hrabra priča Tene Šnajder

RTL-ova novinarka koja je u trudnoći saznala da ima rak rodila zdravu djevojčicu i čeka kemoterapiju

Screenshot YouTube
Novinarka RTL-a Tena Šnajder pokrenula je svoj YouTube kanal i u prvom videu u svibnju javnost iznenadila potresnom ispovijesti o borbi s rakom za koji je saznala - u trudnoći. Ne bi li pomogla ljudima koji se nađu u sličnoj situaciji ili im je obolio netko od bližnjih, opisala je sve o prvim simptomima, odlasku liječniku, dijagnozi, prvotnom šoku i odluci da će se izboriti za život. Potom je objavila još nekoliko videa, da bi napokon stigla sretna vijest: prije tri tjedna u zagrebačkoj Petrovoj bolnici rodila je zdravu djevojčicu po imenu Lota.

Tena Šnajder, novinarka, instruktorica joge, veganka i aktivistica za prava životinja, smogla je snage stati pred kameru i ispričati svoju borbu s Hodgkinovim limfomom, rakom limfnih čvorova. U siječnju je saznala da je trudna, a tek kratko vrijeme nakon toga i za tešku dijagnozu. Snage da sa svime izađe u javnost smogla je u svibnju, otkrivši tada da nosi djevojčicu te da već ima i sina.

"Osjećala sam veliki umor, nisam mogla doći do zraka i mislila sam da je to zbog trudnoće jer mi je ovo druga. Nije mi padalo na pamet ništa drugo, a pogotovo da imam rak s 36 godina. Dva dana sam samo plakala, nisam znala što bi drugo, pitala sam se zašto baš ja. Onda sam ustala iz kreveta i vidjela da to ne vodi nikud, mogu samo leći i umrijeti ili se boriti protiv toga. Opcija broj jedan nije bila za mene", rekla je u prvom videu.

A onda, 18. rujna, stiže novi video i doista sretna vijest: "Iako je rođena prije termina ova je beba čudo. Imala je 3200 grama i bila je kao u terminu, nikakvih komplikacija, nikakvih zdravstvenih problema. Provela je samo dva dana u inkubatoru i tri dana na intenzivnoj njezi. Nakon devet dana smo puštene kući", ispričala je neustrašiva Tena koja je u 35. tjednu trudnoće počela krvariti i završila je na hitnom carskom rezu, no sve je dobro završilo.

 

Da boluje od raka limfnih čvorova saznala je nakon rutinskog pregleda štitnjače na koji je, ispričala je, redovito odlazila dvaput godišnje. U novom je videu osim najsretnije vijesti otkrila i svoje trenutačno zdravstveno stanje: "I dalje je to 2. stadij, rak se nije puno proširilo zahvaljujući steroidima. Krećem na kemoterapiju idući tjedan. Za sad je sve prošlo puno bolje nego smo se mogli nadati. Mislim da imam dovoljno razloga da i kemoterapiju prođem bez nekih težih posljedica. Znam koje su nuspojave, pripremila sam se za to, imam puno pomoći oko sebe i vjerujem u najbolje", pozitivna je Tena.