednjih mjeseci i napokon realizirao ideje koje su se drugo rađale u mojoj glavi. Htio sam se, poput svih velikih slastičara vani, vezati s najvećima, a Kraš je ipak među vodećim konditorima u Europi. Ta je suradnja obostrani marketinški plus i to su u Krašu odmah prepoznali, no dugo smo razvijali ideju do konačnog ishoda. Osim s Krašem, nove kolače vežem uz proizvođača tartufa Zigante i proizvođača maslinovog ulja Chiavalon", otkriva Hromalić koji je slastičarsko zvanje brusio u Hrvatskoj i Parizu, a u praksi je, često ističe, mukotrpnim radom (najprije kao kuhar) ponajviše naučio od Dina Galvana i Ane Ugarković.

Promo/Robert Hromalić
Le Ruby

Promo/Robert Hromalić
Le Bajadera

I dok su mnogi posjetitelji već prvog dana Burger festivala polako otkrivali novu kućicu odnosno okusne i vizualne čari Robertovih kolača, on ih, iako umoran od organizacije posla, sve veselo pozdravlja. "Tako je i u mojoj slastičarnici, od jutra do mraka sam tamo i poznajem sve svoje stalne goste. Ne točimo alkohol i atmosfera je kod nas uvijek čarobno mirna i pozitivna. Katkad kad vidim da mi se neki gosti stalno vraćaju poželim ih sve počastiti, i radio bih to da nisam još u začecima kad očekujem da posao tek ima procvasti", govori Hromalić ne krijući da mu hrvatski porezi i drugi nameti, kao i svim poduzetnicima, predstavljaju toliki uteg da mu, kad isplati plaće zaposlenicima, dobavljače, vanjske suradnike, porez - jedva ostane za kakvu-takvu plaću.

Livio Andrijić

Livio Andrijić

Promo/Le Kolač
Le Kolač s maslinovim uljem

"Katkad razmišljam da sam radeći za druge imao veću plaću, ali i neopisivo više slobodnog vremena, i tada pomislim što mi je sve ovo trebalo, no znam da su počeci teški, izdržat ću", napominje. Želja mu je u budućnosti ima veći proizvodni pogon i prodajni prostor. "Jednog dana volio bih otvoriti ne samo veću slastičarnicu ovdje, nego i jednu u Amsterdamu. Puno sam putovao i promatrao tržišta u mojoj branši, a u tom sam nizozemskom gradu poželio otvoriti mjesto za sladokusce", priznaje. Već u strahu da će nam reći da će i preseliti u inozemstvo, dočekali smo odgovor na pitanje: "Tko zna, za deset godina, možda...".

Zagreb 150317.
Mladi slasticar Robert Hromalic nakon zavrsene slasticarske skole Ferrandi u Parizu vodi slastice u restoranu Time u Zagrebu. Napravio je nekoliko svojih autorskih slastice za nadolazece blagdane.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Biljana Blivajs / Hanza Media

Zagreb, 160218.
Petrinjska.
Slasticarnica Time.
Slasticar Robert Hromalic pokazuje kako napraviti slastice od cokolade i fritule punjene jabukom i vanilijom.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / Hanza Media

Pitali smo ga za kraj i kakvi su mu kratkoročni planovi i je li vrijeme da se nakon Festivala najprije dobro naspava, dobili smo očekivano ushićeni odgovor: "Nema spavanja, nekad mi se čini da sam lud. Kad sam bio mlađi, imao sam bezbroj ludih ideja, samo sam bio suzdržan jer nisam znao kako će ih ljudi prihvatiti. Sada, kad sam probio led, a i uvidio da smo svi pomalo "ludi" i da je to sasvim u redu, dao sam si oduška i još sam luđi. Idem dalje, a najprije me čeka projekt na Adventu", otkriva.

Popularni Zagreb Burger street food festival je počeo u četvrtak i na dvadesetak kućica Zagrepčani i njihovi gosti sve do 22. rujna mogu birati između devet kolača Roberta Hromalića i čak sedamdeset vrsta vrhunskih hamburgera, dok su novost ove godine i steakovi.

Linker
20. travanj 2024 08:44